perspectiefcorrectie van Leica

Middels een firmware-update kunnen de drie camera's van Leica de wijkende lijnen van een foutief perspectief automatisch corrigeren.

Leica heeft een firmware-update voor drie van zijn camera’s gepubliceerd, de M10-P, M10-R en M10 Monochrom. De update voegt een nieuwe functie voor perspectiefcorrectie toe aan de Leica’s, de zogenaamde ‘Leica Perspective Control’-functie (afgekort als LPC). Na de installatie van de firmware-update kunnen bezitters van bovengenoemde camera’s LPC in het menu inschakelen.

De functie gebruikt de oriëntatiesensoren van de camera om te herkennen of de camera recht wordt gehouden of naar boven of beneden is gekanteld. Op basis van deze informatie corrigeert LPC automatisch de wijkende lijnen in het beeld. Dit is een veel voorkomend fenomeen dat vooral bij architectuurfotografie erg hinderlijk is. Leica Perspective Control maakt gebruik van computational imaging, wat verwijst naar het proces van beeldvorming met behulp van in-camera algoritmen.

Zo werkt de perspectiefcorrectie van Leica

In de praktijk werkt de LPC-functie als volgt. Op het LCD van de camera is een nieuw hulpkader in de liveview-modus zichtbaar. Dit laat zien hoe de functie het beeld zal bijsnijden om de vertekening van het perspectief te corrigeren. Bij opnamen in DNG-formaat slaat de camera daarbij de onbewerkte gegevens ongewijzigd op, de correcties die berekend zijn door Perspective Control schijft hij weg naar de metadata. Deze gegevens worden dan automatisch toegepast in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop, of kunnen desgewenst daar worden genegeerd. Bij JPEG-opnamen vindt de correctie direct in de camera plaats. De camera slaat dan enkel het gecorrigeerde beeld op.

In vergelijking met de handmatige vertekeningscorrectie tijdens het bewerken van de opnamen, biedt de perspectiefcorrectie van Leica diverse voordelen. Door het geautomatiseerde karakter is het sneller dan het handmatige proces. De mogelijkheid om een extra frame van het gecorrigeerde beeld op te roepen vóór de opname, en om gecorrigeerde JPEG-beelden te bekijken onmiddellijk na de opname, maakt het eenvoudiger om de juiste beelduitsnede en het meest geschikte objectief te bepalen. Aangezien de correcties gebaseerd zijn op de gegevens die de oriëntatiesensoren hebben verzameld (in tegenstelling tot de zichtbare details van het opgenomen beeld in bewerkingssoftware), is het bovendien mogelijk om beelden te corrigeren die geen rechte lijnen bevatten.

De Leica Perspective Control-functie is vooralsnog alleen voor de Leica M10-P, M10-R en M10 Monochrom camera’s beschikbaar. Je kan de firmware-update met de nieuwe functie gratis downloaden op www.leica-camera.com. Lees vooral eerst de instructies die daar ook te downloaden zijn.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in