Canon EOS R3

We krijgen steeds meer info binnen over de Canon EOS R3. De professionele camera kan bijvoorbeeld intern oversampled 4K-video in RAW opslaan.

De Canon EOS R3 is een van de voor dit jaar aangekondigde camera’s waar beeldliefhebbers naar uitkijken. Canon lichtte vandaag weer een extra tipje van de sluier op. Samen met nieuwe foto’s stuurde het bedrijf ook meer specificaties van de camera de wereld in.

Canon prijst de R3 aan als een razendsnelle, krachtige systeemcamera voor professionals, die een nieuw tijdperk voor sport-, natuur- en nieuwsfotografen zal inluiden. De camera zou het volgen van een onderwerp naar een hoger niveau tillen dankzij een AF-tracking-functie voor autosport, waaronder raceauto’s en racemotoren. Eerder was al bekendgemaakt dat de R3 serieopnamen van 30 fps in RAW-formaat kan produceren. De pro-camera gaat hiervoor de Dual Pixel CMOS AF-technologie gebruiken. Net als in EOS R5 en R6 kan de AF-tracking an ook mensen en dieren (inclusief vogels) volgen. De R3 zal volgens Canon ook in lastige belichtingsomstandigheden kunnen scherpstellen, namelijk tot lichtniveaus van -7EV.

Canon EOS R3 en video

Eerder noemde Canon de R3 een echte hybride camera, geschikt voor fotografie én filmen. Waar het eerst stil bleef over de specifieke videomogelijkheden, maakt het bedrijf nu bekend dat de aanstaande camera oversampled 4K-video kan opnemen. Filmmakers kunnen het RAW-beeldmateriaal ook intern opslaan, een externe recorder is dus geen must. Daarnaast zal Canon Log 3 beschikbaar zijn om professionals een groter dynamisch bereik en meer mogelijkheden voor kleurgradatie te bieden. Dezelfde onderwerpherkenning die beschikbaar is voor fotografie kunnen zij ook gebruiken bij het filmen. Ook filmmakers kunnen met de AF-tracking dus snel bewegende onderwerpen scherp in beeld houden.

Half april meldde Canon te werken aan de EOS R3, die waarschijnlijk nog dit jaar zal verschijnen. Het hart van de camera is een geheel nieuwe, stacked CMOS-sensor met belichting vanaf de achterzijde. Deze werkt samen met een X-beeldprocessor. Canon bevestigde vandaag dat de camera RAW-bestanden kan vastleggen met een snelheid van 30 fps bij volledige AF/AE-tracking.

Bedieningsgemak R3 voorop

De R3 krijgt een robuuste body van magnesiumlegering en is net zo stof- en waterdicht als Canons EOS-1D X-serie. Voor een intuïtieve bediening biedt de camera een keuze aan bedieningselementen, waaronder zowel een multi-controller als een smart controller. Met drie aanpasbare instelknoppen op de body plus een Lens Control-ring op elke RF-lens is de camera vergaand aan de wensen van de fotograaf/filmmaker aan te passen. De R3 krijgt ook een verrassende Eye Control AF-technologie mee: hiermee is het AF-punt met je oog te selecteren.

De EOS R3 is verder uitgerust met een variangle-scherm waarmee beeldmakers gemakkelijk vanuit creatieve perspectieven hun beeldcomposities kunnen kiezen. Dankzij de twee kaartsleuven zijn beeldbestanden weg te schrijven naar SD- of CFexpress-geheugenkaarten. De camera wordt gevoed door een LP-E19-accu met hoge capaciteit, dat is dezelfde als in de EOS-1D X Mark III.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in