Wie op zoek gaat naar een krachtige flitser voor gebruik op locatie, wordt de laatste tijd verwend. Naast gereputeerde Europese merken als Profoto, Elinchrom en Broncolor wagen vooral Chinese merken zich op deze markt. Zo ook Godox, met de verrassend veelzijdige Witstro AD600.

Wie op zoek gaat naar een krachtige flitser voor gebruik op locatie, wordt de laatste tijd verwend. Naast gereputeerde Europese merken als Profoto, Elinchrom en Broncolor wagen vooral Chinese merken zich op deze markt. Zo ook Godox, met de Witstro AD600.

De Witstro AD600 is een krachtige (600 wattseconde) flitser met een monobloc-ontwerp, zoals een klassieke studioflitser. Met een gewicht van 2,7 kg is hij nog vlot mee te nemen. De flitser wordt gevoed door een afneembare accu; als je een tweede accu aanschaft, kun je dus met de ene werken terwijl de tweede herlaadt. Volgens Godox levert hij met een volle batterij 500 flitsen op vol vermogen. Herladen van de flits duurt 2,5 tot 0,01 seconde.

De AD600B is compatibel met Bowens S-mount. AD600B met TTL-sturing in octabox, rechts van de camera.

De flitser is verkrijgbaar in twee versies: met een mount voor de merkeigen Godox-accessoires, of met Bowens S-mount (AD600B). Wij gebruikten die laatste en konden daarop probleemloos een flitsreflector of softbox met Bowens-aansluiting plaatsen. De flitser staat op een verstelbare swivel. Het systeem om deze swivel vast en los te zetten is wel niet zo handig. Aangekondigd, maar nog niet leverbaar voor onze test is een losse, lichte flitskop die je via een kabel op de AD600 aansluit. Hij wekt dan quasi als een mobiele flitser met los batterijpack, zoals het Elinchrom Quadra-systeem.

In gebruik

Voor deze test trok ik met de AD600B naar een urbex-locatie, waar de draagbaarheid een groot pluspunt was. Dankzij een zeer groot en duidelijk lcd-scherm aan de zijkant is het makkelijk om te zien hoe de flitser staat ingesteld. Instellingen aanpassen is zeer eenvoudig via de toetsen naast dat scherm. Je kan de AD600 gebruiken in manuele modus; de flitskracht is daarbij regelbaar van vol vermogen tot 1/256. Heel handig is dat je daarbij op het scherm meteen de flitsduur (tot 1/10.000 seconde) kunt aflezen, en dus weet of die duur kort genoeg is om beweging haarscherp te bevriezen. Verder is de AD600 compatibel met de TTL-flitssturing van Canon, Nikon en Sony. Hij ondersteunt ook high speed sync; je kan dus flitsen met kortere sluitertijden dan de flitssynchronisatietijd van je camera (meestal 1/160 tot 1/250 seconde). Ten slotte kan hij ook stroboscopisch flitsen ( 2 tot 100 flitsen per seconde, afhankelijk van de ingestelde flitskracht).

 

Via het Godox X-systeem kun je ook reportageflitsers inzetten. AD600B met TTL-sturing in softbox links van de camera, Nikon SB-910 in manuele modus als haarlicht.

Met een mobiele flitser wil je natuurlijk geen gedoe met flitskabels. Daarom heeft de AD600 een ingebouwde ontvanger voor het draadloze Godox X-systeem. Ik gebruikte de X1-N triggers voor Nikon; voor Canon en Sony zijn er de X1-C en X1-S. Die trigger vond ik minder vlot in gebruik; het is nogal omslachtig om de flitskracht in manuele modus of de flitscompensatie bij TTL in te stellen. Naar verluidt werkt Godox aan een nieuwe generatie triggers. Wél handig is dat je in het Godox X-systeem een AD600 kunt combineren met gewone reportageflitsers. Ik zette een Nikon SB-910 Speedlite op een X1-N receiver, en kon die samen met de AD600 gebruiken.

Heb je geen trigger bij de hand, dan kun je de AD600 ook laten meeflitsen als optische 'slave' met een commander-flits op je camera. De optische cel die deze commander-flits detecteert, bevindt zich aan de bovenkant van de flitser. Je moet er daarbij wel op letten dat er een directe gezichtslijn tussen commander en slave is, of dat de commander-flits bijvoorbeeld tegen een plafond kan weerkaatsen.

Conclusie

Met 600 wattseconde levert de AD600 heel wat flitskracht. AD600B met reflector en Full CTO filter uit de Rosco Photo Lighting Kit, links van de camera.

De Godox Witstro AD600 is een krachtige, fraai uitgevoerde mobiele flitser met handige mogelijkheden als TTL-sturing en HSS. Via het Godox X-systeem kun je hem bovendien makkelijk combineren met andere flitsers. Voor een aanvaardbare prijs krijg je bijzonder veel flitskracht en mogelijkheden.

Prijs: 899 euro (mei 2016)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/22/145567_webwouteraxel-2504-bewerkt.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/22/145567_gog.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/22/145567_webwouteraxel-2550-bewerkt.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/22/145567_webwouteraxel-2632-bewerkt.jpg” caption=”De AD600B is compatibel met Bowens S-mount. AD600B met TTL-sturing in octabox, rechts van de camera.||||Via het Godox X-systeem kun je ook reportageflitsers inzetten. AD600B met TTL-sturing in softbox links van de camera, Nikon SB-910 in manuele modus als haarlicht.||Met 600 wattseconde levert de AD600 heel wat flitskracht. AD600B met reflector en Full CTO filter uit de Rosco Photo Lighting Kit, links van de camera.”]Disnet (verdeler Godox)Rosco

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.