Als kleinste en lichtste full-frame camera die je op dit moment kan kopen, past de Sigma fp nog net in je jaszak. Tenminste, zolang je er geen groot objectief op schroeft. Wat dat betreft is dit kleintje een vreemde eend in de bijt.

Dat uit zich ook in het ontwerp, de features en bediening van de fp. Sigma gooide het bij de ontwikkeling duidelijk over een andere boeg dan andere fabrikanten. En dat is te prijzen, want de fp moet het opnemen tegen de full-frame toppers van Sony, Canon, Nikon, Panasonic en Leica. Wat is er dan beter dan je te onderscheiden met een eigen, unieke filosofie?

Sigma fp

De Sigma fp met L-lensvatting wordt alom geprezen om zijn videofeatures. Dat zo’n compacte camera met een grote 35mm-sensor bewegend beeld in RAW-formaat kan vastleggen, is bijvoorbeeld een prestatie op zich. Bovendien is zijn compacte bouw ideaal als onderdeel van een uitbreidbaar videocamerasysteem met een rig, monitor, microfoon en andere video-accessoires. De vertegenwoordigers van Sigma in de Benelux waren benieuwd of hun nieuwe camera voor fotografen ook zo’n indrukwekkend apparaat is. Aan Shoot werd gevraagd of we dat in de praktijk wilden ervaren. Hongerig als we zijn naar nieuwe camera’s, konden we dat verzoek natuurlijk niet naast ons neerleggen.


De sensor van de Sigma fp registreert veel details en kleurnuances. (f/6.3, 1/50, ISO 500, 45 mm)

Topklasse bouwkwaliteit

In eerste instantie lijkt het kleine rechthoekige kastje meer op een compactcamera dan op een serieuze full-frame. Maar schijn bedriegt, want zodra je de fp in handen neemt, is duidelijk dat de camera veel meer in zijn mars heeft. De body oogt en voelt namelijk alsof je er met een tank overheen zou kunnen rijden, zo degelijk zit alles in en aan elkaar. Dat is vooral te danken aan de gegoten magnesiumlegering, waarvan hij is gemaakt. De behuizing is bovendien op 42 punten geseald en heeft diep verankerde vijzen, wat ervoor zorgt dat stof en spatwater niet kunnen doordringen tot de gevoelige interne componenten. Met de fp kan je dus met een gerust hart fotograferen in regen of andere omstandigheden die voor veel camera’s uitdagend zijn.

Het gebruikte materiaal maakt ook dat de camera zwaarder aanvoelt dan dat hij oogt. Dat is enkel positief, want het zorgt ervoor dat de fp goed in balans is met de lens die erop is geschroefd – ook als dit een zwaarder objectief is. Maar 422 gram is voor een camera met full-frame sensor natuurlijk geen gewicht.

De magnesiumlegering dient nog een ander doel. Het materiaal geleidt namelijk warmte naar buiten. Bij het fotograferen merk je het niet, maar als je langere tijd filmt, dan moeten sensor en processor flink aan de bak om de grote hoeveelheden data te verwerken. Het gevaar van oververhitting en bijkomstige beschadigde onderdelen ligt dan op de loer. Om dit soort problemen verder te voorkomen, heeft Sigma bovendien afvoerkanalen voor de warmte in het ontwerp van de fp geïntegreerd. Deze heatpipes zitten rondom en net achter het lcd-scherm en zorgen ervoor dat de hitte effectief naar buiten wordt weggesluisd.

Sigma fp
De warmte wordt via de heatpipes tussen de body en het display naar buiten afgevoerd.

Uitbreiden is het devies

In het minimalistische ontwerp van de Sigma fp is geen plaats voor een elektronische zoeker. En ook niet voor een hotshoe of een grip aan de voorzijde. De camera is ontwikkeld volgens een modulair ontwerp, waarbij de camera is uit te breiden met verschillende accessoires. Zo kregen wij bij ons testmodel de handgreep type HG-11, om aan de fp te koppelen. Die zorgt weliswaar voor een minder fraai uiterlijk van het geheel, maar doet zijn werk. Je houdt er de full-frame net wat steviger mee in de hand door extra uitstulpingen aan de voor- en achterkant. Graag hadden we de grip met typeaanduiding HG-21 geprobeerd, want die is nog groter en brengt ongetwijfeld een nog betere stabiliteit en comfort.

