Canon EOS R7 + Lens

Canon voegt twee camera's toe aan de EOS-R-serie. De Canon EOS R7 en R10 beschikken echter over de een APS-C sensor in plaats van een full-frame exemplaar.

De reden daarvan is vrij duidelijk. Met deze camera’s probeert Canon tegemoet te komen aan mensen die graag gebruikmaken van de 1,6x vergrotingsfactor, waardoor ze profiteren van een groter zoombereik met de compacte R-objectieven. Bovendien biedt het APS-C-formaat sensor mogelijkheden om kleinere camera’s te maken met veel functies en mogelijkheden: perfecte camera’s voor enthousiaste fotografen en filmers.

canon-eos-R10

De EOS R7 is gebaseerd op de EOS 7D-serie en is geschikt voor natuur- en sportfotografen die het extra bereik van APS-C nodig hebben, evenals de uitstekende snelheid en tracking-autofocus die is geïnspireerd op hogere modellen in het assortiment. De EOS R10 is gebouwd voor de volgende generatie EOS ‘double digit’-gebruikers en is een krachtige alleskunner – in staat tot indrukwekkende foto’s en videoprestaties die geschikt zijn voor lifestyle-makers en fotografen die onderweg zijn.

Canon-EOS-R7

Scherp in beeld

De nieuwe EOS R-modellen gebruiken de intelligente autofocustechnologie, die we ook zien in Canon’s high-performance full-frame modellen. Met deep learning en Dual Pixel CMOS AF II kun je moeiteloos voertuigen, dieren en mensen volgen, met nauwkeurige hoofd-, gezichts- en oogdetectie over 100% van het frame. Beide camera’s zijn voorzien van Touch and Drag AF. 

Canon EOS R7

Snelle burstmodus

De EOS R7 en EOS R10 bieden de snelste continue mechanische sluiter van alle APS-C EOS-camera’s met 15 fps, of 30 fps (R7) en 23 fps (R10) elektronische sluiter. De EOS R7 biedt een maximale mechanische sluitertijd van 1/8000e seconde en 1/16000e voor de elektronische sluiter. Met die snelheden kun je zelfs vluchtige objecten bevriezen in hun beweging. Het is zelfs mogelijk om met 30 fps RAW te fotograferen! Met de pre-opnamemodus wordt automatisch 0,5 seconde vergelegd voordat je de sluiter indrukt.

Trillende handen

De nieuwe EOS R7 krijgt In-Body Image Stabilizer (IBIS). We kennen deze functie al van de EOS R6, EOS R5 en EOS R3 en biedt 8,0 stops voordeel. In de R7 kun je het systeem zelfs gebruiken om de horizon waterpas te maken wanneer de functie ‘Auto-level’ is ingeschakeld! Daarnaast compenseert de functie ook de verticale trillingen bij het fotograferen in de nieuwe panorama- of panning-modi. 

Specificaties

De nieuw ontworpen APS-C-sensoren bieden 32,5 megapixels (R7) en 24,2 megapixels (R10) met een groter dynamisch bereik. Voor de opslag van foto’s kun je gebruikmaken van Dual Pixel RAW, HEIF, Compact RAW en verschillende HDR-modi. Met een gewicht van slechts 612 g (R7) en 429 g (R10), met batterij en kaart, kun je jouw bestaande DSLR-camera en lenscombinaties aanzienlijk verkleinen. De robuuste EOS R7 heeft een weerbestendig ontwerp.

Belangrijkste functies EOS R10Belangrijkste functies EOS R7
24,2 megapixel APS-C sensor
15fps mechanische sluiter
23fps elektronische sluiter
Deep Learning en Dual Pixel CMOS AF II
4K 60p (cropped) en oversampled 4K 30p video van 6K
Movie Digital IS
32,5 megapixel APS-C sensor
15fps mechanische sluiter
30fps elektronische sluiter
Deep Learning en Dual Pixel CMOS AF II
4K 60p en oversampled 4K 30p video van 7K
Tot 8-stops In-Body IS (IBIS)

Verbeter inhoud met 4K

Beide camera’s kunnen filmen in 4K, met 60p voor de R7 en 30p voor de R10 (of 60p in cropped modus). Filmen kan met HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bit) in de camera of via HDMI. De EOS R7 heeft een 4K 60p crop-modus om het bereik nog verder uit te breiden. Voor wie nog een stap verder wil gaan, de EOS R7 is de eerste APS-C EOS die Canon Log 3 en Cinema Gamut gebruikt, wat een flexibeler bewerkingsproces mogelijk maakt. 

