Like-teller

Wie een post op Instagram plaatst, kan nu kiezen of zijn/haar volgers die kunnen liken. Facebook hoopt dat gebruikers meer zullen gaan delen.

Moederbedrijf Facebook experimenteerde al meer dan twee jaar met het verbergen van het aantal likes. Instagram maakt de feature nu pas officieel. Wie dat wil, kan bij zijn persoonlijke accountinstellingen voor het plaatsen van een bericht de like-teller uitschakelen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de likes op hun eigen posts te verbergen of ze ook niet meer te zien te krijgen bij updates van accounts die ze volgen.  

De verandering is een meer flexibele oplossing dan het oorspronkelijke experiment van Facebook. Daarbij kregen de gebruikers niet de keuze of ze likes te zien kregen. De opzet was een soort van sociaal experiment om de ‘drempelvrees’ om content te delen weg te nemen. Daarmee hoopten Zuckerberg en co dat leden Facebook en Instagram dus vaker zouden gaan gebruiken. Wie ervoor kiest om geen like-tellers meer weer te geven bij zijn posts, kan alsnog zien wie een interactie had met de update in kwestie. Daarvoor moet wel een paar keer doorklikken, wat die drempel al een beetje verhoogt. 

Controversiële like-teller 

Van in het begin waren de experimenten met verborgen like-tellers wat controversieel. Zo vertelde Instagram-baas Adam Mosseri onlangs aan The Information dat likes verbergen “polariserend was” en dat het “zijn perspectief veranderde”. Tegelijkertijd is Facebook nog zoekende naar data over de manier waarop sociale media de mentale gezondheid van jongeren beïnvloeden. Hoe jonger de kinderen, hoe groter het risico. Daar lijnrecht tegenover staat het idee om een Instagram For Kids op te richten, voor min-13-jarigen.  

Advertentie

Eerder deze maand liet moederbedrijf Facebook weten in een blogbericht dat het bedrijf meer onderzoek wil laten voeren rond het gebruik van zijn platform. Zuckerberg en de zijnen kijken naar onderzoekers en non-profitorganisaties om hen het gebruikersgedrag beter te helpen begrijpen. “Dat helemaal in het belang van de veiligheid en gezondheid van onze community”, klinkt het. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in