Sigma heeft meer accessoires om het systeem beter aan je wensen aan te passen. Meegeleverd wordt een uitbreiding met een hotshoe-aansluiting. Een tweede interessante accessoire voor de fp is de LVF-11. Deze zoeker monteer je over het LCD-scherm aan de achterzijde van de body en biedt een vergroting van maar liefst 2,5x. De uitbreiding beschermt tegen strooilicht dat op het schermpje valt en biedt zo een veel betere blik om de compositie samen te stellen. Vooral bij het handmatig scherpstellen – dat vaker noodzakelijk is dan gewenst, zie verderop – bewijst de zoeker zijn nut vanwege de veel grotere weergave van het beeld.

Met het dynamisch bereik zit het wel goed, in zowel de lichte als donkere delen is veel tekening zichtbaar. (f/2.8, 1/40, ISO 1000, 45 mm)

Display en knoppen

Zonder extra’s ben je dus aangewezen op het 3,15 inch grote standaardscherm aan de achterzijde om je compositie en instellingen te bepalen. Met zijn 2,1 miljoen beeldpunten biedt het in niet te fel licht een helder en goed af te lezen beeld. Zoals bij alle TFT’s is het zicht bij direct zonlicht minder.

Ideaal is dat je met een simpele druk op het touchscreen kan aangeven waar de camera moet scherpstellen, al reageert het soms met een kleine vertraging op je aanwijzingen. Helaas is het scherm ook niet voorzien van scharnieren om het fotograferen vanuit lastige posities te vergemakkelijken. Je moet met de fp dus al snel door de knieën als je een onderwerp dichtbij de grond wilt vereeuwigen.

Op de achterkant vind je onderaan een vijftal knoppen. Met de meest rechtse bepaal je het programma voor de belichting, waarbij je drie instellingsvoorkeuren kunt configureren. Verder kun je hier kiezen tussen de standaard methodes handmatige belichting, sluitertijd- of diafragmavoorkeuze en het automatische programma.

Sigma fp
Middenonder aan de achterkant zie je twee unieke knoppen die je niet vaak op een camera ziet.

Naast de weergaveknop is er een button waarmee je bepaalt welke gegevens er op het scherm getoond dienen te worden. Daarnaast staan twee knoppen die je niet vaak op systeemcamera’s tegenkomt. Met de ene selecteer je snel een van de twaalf kleurprofielen, die je daarna in stappen van 10 kunt versterken of verzwakken. Met de andere knop pas je de toonwaardecurves van het beeld aan, om een zo natuurlijk mogelijk ogend beeld te krijgen. Dit is vooral nuttig als je situaties met een hoog dynamisch bereik gaat fotograferen. Je kunt dan kiezen voor een voorgeprogrammeerd zwak of sterk effect, of de hooglichten en schaduwpartijen zelf optimaliseren.

Zo bedien je de Sigma fp

Rechts naast het scherm vind je een viertal extra bedieningselementen. Naast knoppen voor het menu, de vergrendeling van de belichting en het snelmenu, kun je hier een instelwiel annex vierwegskanteltoets bedienen. Die bedien je weliswaar heel gemakkelijk met je duim, maar is ook zo gevoelig dat je moet oppassen dat je met je handpalm niet per ongeluk een instelling wijzigt.

Een hogere ISO-waarde dan 6400 levert nog steeds scherpe beelden zonder zichtbare ruis op. (f/5.6, 1/50, ISO 6400, 45 mm)

Met een klik boven op het wiel verander je snel de autofocusmodus (AF-S, AF-C of M), door beneden te klikken bepaal je het soort focuspunt (multi, 1-punts of tracking). In handmatige modus gebruik je het instelwiel om de sluitersnelheid in te stellen, in de modi S, A en P fungeert het als regelaar van de belichtingscompensatie. Met het andere instelwiel, aan de rechter bovenkant rond de ontspanner, regel je de andere instellingen van de belichtingsdriehoek. In het menu kun je de rollen van de twee instelwielen omdraaien.

Sigma fp
Selecteer je hier voor Still, dan krijg je (in het menu) enkel de voor fotografie benodigde opties voorgeschoteld.

Bovenop vind je naast de flinke aan-uitbutton en een videoknop nog een typische Sigma-schakelaar. Met de prominent aanwezige Cine-Still-schuif zet je de camera óf in filmstand, óf in fotografiestand. Selecteer je hier voor Still, dan krijg je (in het menu) enkel de voor fotografie benodigde opties voorgeschoteld. Kies je voor Cine, dan zie je alleen de filminstellingen. Dit is een slimme en prettige manier om het menu overzichtelijk te houden. En het voorkomt dat je minutenlang niet relevante opties moet doorlopen.

