De bekende retro-cameralijn van Olympus krijgt met de Pen E-PL10 uitbreiding. Ook deze nieuwe Pen is volgens Olympus ideaal voor beginnende fotografen met een smartphone of een instapcamera die hun fotografie naar een hoger niveau willen tillen. De camera heeft weer een stijlvol retro-design, en is uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van de Pen E-PL9.

Ook intern lijkt de Pen E-PL10 op zijn voorganger. In de behuizing schuilt ook dezelfde TruePic VIII-beeldprocessor, die overigens ook in OM-D-topmodellen als de E-M5 Mark III zit. Ook de Micro Four Thirds-sensor die Olympus voor de nieuweling gebruikt, lijkt dezelfde Live MOS-sensor van 16,1 megapixel. De camera is in staat om in burst te schieten tot maximaal 8,6 beelden per seconde. Het toestel is voorzien van een autofocussysteem dat werkt op basis van 121 punten met contrastdetectie. Het heeft een ingebouwde 3-assige beeldstabilisatie die zo’n 3,5 stops compensatie oplevert.

Aan de achterzijde is de E-PL10 weer voorzien van een 3inch-touchscreen dat 180 graden omlaag en 80 graden omhoog kan klappen. Dit maakt het mogelijk om vanuit lastige standpunten te fotograferen en filmen en selfies te maken. Filmen kan de nieuwe Pen in 4K-kwaliteit (3840 x 2160 pixels) tegen maximaal 30p.

Wat is er veranderd aan de Pen E-PL10?

Tot zo ver niets nieuws onder de zon. Dit zijn dezelfde specificaties als je ook op de Pen E-PL9 tegenkomt. Wat is er dan wel veranderd? In de sectie met 16 Art Filters heeft Olympus een Fine Tune -optie toegevoegd. Hiermee kan de gebruiker de sterkte van de effecten aanpassen. Het resultaat daarvan kan je direct op het scherm zien. Dat lijkt de enige verbetering ten opzichte van de voorganger.

Met de bovengenoemde features is ook de E-PL10 weer een camera waarmee zowel beginners als meer gevorderde fotografen uit de voeten kunnen. In de automatische modus identificeert de camera verschillende situaties en selecteert hij automatisch de optimale opnamescène. De geavanceerde fotomodus ondersteunt juist opnamesituaties die meer geavanceerde fotografische vaardigheden vereisen. Met de instelling Multi Exposure kan iedereen eenvoudig een foto met meerdere belichtingen maken, terwijl lichtsporen van sterren of koplampsporen in Live Composite-modus probleemloos kunnen worden vastgelegd. De stille modus, die het sluiter- en bedieningsgeluid dempt, is nu mogelijk in de P-, A-, S- en M-modus en in de AP-modus.

De Pen E-PL10 heeft zowel een Micro USB- als een Micro HDMI-poort aan de zijkant, en kan via wifi en Bluetooth worden verbonden met de Olympus Image Share-app op een mobiel apparaat.

De Olympus PEN E-PL10 is exclusief verkrijgbaar in de Olympus online shop voor 599 euro in een witte, bruine en zwarte behuizing. Voor de kit met de M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ lens betaal je daar 699 euro. Maar met zulke kleine verbeteringen kan je wellicht beter de Olympus Pen E-PL9 opteren. Die kan je nu ongetwijfeld voor een gunstige prijs ergens op de kop tikken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in