Ze zijn er weer … Nee, niet de nieuwe aardappelen, mosselen of maatjes, maar de foodfoto’s die kwistig gedeeld worden op sociale media. Na de verplichte sluiting van de horeca, neemt de hype om wat je in je bord hebt liggen met de virtuele wereld te delen, weer toe.

De chef heeft z’n uiterste best gedaan om een mooi plaatje te serveren. Helaas wordt zijn werk vaak fotografisch compleet verknoeid. Het mooie bord lijkt op de foto eerder een prakje dat je nog niet aan je hond zou serveren.

Dat kan beter. Voor fotografen en/of bloggers die op locatie kwaliteitsvolle foodfoto’s willen maken – en hun bagage toch heel compact willen houden – biedt Leofoto de juiste én betaalbare tools aan.

De voorbereiding

Goede foodfotografie vraagt voorbereiding. Maak duidelijke afspraken met het restaurant. Vraag een tafel in een rustig hoekje, zodat je de service en andere klanten niet hindert. Kijk daarbij zeker ook naar de lichtinval. Het is belangrijk om met zo weinig mogelijk menglicht te werken. Overleg even met de chef welke gerechten het best te fotograferen zijn. Niet elk gerecht is even fotogeniek. Vraag het lege bord dat hij zal gebruiken. Zo kan je hiermee aan de slag, om de verlichting al perfect in te stellen.

Het statief

Foodfoto’s worden altijd vanop statief gemaakt. Vooreerst heb je zo je handen vrij. De cadrage blijft ook altijd hetzelfde als je iets wil toevoegen of wegnemen aan de compositie. En je vermijdt tenslotte ook bewegingsonscherpte, bij de soms wat langere sluitertijden.

Wie echt heel compact wil gaan, kiest resoluut voor een tafelstatief. De Leofoto Ranger LS-223C met balhoofd LH-25 is ultra licht (0,72 kg) en heeft een ingeklapte lengte van slechts 27 cm, maar staat als een blok graniet op tafel. Het is aangenaam in gebruik en heeft veel verstelmogelijkheden. Met dit statiefje kan je heel discreet werken. Topshots kan je hiermee helaas niet maken, daarvoor kan je het niet hoog genoeg zetten. Dan werk je eerder met de Leofoto HC-32 kantelbare middenzuil, die je klikt op een groter statief uit bijvoorbeeld de nieuwe Mr.Q-serie.

Leofoto Ranger LS-223C met LH-25 balhoofd.

Verlichting

Een goede verlichting is essentieel bij foodfotografie. Het Leofoto FL-L120N ledpaneel is een professionele en draagbare lichtbron, weegt slechts 185 gram en neemt door z’n slanke en compacte vorm het weinig ruimte in je fototas in beslag. Met een lichtopbrengst van 630 lumen is de FL-L120N is perfect om als hoofd- en invullicht te gebruiken. In stapjes pas je de kleurtemperatuur van 2500 tot 9900° Kelvin aan aan het omgevingslicht. Met dezelfde knopjes stel je ook de helderheid van de ledlamp in.

De Leofoto MT-03 is de beste partner als tafelstatief voor dit ledlampje. De twee uitklapbare poten van deze lilliputter zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en zorgen voor een perfecte duurzaamheid en stevigheid. Met de MT-03 kun je altijd de perfecte balans tussen hoogte en stabiliteit bepalen. Knap is ook dat in de poten nog een extra arm kan geschroefd worden, zoals de AM-3. Zo kan je heel makkelijk accessoires toevoegen. Ledlicht kan soms net iets te contrastrijk uitvallen. Een stukje kalkpapier of gewoonweg een papieren zakdoekje, doet wonderen om het licht te verzachten. Een combi bestaande uit het MT-03 ministatief en het balhoofd MTB-19 weegt slechts 280 gram en heeft toch een draagcapaciteit van 5 kilogram.

tools voor foodfotografie
Leofoto LED FL-120N op MT-03 statief met MTB-19 balhoofd.

Menglicht voorkomen

Zoals reeds aangehaald is het belangrijk om tijdens de opname geen lichtbronnen te mengen. Doordat de kleurtemperatuur van de FL-L120N precies is in te stellen, kan je die aan het aanwezige (dag)licht aanpassen. Maar soms kan je niet vermijden dat bijvoorbeeld de halogeenplafondlampen van het restaurant hinderlijk in je bord schijnen. Enerzijds kunnen ze kleine gele lichtpuntjes in het blinkende porselein van het bord vertonen of erger nog, ze veroorzaken kleurafwijkingen in het gerecht. Een stukje vlees wordt aan de ene kant geel en de andere zijde blauw.

Gezien het doven van alle lichten meestal geen optie is, wordt een klem met accessoiresarm een erg gewaardeerd hebbeding. De multipurpose-klem MC-50 kan makkelijk bevestigd worden aan een tafelblad of een stoel. Dankzij de zeer precieze stelschroef en de hefboomconstructie klem je de MC-50 muurvast. De los opgehangen rubberen klauwen staan door de slimme constructie altijd haaks op het oppervlak en hebben een optimale grip.

Op deze klem van zwart vliegtuigaluminium monteer je in een wip een AM-2 Magic Arm en een veerklem zoals de MC-01, MC-02, MC-03 of MC-40. Hiermee kan je probleemloos een stukje karton of een zwarte doek vastknijpen en het storend invallend licht blokkeren.

Zo ga je te werk

Plaats het lege bord en maak je compositie. Zorg dat het hoofdlicht grotendeels van achter komt. Dit maakt de ingrediënten van je gerechten transparanter. Te donkere partijen kunnen met een witte reflector of een invul-led opgehelderd worden. Werk vlot door; gerechten kunnen snel glans en structuur verliezen. Fotografeer bij voorkeur met een lichte telelens en een groot diafragma om weinig scherptediepte te creëren. Smakelijk!

Bekijk op het portfolio van de auteur op zijn website. Op deze pagina vind je alle informatie over de producten van Leofoto.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in