Lytro heeft de Illum aangekondigd, de tweede generatie van zijn lichtveldcamera waarmee je de focus van een foto kan aanpassen nadat je hem gemaakt hebt.

Lytro was in 2011 de grondlegger voor de markt van lichtveldcamera’s, waarmee je de focus van je foto nog kan aanpassen nadat je hem gemaakt hebt. Met de Illum verbetert het bedrijf zijn oorspronkelijke concept.

Lichtveldcamera’s bewaren niet alleen het beeld van een bepaalde scène, maar registreren ook de de aanwezige lichtstralen en de richting waarin ze bewegen. Daardoor kan je ook na het maken van een foto nog met de scherptediepte spelen. Ondanks het oorspronkelijke enthousiasme, blijft een groot succes voorlopig echter uit.

Met de Illum verbetert Lytro zijn oorspronkelijke camera op verschillende vlakken. Het meest opvallende is de vorm. Terwijl de eerste Lytro met zijn staafvorm nauwelijks aan een camera deed denken, vertoont de Illum duidelijke karakteristieken van een moderne spiegelreflex. De lens beschikt over 8x optische zoom (30-250mm) en heeft een constant diafragma van f/2.0. Dankzij de maximale sluitertijd van 1/4000 kan je er ook snelle actie mee vastleggen.

Advertentie

Lytro spreekt niet over megapixels, maar zeg dat de nieuwe sensor in de Illum 40 miljoen lichtstralen kan vastleggen, wat zou neerkomen op 4 megapixels. Bij de eerste Lytro waren dat nog maar 11 miljoen lichtstralen. Met behulp van de camerasoftware kan de focus van een foto worden aangepast na de opname, kan je achteraf met de scherptediepte spelen, tilt shifts maken of 3D-beelden genereren.

Het grote lcd-scherm staat in een hoek om makkelijker foto’s te kunnen maken waarbij je de camera niet recht voor je gezicht kan houden. Op het scherm wordt de diepte-informatie in kleurcodes weergegeven, zodat je vooraf weet op welke delen van de foto de scherptediepte achteraf kan worden aangepast.

De Lytro Illum is vanaf juli te koop voor 1.599 dollar. Wie voor 15 juli een voorbestelling  plaatst, betaalt 1.499 dollar. Heb je de eerste generatie Lytro al aangeschaft, dan krijg je nog eens 20 procent korting.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.