Sigma FP

De Sigma fp wordt 's werelds kleinste en lichtste systeemcamera met fullframesensor die 24,6 megapixels levert.

Afgelopen zomer kondigde Sigma Corporation Japan ’s werelds kleinste en lichtste fullframesysteemcamera aan, de SIGMA fp. Nu onthult het bedrijf meer concrete informatie over deze camera, waaronder de beschikbaarheid en de prijs. Die laatste blijkt dicht bij de al eerder ‘gelekte’ prijs te liggen.

Sigma gaat de fp voorzien van een 35mm fullframe Bayer-sensor met 24,6 effectieve megapixels. Sigma heeft dus niet gekozen voor een eigen Foveon-sensor, maar gekozen voor een vergelijkbare sensor zoals die ook in bijvoorbeeld de Nikon Z 6, Sony a7 III en Panasonic S1 zit. De gevoeligheid van de sensor kan worden ingesteld op ISO-waarden van 100 tot 25.600.

De behuizing van de Sigma fp is gemaakt van een gegoten aluminiumlegering die voor extra robuustheid en thermische geleiding zorgt. De body is op 42 punten voorzien van een stof- en spatwaterdichte afdichting. In combinatie met een stof- en spatwaterdichte lens kan je met de fp dus gerust foto’s maken of video opnemen onder de extreme weersomstandigheden.

Tussen het lcd-display en de camerabody bevindt zich een grote heatsink om warmte af te voeren. Deze is volgens Sigma geïnspireerd op de heatsinks die worden gebruikt op professionele cinemacamera’s. Deze heatsink moet in combinatie met de speciale coating van de body zorgen voor een effectieve warmteafvoer, zodat oververhitting bij hoge temperaturen of langdurig gebruik wordt voorkomen. De Sigma fp maakt gebruik van de L-Mount, waardoor fp-gebruikers de keuze hebben aan een breed aanbod objectieven gemaakt door Sigma, Panasonic en Leica.

Sigma fp schakelt snel tussen foto en video

De knoppen en snelmenu’s van de camera zijn eenvoudig aan te passen aan de persoonlijke wensen van de gebruiker, of het nu gaat om foto- of videotoepassingen. Zo heeft de camera knoppen (Tone & Color) waarmee de tint en de kleurmodus snel kunnen worden ingesteld. Ook heeft de fp een speciale schakelaar, waarmee je snel kan schakelen tussen de foto- en videomodus. Elke modus heeft een speciaal ontworpen bedieningssysteem en displays, waardoor gebruikers zich moeiteloos kunnen concentreren op het opnemen.

Sigma fp
Met de speciale schakelaar switcht de fp snel tussen video- en fotomodus.

De SIGMA fp is de eerste systeemcamera die externe opnamen in 12-bits CinemaDNG-formaat, een RAW-formaat voor video, ondersteunt. Daarnaast kunnen opnames worden gemaakt in 4K UHD/24 fps, die zelfs geschikt zijn voor echte bioscoopfilms. De video-output kan via een USB 3.1-poort op een extern opnameapparaat worden opgeslagen.

Maar de meest in het oog springende aspecten van Sigma’s nieuwste camera zijn zijn afmetingen en gewicht. De fp meet 112,6 x 69,9 x 45,3 mm en weegt – inclusief accu – slechts 422 gram, wat haar ’s werelds kleinste en lichtste fullframesysteemcamera maakt.

De Sigma fp is vanaf begin december leverbaar voor een prijs van 1.999 euro in de fotospeciaalzaak. De camera is ook leverbaar in combinatie met de 45mm F2.8 DG DN | Contemporary voor 2.399 euro, waarmee je zo’n 169 euro ten opzichte van een losse aanschaf van de twee bespaart.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in