Instagram blijkt een goede investering voor eigenaar Facebook. Volgens een onderzoek van Bloomberg was het social-mediaplatform in 2019 goed voor meer dan een kwart van de totale omzet van het moederbedrijf. Vorig jaar zou de fotodienst zo’n 20 miljard aan advertentie-inkomsten hebben binnengehaald.

Als het door Bloomberg aangehaalde bedrag juist is, zou je kunnen stellen dat Facebook het platform voor een prikkie heeft aangeschaft. Het bedrijf telde in 2012 ‘slechts’ 715 miljoen dollar voor Instagram neer. Facebook heeft niet gereageerd op de cijfers, het publiceert nooit gegevens over zijn afzonderlijke producten. Wel maakte het eerder bekend dat Instagram vanaf 2018 meer dan een miljard gebruikers had.

Instagram had nog geen verdienmodel toen het werd overgenomen. Tegenwoordig verdient de app zijn geld op dezelfde manier als Facebook dat doet. Het verkoopt advertenties die eruit zien als gewone berichten in de feed van de app en in de verdwijnende ‘stories’. De afgelopen jaren heeft Facebook de frequentie van de Instagram-advertenties verhoogd om de verkoop te stimuleren.

Advertentie

Instagram heeft meer advertentie-inkomsten dan YouTube

De verkoopcijfers van Instagram zijn des te opzienbarender als je ze vergelijkt met die van YouTube. Het populairste videoplatform kon bij lange na niet tippen aan de opbrengsten van de social-mediadienst voor foto’s. YouTube was in 2019 goed voor een totale advertentie-opbrengst van 15,1 miljard.

Het moederbedrijf van YouTube, Alphabet, maakte die advertentiecijfers vorige week voor het eerste openbaar. Analisten reageerden er met enige teleurstelling op. Zij hadden meer verwacht van de videodienst nu consumenten online steeds meer video’s bekijken. Google deelt bovendien meer dan de helft van zijn advertentie-inkomsten met videomakers. Instagram deelt zijn advertentieverkopen daarentegen niet met gebruikers die inhoud op zijn app plaatsen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in