oekraïne

Skylum is begonnen in Oekraïne en vraagt zijn internationale community nu om hulp bij de oorlog tegen Rusland.

De roots van softwarebedrijf Skylum liggen in Oekraïne. De makers van de foto-editor Luminar vraagt zijn community de Oekraïense bevolking te steunen na de Russische invasie van het land.

Skylum is opgericht in Oekraïne en ook vandaag de dag is het merendeel van de activiteiten van het bedrijf in Kiev gevestigd. In een mail die “letterlijk vanuit schuilkelders” is geschreven, roept de softwaremaker op om zijn landgenoten te ondersteunen nu er raketaanvallen en bombardementen op Oekraïense steden plaatsvinden.

“We moeten onze families verbergen in schuilkelders en ons land beschermen met wapens”, staat er in de mail die het bedrijf gisteravond verstuurde. “Deze bloedige Russische oorlog heeft al aan 198 burgers het leven gekost. Drieëndertig kinderen zijn gewond geraakt en drie zijn gedood. Begrijp alsjeblieft dat deze oorlog niet plaatsvindt in een ver land, maar letterlijk waar we wonen. Het Russische leger valt ons aan in de straten van veel grote Oekraïense steden.”

Zo kun je Oekraïne helpen

Via een button in de mail kom je terecht op een webpagina waarop Skylum meer duidelijkheid geeft over de situatie in het land en de gevolgen ervan. Zo kan het bedrijf niet met zekerheid meer zeggen of het de beloofde updates voor het onlangs geïntroduceerde Luminar Neo nog volgens planning kan leveren. De kern van de ontwikkeling van het programma gebeurt immers in Kiev, dat hevig onder vuur van de Russen ligt.

Skylum vraagt zijn volgers om hulp en ondersteuning, omdat de “de door regeringen opgelegde sancties niet genoeg zijn”. De woordvoerders van het bedrijf willen dat Rusland volledig wordt geïsoleerd van alle onderdelen van de beschaafde wereld: het financiële systeem, technologieën, sport, cultuur et cetera.

Skylum somt een aantal mogelijkheden op om de Oekraïners te helpen. De eerste daarvan is druk zetten op lokale vertegenwoordigers om meer te doen voor Oekraïne en Rusland strengere sancties op te leggen. Een andere optie is om geld te doneren aan hulporganisaties die op deze lijst staan of aan de nationale bank van Oekraïne. Als laatste roept Skylum op om het nieuws via de ‘officiële’ kanalen te volgen: “negeer fake nieuws en desinformatie!” Het bedrijf somt hier op welke sites en socialmedia-accounts het betrouwbaar vindt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in