Een mooie portretfoto komt het best tot zijn recht als je hem op groot formaat afdrukt en aan de muur hangt. Wij testen twee manieren om op posterformaat te laten printen.

Een mooie portretfoto komt het best tot zijn recht als je hem op groot formaat afdrukt en aan de muur hangt. Wij testen twee manieren om je eigen foto's op posterformaat te laten printen.

Er bestaan heel wat technieken om foto's op groot formaat te printen. Wil je zelf investeren in materiaal, dan kan je een inkjetprinter aanschaffen die op A3-formaat of groter kan printen.

Mits je kleurkalibratie toepast zodat de kleuren die je printer produceert zo goed mogelijk overeenkomen met wat je voor ogen hebt, levert een inkjetprinter prachtige resultaten op. Je kan bovendien kiezen uit heel uiteenlopende papiersoorten, elk met een eigen karakter. Het grootste nadeel is dat je zelf de printer, de dure inkt, en het juiste papier moetaanschaffen. Print je maar heel af en toe op groot formaat, dan is dat een zware investering.

Advertentie

Goedkoper en eenvoudiger is het om een fotoprint op posterformaat te bestellen bij een printcentrale of fotovakhandel. De goedkoopste methode is een afdruk op (mat of glanzend) fotopapier bestellen. Je betaalt dan bijvoorbeeld 9,99 euro voor een print op 40 x 60 cm. Maar om die posterafdruk aan de muur te hangen, moet je deze ook nog (laten) inkaderen. En dan zal je merken dat een mooi kader een veelvoud van de print kost.

Meteen aan de muur
Gelukkig zijn er ook verschillende vormen van wat in het jargon 'wanddecoratie' heet. Daarbij wordt je foto afgedrukt op een drager die meteen aan de muur kan.

Een bekend systeem is Forex. Hierbij wordt een print op fotopapier verlijmd op een pvc-plaat van 4 mm dik, of rechtstreeks op die plaat afgedrukt. Ook Dibond is erg in trek; hierbij wordt de foto bevestigd of afgedrukt op een drager van twee dunne aluminiumplaten met daartussen een kunststof kern. Je kan ook kiezen voor Acryl, waarbij er voor je foto een doorzichtige laag acrylglas geplaatst wordt. Die zorgt voor briljante kleuren en een diepte-effect, maar je moet wel extra uitkijken voor reflecties als je hem aan de muur hangt.

Canvas: let op de randen
Een heel ander systeem is canvas. Hierbij wordt de foto afgedrukt op een stuk stof (meestal een mengeling van katoen en polyester) dat over een houten frame gespannen en vastgeniet wordt. Canvas heeft een fijne reliëfstructuur en geeft daardoor een heel andere indruk dan een poster op vlak papier. Een canvasafdruk glanst ook niet, wat vreemd kan overkomen als je glossy fotoprints gewend bent. Bovendien verdwijnt een deel van het bedrukte canvas om de randen.

Is je foto zo nauw ingekaderd dat je aan de rand niets wil opofferen, dan zou je in Photoshop een paar centimeters extra ruimte rond je foto kunnen toevoegen. Maar je moet dan wel heel zeker zijn dat je niet te veel lege ruimte bijcreëert – anders wordt die namelijk zichtbaar aan de voorzijde van het canvas.

Hoe groot kan je printen?
Tot welk formaat je een digitale foto kan afdrukken, hangt in de eerste plaats van de horizontale en verticale dimensies van de foto af. Een foto van een 12-megapixelcamera telt bijvoorbeeld 4.000 x 3.000 pixels. Bij het printen worden die pixels over de te bedrukken oppervlakte verdeeld. Hoe groter je print, hoe dunner die pixels 'uitgesmeerd' moeten worden om de print te vullen.

Vaak lees je dat je voor een fotoprint '300 dpi' (300 dots per inch) nodig hebt. Dat is een goedbedoelde maar misleidende vuistregel. Wat telt zijn niet de dots (inktdruppels) maar de pixels: je moet dus naar de ppi (pixels per inch) kijken.

