Luminar 4 Sky Replacement

Met de AI Sky Replacement tool in Luminar 4 vervang je zonder problemen in enkele seconden de saaie lucht in je foto's

Voor deze workshop gaan we aan de slag met Luminar 4 van Skylum. In tegenstelling tot andere fotobewerkingsprogramma’s zet Luminar 4 sterk in op het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Dat zorgt voor een zeer unieke ervaring en het creëert mogelijkheden om je foto’s naar een hoger niveau te tillen die je elders niet zal tegenkomen. 

We richten ons deze keer specifiek op de AI Sky Replacement tool van Luminar 4, die je toelaat om een saaie lucht snel en eenvoudig te vervangen. Het toevoegen van enkele wolken aan een blauwe hemel behoort tot de mogelijkheden, maar daarmee stopt het niet. Met Luminar 4 kan je ook je grijze lucht transformeren in een kleurrijke zonsondergang of zelfs een nachtelijke sterrenhemel. Omdat de rest van je foto hierbij automatisch wordt aangepast, ontstaat er een eindresultaat dat er zeer realistisch uitziet. 

Luminar 4 is bovendien voorzien van andere AI-tools die je als creatieveling een hoop tijd kunnen besparen. Zo heb je met de AI Skin Enhancer en AI Portrait Enhancer tools voor portretten in handen die je veel tijd in Photoshop besparen, en kan je met de AI Structure slider op een slimme manier de details in de achtergrond laten opvallen. 

Voor we van start gaan is het nog goed om weten dat Luminar beschikbaar is als een op zichzelf staand programma, maar ook te verkrijgen is als plugin voor Photoshop en Lightroom Classic.

Stap 1: Aan de slag met Luminar 4

Nieuwe gebruikers van Luminar 4 die eerder al andere applicaties geprobeerd hebben, zullen snel gewend zijn aan de interface. Een overzicht van je beelden, die je via het +-teken kan toevoegen, vind je in de Bibliotheek. Zoals altijd raden we aan om vanaf het begin je foto’s netjes in albums en mappen in te delen, dit bespaart je veel zoekwerk als je collectie groter wordt.

De bewerkingstools bevinden zich logischerwijze in het menu Bewerken. Onder Benodigdheden, dat je in de rechter zijbalk vindt, staan de klassieke instellingen zoals contrast, helderheid, verzadiging en dergelijke. Deze worden aangevuld met het menu Professioneel, waar je zaken zoals split toning en geavanceerde contrastinstellingen tegenkomt. Ook de eerder genoemde portretopties vind je in de zijbalk. Het menu Creatief is waar je aan de slag kan met de Sky Replacement tool.

Stap 2: De juiste foto selecteren

De AI van Luminar 4 is zeer goed in het automatisch selecteren van de lucht in je foto, maar je kan het jezelf nog makkelijker maken door foto’s te kiezen met een eenvoudige lucht en duidelijke horizon. Denk daarbij aan beelden met een simpele blauwe of grijze lucht. Zo voorkom je dat objecten in de achtergrond die amper zichtbaar zijn, zoals een berg of stadje aan de horizon, mee als lucht worden behandeld. Heb je toch een complex beeld, dan voorziet Luminar gelukkig ook in een oplossing zodat je nog steeds de Sky Replacement tool kan gebruiken. Je kan namelijk steeds kleine details zelf aanpassen door het laagmasker te bewerken. Hier gaan we bij stap 4 dieper op in.

Stap 3: AI Sky Replacement tool van Luminar 4

Klik op het menu Creatief in de zijbalk en je zal bovenaan de AI Sky Replacement tool terugvinden (AI Lucht Vervangen). Hiermee vorm je een tijdrovende edit om tot een simpel proces van enkele seconden. Via het dropdownmenu kan je kiezen uit verschillende varianten. Zo is er Blue Sky en Bright Blue Sky, die voor blauwe luchten met wolkjes zorgen. Mag het wat meer bewolkt zijn, dan kan je kiezen voor Dramatic Sky, en met Dramatic Sunset boots je zelfs het gouden uurtje na. Sunset zorgt dan weer voor een heldere hemel. Tenslotte kan je standaard ook kiezen uit Galaxy en Starry Night, die zorgen voor een indrukwekkende sterrenhemel. Klik gerust iets aan tot je iets naar eigen smaak vindt. 

Luminar 4 Sky Replacement

Stap 4: Aanpassingen maken

Net onder het dropdownmenu kan je alvast enkele zaken aanpassen, zoals de locatie van de horizon en de manier waarop deze overvloeit in de rest van het landschap. Via Lucht Globaal kan je ook de stijl van de lucht aanpassen. Door de scène opnieuw te belichten, zorgt Luminar ervoor dat de rest van het beeld zo nauw mogelijk aansluit bij de nieuwe lucht. Wil je de omgeving toch wat lichter of donkerder, dan kan je dit aanpassen via de slider. Er is zoals vaak bij bewerkingstools geen ideale combinatie die zorgt voor het perfecte beeld. Door met de sliders te spelen tot je tevreden bent, kom je vaak tot het beste resultaat. 

Luminar 4 advanced

Stap 5: Geavanceerde instellingen van Luminar 4

Wil je toch nog iets meer aanpassingsmogelijkheden, dan zijn de Geavanceerde Instellingen iets voor jou. Hier kan je de lucht omkeren en kiezen voor meer of minder onscherpte via Lucht Onscherp Maken. Atmospheric Haze laat je dan weer toe om de hoeveelheid nevel aan te passen. Ook de temperatuur en belichting van de lucht kan hier aangepast worden, waardoor je een zonsondergang er bijvoorbeeld warmer kan laten uitzien.

Stap 6: Extra sky packs aankopen

Wie Luminar 4 aanschaft, heeft daarbij de keuze uit verschillende pakketten. De Inspiration Editie (89 euro) komt standaard met verschillende fotostijlen. De Plus Editie (99 euro) bevat daarbovenop ook California Sunsets, een sky pack met daarin 25 zonsondergangen. Voor slechts 10 euro meer is dit zeker het overwegen waard. Bovendien kan je op de website van Luminar nog meer pakketten kopen vanaf 25 euro. Zo bevat Red Sky Delight rode zonsondergangen, terwijl Power of Nature zorgt voor storm en bliksem in je luchten. 

Stap 7: Beelden exporteren

Ben je tevreden met het resultaat van je bewerkingen, dan kan je je foto’s exporteren door via Bestand op Exporteer te klikken of met de sneltoets Ctrl+Shift+E. 

Luminar 4 exporteren

Je kan Luminar 4 aanschaffen op de website van Skylum. Met de kortingscode SHOOT krijg je als Shoot-lezer bovendien 10 euro korting op je bestelling.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in