Nieuwe firmware Sony a9 II


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Sony heeft een firmware-update voor zijn a9 II beschikbaar gesteld, die verschillende nieuwe functies naar het vlaggenschip brengt. Een opvallende daarvan is dat je met firmwareversie 2.00 de sluiter van de camera kunt sluiten terwijl je van lens wisselt.

Andere fabrikanten kozen al langer voor om de sensor te verhullen door de sluiter te dichten. Zo komt er immers geen stof of vuil op dat delicate onderdeel tijdens het wisselen van lens. Dat Sony er bij de a9 II juist voor koos om de sluiter open te laten bij het uitschakelen, leidde tot veel discussies onder Sony-gebruikers en andere fotografieliefhebbers. Want, wat is er beter: stof op de sensor of op de flinterdunne sluiterbladen? De sensor kan je relatief makkelijk schoonmaken, terwijl de sluiterbladen zeer teer zijn. Je wilt die liefst niet aanraken. Ongecontroleerd schoonmaken van de bladen heeft al snel grote gevolgen voor de werking van de snel bewegende sluiterbladen. Toch lijkt ook Sony nu overstag.

Met de nieuwe firmware is de sensor van een uitgeschakelde Sony a9 II zonder lens niet meer te zien.

Nieuwe firmware Sony a9 brengt meer nieuws

De nieuwe firmware brengt ook de functie Hoge flikkerfrequentie (Hi Frequency Flicker in het Engels) in de topcamera van Sony. Die moet de impact van flikkeringen van kunstmatige lichtbronnen zoals digitale schermen, elektronische uithangborden en led-lampen  verminderen. De camera past de sluitertijd wat fijner aan als deze functie is ingeschakeld.

Het vlaggenschip heeft met firmware 2.00 ook de mogelijkheid de instelling Autofocus gezicht/oogprioriteit toe te wijzen aan een aangepaste toets. Op die manier kan de fotograaf met een druk op die knop die instelling activeren en deactiveren. Na de update heeft de camera ook een betere Remote Camera Tool-functie en bediening van de ftp-overdrachtsfunctie. Verder kan je het MAC-adres van de camera laten weergeven als een QR-code en zijn er verbeteringen die de algehele stabiliteit van de camera verbeteren.

De nieuwe firmware voor de Sony a9 II kan je voor Windows en macOS op de ondersteuningspagina van Sony downloaden.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in