Argus 35 mm f/0.95

Met de Laowa Argus 35 mm f/0.95 FF introduceert importeur Fotovideoretail het lichtsterkste objectief dat is ontworpen voor fullframe systeemcamera’s tot nu toe. Met een maximale opening van f/0.95 is de lens zeer geschikt voor foto en video in slechte lichtomstandigheden. De titel ‘snelste fullframe lens’ moet de Laowa delen met de Nikkor Z 58mm […]

Met de Laowa Argus 35 mm f/0.95 FF introduceert importeur Fotovideoretail het lichtsterkste objectief dat is ontworpen voor fullframe systeemcamera’s tot nu toe. Met een maximale opening van f/0.95 is de lens zeer geschikt voor foto en video in slechte lichtomstandigheden.

De titel ‘snelste fullframe lens’ moet de Laowa delen met de Nikkor Z 58mm F0.95 Noct van Nikon. Net als bij dat objectief kan je met de nieuwe Argus van Laowa het focussen niet overlaten aan het scherpstelsysteem van de camera. Met beide lenzen kun je alleen handmatig scherpstellen. Dat kan tot op een kortste afstand van 50 centimeter. De prime heeft een vergrotingsmaatstaf van 0,1x.

De grote lensopening van f/0.95 maakt natuurlijk ook een zeer kleine scherptediepte mogelijk. Daarmee is een onderwerp helemaal van zijn omgeving te isoleren. Bovendien bestaat het diafragma van de Laowa Argus 35 mm f/0.95 FF uit maar liefst vijftien diafragmabladen. Die zorgen voor een afgerond diafragma en een mooi bokeh in de onscherpte delen van een beeld. Volgens de fabrikant is er bij het ontwerpen van de lens ook veel aandacht besteed aan de overgang van scherpte naar onscherpte. Het diafragma is tot f/16 dicht te knijpen.

Optisch ontwerp Laowa Argus 35 mm f/0.95

De 35mm heeft een optisch ontwerp dat bestaat uit veertien elementen in negen groepen. Daaronder bevinden zich één asferisch, één extra-lagedispersie en vier ultra-hoogrefractieve lenselementen. Die moeten zorgen voor een optimale scherpte van rand tot rand en beeldfouten als chromatisch aberratie voorkomen. Het optisch ontwerp van de prime levert een beeldhoek van 63,4 graden.

De 35 mm f/0.95 is ook geschikt als video-lens. De ‘klik’ voor de diafragma-instelling is uit te schakelen en het objectief zou een minimale focus breathing laten zien. Bovendien is de focusring gedempt en beschikt deze over een lange focus throw waarmee je soepele focus pulls kan maken. De afmetingen zijn circa 77 x 103 mm bij een gewicht van 755 gram.

De Laowa Argus 35 mm f/0.95is beschikbaar voor Sony FE, Nikon Z en Canon RF voor een adviesverkoopprijs van 1.069 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in