De jury van de Sony World Photography Awards 2020 heeft Pablo Albarenga uitgeroepen tot Photographer of the Year 2020. De Uruguayaan dankt de prestigieuze titel aan de indrukwekkende serie Seeds of Resistance. Daarin maakt de fotograaf foto’s van gebieden die door mijn- en landbouw in gevaar zijn. Deze combineert hij met portretten van de activisten die vechten om ze te behouden.

Met de serie onderzoekt albarenga de band tussen de verdedigers en hun land, een heilig gebied waar honderden generaties van hun voorouders rusten. De fotograaf toont de hoofdpersonen van zijn verhalen van bovenaf, alsof ze hun leven geven voor hun territorium.

© Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional, Creative, 2020 Sony World Photography Awards.

Albarenga begon met zijn serie naar aanleiding van gebeurtenissen in 2017. Toen werden minstens 207 leiders en milieuactivisten gedood terwijl ze hun gemeenschappen beschermden tegen projecten die hun grondgebied bedreigden. Volgens een rapport van Global Witness uit 2018 vonden de meeste van deze misdaden plaats in Brazilië. In dit land werden 57 moordaanslagen gepleegd, het overgrote merendeel tegen mensen die de Amazone verdedigden. Pablo Albarenga ontvangt naast de award en de eer, een bedrag van 25.000 dollar.

© Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional, Creative, 2020 Sony World Photography Awards

Overige winnaars SWPA 2020

Tom Oldham heeft met Black Francis de beste foto ingestuurd in de Open-competitie. Voor dit onderdeel van de SWPA mogen alleen losse beelden worden ingestuurd. Oldhams foto is een zwart-wit portret van Pixies-frontman Charles Thompson, ook bekend als Black Francis, oorspronkelijk gemaakt voor MOJO Magazine. De Brit wint met de titel Open Photographer of the Year een prijs van 5.000 dollar.

De ervaren Oldham was zich pijnlijk bewust van de vele fotoshoots die zijn model had ondergaan. Hij vroeg Thompson om zijn frustratie daarover uit te drukken. Dit leidde tot deze foto waarop de zanger zijn handen over zijn gezicht graaft. Het beeld drukt de gevoelens van de zanger perfect uit.

© Tom Oldham, United Kingdom, Open Photographer of the Year, Open, Portraiture, 2020 Sony World Photography Awards.

De Griekse student Ioanna Sakellaraki is gekozen als Student Photographer of the Year 2020 voor haar serie Aeiforia. Ze heeft deze gemaakt naar aanleiding van een opdracht voor studenten over ecologische duurzaamheid. In haar serie presenteert Sakellaraki nachtelijke foto’s van zonnepanelen, windturbines en batterijparken op het kleine Griekse eiland Tilos. Dit is het eerste eiland in de Middellandse Zee dat bijna volledig op hernieuwbare energie draait. Aeiforia is het Griekse woord voor vooruitgang op basis van het gebruik van natuurlijke ecosystemen en energiebronnen om toekomstige hulpbronnen te garanderen.

Sakellaraki vertegenwoordigt het Royal College of Art in Groot-Brittannië en heeft voor haar instelling 30.000 dollar aan Sony-fotoapparatuur gewonnen. In een reactie op haar overwinning zegt ze: “Ik ben vereerd dat ik de titel van Student Photographer of the Year heb gekregen. Met Aeiforia kon ik een positief verhaal delen over het thema duurzaamheid. Ik legde het landschap vast als doorgang naar de nachtelijke ambiance van het Griekse eiland Tilos.”

“Mijn serie bekijkt hoe deze vreemd gevormde apparaten en draden ’s nachts een organisch onderdeel van het landschap worden. Als de duisternis valt, bestaat er een harmonische symbiose tussen deze technologie en het droge en bergachtige landschap van Tilos,” verduidelijkt Sakellaraki haar winnende fotoreeks.

De negentienjarig Hsien-Pang Hsieh uit Taiwan is geselecteerd uit zeven categoriewinnaars en wint de titel Youth Photographer of the Year 2020. Zij foto Hurry toont een straatartiest die haast lijkt te hebben, maar in feite stilstaat. Hsien-Pang wil er commentaar mee geven op het intensieve tempo van het leven, geïnspireerd door zijn ervaring als net aangekomen student in Duitsland. Hij moedigt anderen aan om van tijd tot tijd wat rustiger aan te doen.

© Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Youth Photographer of the Year, Youth, Street photography, 2020 Sony World Photography Awards.

Planning verandert door corona

De bekendmaking van de winnende foto’s verloopt dit jaar in meerdere etappes vanwege de coronapandemie. In februari liet de jury weten dat Steven Meert met zijn foto On Track de winnaar van de Belgium National Award was geworden. Op de oorspronkelijke datum van de awardshow kondigde de organisatie de tien winnende beelden in de categorie Open aan. Vandaag maakt ze dus de belangrijkste winnaars bekend. Naast de hier genoemde fotografen werden nog tien andere professionele fotografen in verschillende categorieën geëerd.

Hoewel de planning verschilt van andere jaren, geven de winnende beelden ook dit jaar weer een indrukwekkend beeld van de huidige stand van zaken van de wereldwijde fotografie. Bezoek hier de virtuele expositie voor meer informatie over de winnende projecten van dit jaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in