Beide modellen zijn perfect voor mensen die hun volgers via sociale media willen vergroten, je kunt namelijk verticale opnamen maken en dat makkelijk hand-held – de EOS R7 combineert hiervoor IBIS met optische en Movie Digital IS. De EOS R10 gebruikt de Optical IS van de objectieven om het effect van Movie Digital IS te maximaliseren.

Naadloze creativiteit en connectiviteit

Beide camera’s beschikken over een elektronische zoeker met 2,36 miljoen pixels, voorzien van een OVF-weergavehulp. Aanpasbare bedieningselementen en een variangle LCD-scherm bieden je veel vrijheid. De EOS R7 heeft een zoeker met een vergroting van 1,15x. De EOS R10 beschikt over een ingebouwde flitser, waarmee het een echte alleskunner is, zowel binnen als in slecht verlichte omgevingen. De R7 beschikt over Dual UHS-II-kaartsleuven, waarmee je verschillende foto- en filmformaten op aparte kaarten kunt wegschrijven.

De connectiviteit met Wi-Fi en Bluetooth is aangepakt en verbeterd. Het zou makkelijker zijn om de camera’s te verbinden met de Camera Connect-app en beelden uploaden via image.canon. Voor streamers bieden beide een zuivere HDMI-uitgang voor streaming en streaming naar YouTube via image.canon. Gebruikers kunnen nu ook rechtstreeks RAW-bestanden uploaden naar Canons nieuwe Cloud Image-verwerkingsservice op image.canon. 

Nieuwe objectieven

Het arsenaal objectieven wordt met twee modellen uitgebreid, de RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM, een ultracompacte zoomlens voor dagelijks gebruik en de RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM , een veelzijdigere megazoomlens. Beide objectieven hebben een effectieve minimale brandpuntsafstand van 35mm en zijn ze voorzien van optische beeldstabilisatie. De RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM is de ideale multifunctionele lens voor alledaagse opnamen, welke automatisch inschuift wanneer de camera uitschakelt. De STM staat garant voor soepele, stille autofocus, waardoor hij geschikt is voor filmers. De RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM heeft een imposant bereik, dat van groothoek- tot telefotolengtes reikt. Het objectief vergroot 0,59x in MF-modus, zodat je ook aan de slag kunt met macrofotografie.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon R7 heeft een adviesprijs van zo’n 1.500 euro terwijl de Canon R10 verkrijgbaar is voor 1.000 euro. De nieuwe CANON RF-S 18-45MM F/4.5-6.3 IS STM is verkrijgbaar voor 360 euro en de RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM kost je 580 euro. Er zijn ook verschillende combinaties van body en kitlens verkrijgbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


2 REACTIES

    • Goedemorgen Roel,
      het klopt deels wat je zegt, hoewel het genuanceerder ligt dan je zo in die ene zin oppert. Het is zo dat een objectief, dankzij de APS-C sensor, een groter bereik krijgt. Een 20mm objectief zal zich gedragen als een 32mm objectief. Het spreekt dan voor zich dat je daarmee een krappere uitsnede krijgt, omdat je (kort door de bocht gezegd) inzoomt naar 32mm. Je lenzen krijgen daarmee een grotere brandpuntsafstand, wat je een groter bereik geeft. Het minpunt is dat de kleinste zoomstand ook 1,6x wordt vergroot.
      De grondslag hieraan komt deels door de kleinere sensor, maar vooral door de andere afstand tussen het objectief en de sensor die nodig is om beeldvullende foto’s te schieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in