Pergear 10mm F8

De compacte Pergear 10mm F8 kost bij Amazon 75 euro en is beschikbaar met vier verschillende lensvattingen.

De Chinese distributeur van fotoaccessoires heeft ook een aantal goedkope lenzen onder eigen naam in zijn gamma. Sommige daarvan biedt het bedrijf aan op Amazon, zo ook de nieuwe Pergear 10mm F8. Dit nieuwe pancake-objectiefje is verkrijgbaar voor Fujifilm X-, Sony E- en Nikon Z-camera’s. Er is ook een versie die geschikt is voor de spiegelloze camera’s van Olympus en Panasonic met een Micro Four Thirds-lensvatting.

Het compacte lensje is slechts één centimeter hoog en heeft een diameter van 55 millimeter. Zwaar is het diagonale fisheye-objectief ook niet: het weegt slechts 80 gram. Toch zijn de lenselementen behuisd in een metalen body. Pergear zegt dat de lens vooral geschikt is voor portretten, landschappen en ‘menselijke’ fotografie.

Op de fullframes van Sony en Nikon krijg je met deze pancake daadwerkelijk een fisheye-brandpuntsafstand van 10 mm, bij de APS-C-camera’s van Fujifilm en Sony is dat een kleinbeeldequivalent van 15 mm. De brandpuntsafstand op MFT-camera’s komt overeen met 20 mm bij fullframe. Daarbij legt de lens beelden van met een kijkhoek van 150 graden.

Het diafragma van de lens is niet te veranderen, dat is en blijft te allen tijde f/8. Je kan met de Pergear 10mm F8 scherpstellen vanaf ongeveer 30 centimeter tot oneindig.

Optica in Pergear 10mm F8

Intern huizen in de pancake vijf elementen die zijn verdeeld in vier groepen. Daarvan zijn drie elementen van het glastype ED, die chromatische aberraties en andere optische kleurfouten helpen moeten corrigeren. Dat zorgt volgens de producent voor een prachtige kleurweergave in uiteenlopende lichtomstandigheden.

Het lensje heeft gezien zijn maten logischerwijs enkel een handmatige focus – een motor past natuurlijk niet in zo’n compacte behuizing. De afmetingen zijn ook de reden dat er voor de scherpstelling is gekozen voor een opvallende oplossing. Het objectief is namelijk voorzien van een focushendel. Die vergt volgens de fabrikant enige gewenning, maar werkt daarna comfortabel. De schaalaanduiding op de cilinder draagt bij aan het gebruiksgemak.

De pancakes worden op Pergears eigen website aangeboden voor 79 dollar, op Amazon kan je ze bestellen voor 75 euro. Dat is beide zonder verzendkosten. Check voor aanschaf zeker even of jouw camera compatibel is met de lens, want de Pergear ondersteunt niet elk toestel.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in