druppels fotograferen

Als je druppels fotografeert, kan je mooie effecten bereiken met reflecties. Met deze tips ga je hierbij voortvarend te werk.

Reflecties kunnen een creatieve draai aan je foto’s geven. Je ziet reflectiefotografie veelal terug in raam- en waterpartijen. Toch kun je ook in kleinere oppervlakken reflecties vastleggen. Denk bijvoorbeeld eens aan een lensball. Een nog kleinere, natuurlijke variant van de lensball is een waterdruppel. Reflecties in waterdruppels leveren unieke, creatieve beelden op waarbij je onderwerpen als het ware vanuit een nieuw perspectief bekijkt. Kamera Express geeft je in dit artikel de handvatten om zelf met het fotograferen van reflecties in druppels aan de slag te gaan.

Wat is druppelfotografie?

Bij druppelfotografie leg je een druppel vast op beeld. Dit kan een stil hangende druppel zijn aan een tak, zoals in het voorbeeld hierboven, maar het is ook mogelijk bewegende druppels vast te leggen. Het is best een uitdaging om deze beweging te bevriezen in een foto.

druppels fotograferen

Druppelfotografie in de natuur

Je kunt ervoor kiezen om druppels in de natuur te fotograferen of juist binnen aan de slag te gaan met een druppelkit. Wanneer je buiten aan de slag gaat, heb je vaak de maken met druppelvorming door regenwater. In de herfst en winter zul je overdag meer druppels vinden dan in andere seizoenen. Daarnaast laten mist en dauw veelal in de ochtend druppels achter, waarin reflecties te zien zijn. Kleed jezelf op vochtig weer en bescherm jouw apparatuur hiertegen.

Druppelfotografie binnen

Wanneer je binnen aan de slag gaat met druppelfotografie ben je niet meer afhankelijk van de elementen en kun je dus je eigen druppels “ontwerpen”. Dit kun je doen met een zogenaamde druppelkit of met een pipet. Bij een druppelkit houd je je handen vrij. Werk je met een pipet? Dan zul je zowel de camera als de pipet moeten bedienen. Dit vergt wat oefening. Je kunt een druppel op een ondergrond plaatsen, maar je kunt ook een vallende druppel vastleggen en met de reflectie een dramatisch effect geven aan jouw foto. Je kunt een druppel bijvoorbeeld in een bak water laten vallen.

Druppels in beweging

Er zijn verschillende momenten waarop je een druppel in beweging vast kunt leggen. Zo kun je een “zwevende” druppel boven het water vastleggen of juist een omhoog springende druppel fotograferen die verschijnt na impact op het water.

Reflecties vastleggen

Net als bij het fotograferen met een lensball (of glazen bol), zie je in een druppel een weerspiegeling van de achtergrond op zijn kop. De druppel dient als het ware als een lens en moet dus groot genoeg zijn om de reflectie te tonen. De vorm en grootte van de druppel worden bepaald door de hoeveelheid water die eronder aanwezig is en de afstand tussen het oppervlak en de druppelkit. De achtergrond is ook belangrijk. Je kunt hier een patroon, foto of tekst voor gebruiken. Let erop dat een druppel de achtergrond ondersteboven in de reflectie laat zien. Draai dus wanneer je een foto of tekst wilt reflecteren de achtergrond om.

druppels fotograferen

Standpunt van de camera

Speel met het standpunt van je camera en benut verschillende perspectieven. Een lager standpunt is hier geschikt voor. Werk je binnen met een bak met water, dan kun je het beste je camera op gelijke hoogte aan de bak plaatsen, zodat je zowel het wateroppervlak als de druppel in beeld brengt.

Wat heb je nodig?

  • Camera, bij voorkeur met manuele stand. De daadwerkelijke instellingen van de camera verschillen per foto en omstandigheden. Het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde moeten per geval worden aangepast. Je kunt vrijwel elk objectief gebruiken voor druppelfotografie.
  • Druppelkit of pipet en een bak met water.
  • Achtergrond, een patroon, foto of tekst.
  • Statief, zodat je geen last hebt van bewegingsonscherpte en je een hand vrij hebt voor een pipet of druppelkit.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in