Luminar Neo

Luminar Neo is de komende versie van het op AI gebaseerde bewerkingsprogramma. Het zal dit jaar in de winter beschikbaar komen.

Met Luminar Neo wil softwaremaker Skylum dit najaar de volgende versie van zijn op artificiële intelligentie gebaseerde fotobewerker introduceren. Deze vier nieuwe tools moeten in de opvolger van Luminar AI aanwezig zijn.

Lagen

Op een enkel canvas kan Luminar Neo meerdere beelden als lagen combineren. Dat geldt ook voor RAW-afbeeldingen, waardoor de gebruiker maximale controle over kleuren en lichten krijgt. De lagen-functie omvat instellingen als overvloeien, maskeren en dekking om bijvoorbeeld collages, dubbele belichtingseffecten en andere creatieve interacties tussen de gelaagde foto’s te maken.

Ook kun je PNG-afbeeldingen met transparantie aan de lagen toevoegen. Zo zijn de beelden van bijvoorbeeld tekst en andere grafische elementen te voorzien. Deze elementen kun je op de laag verplaatsen en draaien om ze precies in de compositie te plaatsen. Het programma heeft een bibliotheek met objecten aan boord, die je direct op een laag kan plaatsen.

Controle over scèneverlichting

3D Depth Mapping is een kunstmatige intelligentie die de verschillende tools in de Luminar-familie aanstuurt. Zo gebruiken Atmosphere AI en Portret met Bokeh AI de tool om de inhoud van een foto te identificeren. Het herkent de vlakken (zoals de voor- en achtergrond) en de elementen als mensen, gebouwen, luchten en dieren op een foto.

Met Relight AI introduceert Skylum in Luminar Neo een verlichting tool die gebruikmaakt van 3D Depth Mapping. De tool kan de verlichting op de voor- en/of achtergrond aanpassen om details en kleuren te verbeteren. Hij helpt de probleemgebieden te isoleren, zodat je die kan corrigeren terwijl de rest van het beeld onaangeroerd blijft. Met geavanceerde bedieningselementen kan de artiest het licht op natuurlijke wijze herpositioneren en mengen.

Toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld een portret met een onderbelicht onderwerp of een landschapsfoto met een overbelichte achtergrond. Relight AI is te combineren met andere scènebewuste tools, zoals Sky Enhancer AI, Accent AI en Portret met Bokeh AI, zodat in theorie de belichting van elke foto nauwkeurig is aan te passen.

Achtergrond verwijderen

In Luminar Neo kan de gebruiker bij een portret met één klik een onderwerp isoleren van zijn achtergrond, en die laatste verwijderen. De functie kan worden aangepast om de randen te verfijnen. In combinatie met lagen kan je met de Portretachtergrond verwijderen AI zo makkelijker maskers maken. Skylum zegt de tool te willen uitbreiden en hoopt in de toekomst meer toepassingen ervan aan te kondigen.

Maskers in Luminar Neo

Bij het openen van een beeld analyseert Luminar Neo het op de aanwezigheid van items als lucht, bruggen en bloemen. De nieuwe tool Mask AI gebruikt de analyse om de gevonden items te selecteren en als masker in te zetten. Dit geeft je onder meer een betere controle over de transparantie van een laag bij samengestelde beelden. Je kan meerdere maskers combineren om het bewerken te versnellen.

Zo kunnen fotografen gerichte belichting- en kleuraanpassingen toepassen op een laag. De wijziging kan dus beperkt worden tot bijvoorbeeld een gebouw of de bomen op een foto, terwijl de rest onaangepast blijft. Masker AI bevat maskers voor portretten, luchten, water, bergen, vegetatie en architectuur.

Bij zijn introductie in de winter bevat Luminar Neo de beschreven lagenfuncties en Relight AI. Portretachtergrond verwijderen AI en masker AI staan gepland voor de eerste gratis update van het programma. Die is gratis en moet in het eerste kwartaal van 2022 beschikbaar komen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in