Eigenlijk zouden vandaag de Sony World Photography Awards 2020 worden uitgereikt. Maar ook bij dit jaarlijkse fotofeestje gooide de coronapandemie roet in het eten. Vanwege de maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen besloot de organisatie, de World Photography Organization, in eerste instantie om de prijsuitreiking uit te stellen naar 9 juni, maar later werd ook die show geannuleerd. Wel maakt ze op deze datum de overall winnaars bekend op haar website en de online platforms van Sony.

Vandaag kondigde de organisatie alvast aan welke beelden dit jaar de winnende zijn in de tien Open categorieën. Naast deze tien winnaars liet de World Photography Organization ook weten welke fotografen er op de shortlist voor deze categorie zijn geselecteerd. Elke winnaar ontvangt fotoapparatuur van Sony en een beloning van 5.000 dollar. Bovendien maken de tien winnaars kans op de titel fotograaf van het jaar in de Open categorie. Die zal de organisatie ook op 9 juni bekendmaken via de online kanalen van de World Photography Organization en Sony. Eerder dit jaar riep de jury Steven Meert uit tot winnaar van de Belgium National Award voor zijn foto On Track.

Dit zijn de tien Open-categoriewinnaars van de Sony World Photography Awards 2020

Architectuur

Rosaria Sabrina Pantano (Italië) – Emotional Geography. Een zwart-witfoto van 38° Parallelo, een piramidevormig beeld van Mauro Staccioli. Dat staat precies op de geografische 38e breedtegraad ten noorden van de evenaar.

Sony World Photography Awards 2020

Creatief

Suxing Zhang (China) – Knot. Een portret van een jonge vrouw met een collage van symbolische elementen. Dit zwart-witbeeld maakt deel uit van de serie Hua (dat bloem betekent in het Chinees), waarin de fotograaf bloemen als metaforen van vrouwelijkheid vastlegt.

Cultuur

Antoine Veling (Australië) – Mark 5:28. Een foto van Iggy Pop tijdens een optreden in het Sydney Opera House tussen dansende fans die hij net op het podium had uitgenodigd. Een vrouwelijke fan wil de rocklegende aanraken, terwijl een toneelassistent moeite heeft om mensen op afstand te houden. De scène doet denken aan een schilderij van Caravaggio en roept een bijbelse passage (Markus 5, regel 28) op: “Want ze dacht: als ik zijn kleren maar kan aanraken, zal ik al gered worden.”

Landschap

Craig McGowan (Australië) – Ice Reflections. Beeld van een eenzame ijsberg tegen de fjordmuren in het Northeast Greenland National Park. Het heldere water van de rivier weerspiegelt de ijsberg en het omringende landschap perfect, wat resulteert in een schilderkunstige en abstracte foto.

Beweging

Alec Connah (Verenigd Koninkrijk) –  Going Down! Deze foto legt het moment vast waarop de vier koeltorens van de Ironbridge Power Station in Shropshire op 6 december 2019 worden opgeblazen.

Natuur & wildlife

Guofei Li (China) – Tai Chi Diagram. Dit beeld is gemaakt in Botswana en toont twee cheeta’s die elkaar schoonlikken na een succesvolle jacht. Hun positie in het kader lijkt op het yin-yangsymbool.

Portret

Tom Oldham (VK) – Black Francis. Zwart-witportret voor MOJO Magazine van Pixies-frontman Charles Thompson, ook bekend als Black Francis. De ervaren Oldham was zich pijnlijk bewust van de vele fotoshoots die zijn model had ondergaan en vroeg hem zijn frustratie daarover uit te drukken. Dit leidde tot deze foto waarop de zanger zijn handen over zijn gezicht graaft. Het beeld drukt de gevoelens van de zanger perfect uit.

Stilleven

Jorge Reynal (Argentinië) – A Plastic Ocean. Foto van een dode vis in een plastic zak die schijnbaar worstelt om adem te halen. Met het beeld wil de fotograaf crisis van plasticvervuiling die onze oceanen belichten.

Straatfotografie

Santiago Mesa (Colombia) – Colombia Resiste. Deze foto toont een demonstrant in de Colombiaanse stad Medellin, waar arbeiders en straatverkopers deelnamen aan een protestmars. De oproerpolitie probeert hen uiteen te drijven. De demonstratie was een van de vele die de afgelopen jaren in veel Latijns-Amerikaanse landen zijn uitgebroken, onder meer om te protesteren tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud, ongelijkheid en het gebrek aan kansen.

Reizen

Adrian Guerin (Australië) – Riding a Saharan Freight Train. Foto die is gemaakt boven op de achterste wagon van een ijzerertstrein in Mauritanië. De trein maakte een 700 km lange reis van de kustplaats Nouadhibou naar de Sahara-wildernis van Zouérat. Met een lengte van 2,5 km en meer dan 200 wagons is het een van de langste treinen ter wereld die stenen vervoert.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in