Olympus OM-D E-M1X

De Olympus OM-D E-M1X kan vanaf begin volgende maand ook vogels herkennen en volgen. Er komen ook upgrades voor andere Olympus-camera's.

Meer nieuws van het Olympus-front. Hoewel, net als de komst van de 150-400mm-telezoom, was stond ook firmware-update voor de OM-D E-M1X al in de planning. Wel is nu de releasedatum van de nieuwe firmware bekend. De software is beschikbaar vanaf 3 december 2020.

De belangrijkste verbetering is vogelherkenning. Die is toegevoegd aan de functie van het automatisch herkennen en kunnen volgen van specifieke onderwerpen. De mogelijkheid maakt gebruik van een deep learning-technologie met artificiële intelligentie als basis. De camera kan hiermee de prioriteit op het detecteren van het oog van een vogel leggen, om hier vervolgens op scherp te stellen en te blijven volgen. Als fotograaf hoef je je dan alleen nog maar bezig te houden met de compositie en het kiezen van het juiste moment.

Deze nieuwe functie kan worden gebruik in combinatie met Pro Capture, een andere functie voor vogelfotografie. Deze functie legt al actie vast, nog voordat je de ontspanner indrukt en voorkomt zo de verloren reactietijd. De vogels worden in het gehele autofocus-bereik gedetecteerd, dus ook aan de randen van het frame. Dit geldt voor alle M.Zuiko lenzen, inclusief de super telezoom-lenzen.

Olympus OM-D E-M1X kan opslaan in ProRes RAW

De nieuwe firmware brengt ook ondersteuning voor RAW-video output met de Atomos Ninja V HDR. Video opgenomen in 4K 30p, 25p of 24P en Cinema 4K 24P kan je nu op een Atomos Ninja V opslaan als 12-bit RAW-data in het ProRes RAW formaat. Dit maakt het mogelijk om geavanceerde videobewerkingen te doen, zoals het compenseren van de belichting en kleurcorrecties. Deze mogelijkheid komt middels een eigen firmware-update ook beschikbaar voor de E-M1 Mark III.

Het ontwikkelteam heeft ook de algoritmes voor video-beeldstabilisatie aangepast. Daardoor compenseert de Olympus OM-D E-M1X nu ook minimale ongewenste bewegingen, zelfs tijdens het pannen en meebewegen. Dat zorgt voor natuurlijkere opnames. Als laatste hebben de ontwikkelaars een focusindicatie-weergave toegevoegd. Dit maakt het mogelijk om snel de scherpstelrichting en geschatte scherpstelpositie te controleren tijdens handmatige scherpstelling.

Deze laatste twee beschreven verbeteringen zullen ook voor de OM-D E-M1 Mark III, OM-D E-M1 Mark II en OM-D E-M5 Mark III beschikbaar komen in updates voor deze camera’s.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in