Als je voormelde foto van 4.000 x 3.000 pixels laat afdrukken op 300 ppi, dan krijg je een afdruk van 13,3 x 10 inch (33,8 x 25,4 cm). Als je de afdrukresolutie verlaagt naar 200 ppi wordt dat 20 x 15 inch = 50,8 x 38,1 cm. Maar doordat er minder pixels beschikbaar zijn (200 in plaats van 300 per inch), zal de grotere afdruk minder scherp overkomen.

Daarbij speelt ook de kijkafstand een rol. Hoe groter de afdruk, hoe verder de toeschouwer moet staan om hem te bekijken. Daardoor is voor afdrukken op klein formaat een hogere ppi nodig dan voor grote posters. In het onderstaande overzichtje vermelden we de aanbevolen afdrukresolutie voor verschillende formaten.

Op sommige afdrukmedia kom je weg met een lagere ppi. Canvas of ruwe papiersoorten hebben een eigen textuur, en kunnen daardoor volstaan met een lagere afdrukresolutie dan glanzend of halfglanzend fotopapier.

Aanbevolen afdrukresolutie
10 x 15 cm tot 15 x 20cm: 220 tot 300 ppi
20 x 27 cm tot 30 x 45cm: 150 tot 220 ppi
40 x 60 cm tot 50 x 70cm: 100 tot 150 ppi
 

Dibond (Pixum)

Pixum heeft twee soorten Dibond-posters. Bij de eerste wordt de foto op glanzend fotopapier geprint en dan op een Dibond-drager gekleefd; bij de tweede wordt de foto rechtstreeks op Dibond geprint. Die laatste versie is in meer formaten beschikbaar, van 20 x 30 toto 100 x 150 cm.

Het aanbod is overzichtelijk ingedeeld op beeldverhouding (2:3, 3:4, panorama, vierkant en klassieke printformaten zoals 40 x 50 cm). We gebruiken een foto met beeldverhouding 2:3 en kiezen voor een Dibond met directe opdruk van 30 x 45 cm, die ons inclusief verzending 48,97 euro zal kosten.

Bij het bestellen kunnen we de automatische beeldoptimalisatie uitschakelen. Zo zorg je ervoor dat een foto die je zelf hebt afgewerkt niet nog eens extra opgescherpt of 'verbeterd' wordt.

De directe druk op de aluminiumplaat is mat (niet-glanzend), wat de kans op storende reflecties vermindert. De scherpte is uitstekend en de kleuren zijn redelijk accuraat. Al bij al een heel mooi resultaat.
 

Het origineel voor de Dibond-poster.
 

Het geleverde product van Pixum.

Canvas (Albelli)

Bij Albelli bestellen we een canvas. Je kan er kiezen uit vierkante, staande en liggende formaten met verschillende beeldverhoudingen. We gebruiken een portretfoto die met een MicroFourThirds-camera werd gemaakt, met beeldverhouding 4:3 dus, en komen daardoor terecht bij een canvas van 40 x 30 cm. Dat gaat ons inclusief verzendingskosten 35,90 euro kosten.

Het opladen van een foto gaat erg eenvoudig. Zodra hij in het afdrukvoorbeeld geplaatst is, zien we ook welk deel van de foto rond het frame gespannen zal zijn. De bestelpagina van Albelli geeft je ook nog de keuze om je foto in kleur, zwart-wit of sepia af te drukken. Dergelijke omzettingen doe je beter in je favoriete softwarepakket, zodat je controle hebt over het resultaat.

Voor een goed canvas is in de eerste plaats de afdrukkwaliteit belangrijk, en die zit bij Albelli goed. Het canvas is ook stevig over het frame opgespannen en zit aan de achterzijde goed vastgeniet. Helaas is er bij het afwerken iets foutgegaan, waardoor het canvas op een plek geschaafd is. Daardoor zijn er witte puntjes op onze foto te zien.

Het origineel voor de afdruk op canvas.


Het geleverde product van Albelli.


[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/30/122639_omd-37.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/30/122639_albelli.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/30/122639_communie-72.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/30/122639_pixum.jpg” caption=”Het origineel voor de afdruk op canvas.||Het geleverde product van Albelli.||Het origineel voor de Dibond-poster.||Het geleverde product van Pixum.”]PixumAlbelli

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.