Pieter Clicteur

Pieter Clicteur is met een creatieve foto een van de hoofdprijswinnaars van het fotofestival dat gisteren van start is gegaan.

Gisteren is in Pelt het openluchtfotofestival Lens op de Mens van start gegaan (bekijk hier de virtuele opening). Bij het digitale startschot zijn ook direct de fotografen bekendgemaakt, die de beste foto’s voor het festival instuurden. Dit jaar is een van de belangrijkste prijzen, de Creativity Award, naar Pieter Clicteur gegaan.

Na al een eervolle vermelding tijdens de vorige editie, sleepte Pieter Clicteur de prijs voor de meest creatieve foto in de wacht. “Voor een fotograaf is toch een schitterende erkenning”, vertelt Pieter. “We willen uiteraard altijd technisch goeie foto’s maken maar het is en blijft een uitdaging om ook steeds een creatieve toets in je foto’s te steken. Dat ik nu speciaal daarvoor een prijs win op een internationaal foto festival, is een grote opsteker”.

Stijn Meuris over Pieter Clicteur

De prijs werd gisteren virtueel uitgereikt door Stijn Meuris. De woordkunstenaar vertelt het volgende in zijn verslag: “Ik vat samen: iemand met de naam Clicteur heeft de categorie ‘creatieve fotografie’ gewonnen. Klikt Deur. Hebt u hem? Een West-Vlaming, dan is het eigenlijk ‘Klikt Deure’, zo is het makkelijk met zo’n achternaam. Maar het is een knappe foto en in hoge mate creatief. Er is, om maar iets te zeggen, bijzonder veel werk in de foto gestoken en er ging volgens mij nogal wat denkwerk en logistieke voorbereiding aan vooraf. Anders kom je niet tot dergelijk resultaat, zelfs niet wanneer je Clicteur heet.” Bekijk de hele humoristische voordracht van Meuris in de video hieronder.

Stijn Meuris over de winnende foto van Pieter Clicteur.

Clicteur maakte zijn foto in de Abdijhoeve in Oudenburg. Over het concept van de foto vertelt de fotograaf: “Ik wil het verval in verschillende aspecten belichten. Het idee erachter is dat ik veel mensen zie die heel creatief zijn, maar daar niets mee doen. Ze verliezen zich in hun zetel en staren naar programma’s die als het ware hun creatieve ziel leeg zuigen. Vandaar ook dat het model met de televisie is verbonden via een infuus. Het is meteen ook een uitnodiging om creatief te zijn: kom uit je zetel, doe iets met je ideeën, maak er iets mee.”

Over Lens op de Mens

Na twee succesvolle edities vindt deze zomer de derde editie van Lens op de Mens plaats. Zoals elk jaar heeft de organisatie zowel professionele als amateurfotografen vanuit de hele wereld opgeroepen om hun mooiste beelden in te sturen. Meer dan 300 fotografen hebben dit jaar aan de oproep gehoor gegeven en hun beste beelden naar Pelt gestuurd. Een internationale jury van professionele fotografen heeft een selectie uit de ingezonden foto’s gemaakt, die worden uitgereikt in verschillende categorieën.

In de komende Shoot magazine geven we een voorproefje van Lens op de Mens, met een dubbelinterview met Evi Polak en Bert Daenen. Zij zijn twee gastfotografen die op het festival hun fotoseries over de coronacrisis tentoonstellen. Een overzicht van alle prijswinnaars, inclusief het oordeel van de jury, volgt in Shoot 89.

Alle winnende beelden en de fotoseries van Polak en Daenen zijn tot en met 30 september in Pelt te bewonderen. Meer informatie over het festival vindt je op de website. Ga dat zien!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in