Sigma fp levert zeer goede beeldkwaliteit

De 24megapixel-sensor van de Sigma fp levert een zeer goede beeldkwaliteit. De scherpte, details en het contrast van de foto’s zijn vergelijkbaar aan die van andere full-frame camera’s met hetzelfde aantal megapixels. Sigma heeft ervoor gekozen om geen anti-aliasfilter te gebruiken, om zo een optimale scherpte te bereiken. Die haal je vooral uit de RAW-bestanden, want de JPEG’s die de fp produceert zouden een wat krachtigere verscherping verdienen. Het dynamisch bereik van de Sigma is zonder meer goed te noemen.

Het kleurprofiel Levendig zorgt voor warme natuurlijke kleurtinten. (f/2.8, 1/50, ISO 1600, 45 mm)

De Sigma fp heeft geen optische beeldstabilisatie, maar maakt gebruik van een elektronische variant. Daarbij maakt de camera drie beelden, die hij met elkaar vergelijkt en vervolgens tot één verscherpt beeld samenvoegt. Dat kost logischerwijs wat verwerkingstijd en werkt alleen met JPEG-foto’s. Het systeem levert redelijke resultaten.

Wat betreft gevoeligheid levert de fp een huzarenstukje. Standaard kun je die instellen van 100 tot 25.600, maar hij kan worden uitgebreid tot een minimale ISO 6 (!) en een maximale ISO 102.400. De ultralage ISO-waarden leveren beelden met meer kleurnuances en nog minder ruis. Ook bij deze functie wordt het resultaat berekend op basis van meerdere beelden. Een statief is met deze instellingen dus een must om verkeerd gelijnde objecten te voorkomen.

Beperkte snelheidsduivel

in theorie is de fp met een maximale burstmodus van 18 beelden per seconde erg geschikt voor sportfoto’s. De praktijk blijkt weerbarstiger, aangezien de buffer al bij 12 foto’s vol is. Daarmee heb je dus slechts tweederde van een seconde de tijd om het juiste actiemoment vast te leggen.

Wat betreft de scherpstelling kan je kiezen uit enkelvoudige AF, continue AF en handmatig focussen. Het systeem is gebaseerd op een voor huidige maatstaven mager aantal van 49 contrastpunten. Toch levert het in heldere lichtomstandigheden erg trefzekere resultaten, waarbij het ook de gezichten scherp in beeld houdt. In veel gevallen weet het systeem ook de ogen van een model te detecteren en te volgen.

In goed licht werkt de autofocus zoals je verlangt. (f/3.5, 1/1250, ISO 100, 45 mm)

Zodra het licht minder gunstig is, heeft de autofocus meer moeite en blijft het regelmatig zoeken naar de juiste scherpstelling. Overschakelen naar handmatige focus is dan het devies. Ook dat maakt de camera minder geschikt voor actiefoto’s.

Conclusie

Na een maandje fotograferen met de fp heb ik aan Sigma’s nieuwe fullframe dubbele gevoelens overgehouden. In begin moest ik vooral wennen aan het autofocussysteem en de ergonomie – wat dat betreft ben ik de afgelopen jaren misschien te veel verwend met nieuwe technieken en mogelijkheden. Maar deze eerste versie van de Sigma fp zal ongetwijfeld op meerdere punten met firmware-updates worden verbeterd.

In de loop van de weken wist het cameraatje me echter steeds meer te charmeren. Vanwege zijn afmetingen, gewicht en perfecte bouwkwaliteit sleepte ik hem vol vertrouwen overal mee naartoe. En telkens wist de fp me te verbazen met voorbeeldige foto’s van een indrukwekkende beeldkwaliteit. Smaakt dus naar meer!

(f/4.5, 1/1250, ISO 100, 45 mm)

Specificaties Sigma fp

 • Adviesprijs: 2.199 euro
 • Resolutie: 6.000 x 4.000 pixels
 • Sensor: 24,6 megapixel full-frame Back-illuminated Bayer CMOS sensor
 • Gevoeligheid: ISO 100-25.600 (uitbreidbaar naar 6-102.400)
 • Sluitertijd: 30 sec tot 1/8000 sec, bulb
 • Scherpstelling: 49 autofocuspunten met contrastdetectie
 • Burstmodus: 18 fps
 • Lichtmeting: Meerveld, gewogen gemiddelde, spot
 • Geheugen: SD-kaart
 • Afmetingen: 113 x 70 x 45 mm
 • Gewicht: 422 gram (inclusief batterij en SD-kaart)
 • Website: www.sigmabenelux.com
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in