Als het in de fotografie over scherptediepte gaat, valt vaak ook de term bokeh. Wat is dat precies?

Als het over scherptediepte gaat, valt vaak ook de term bokeh. Die verwijst naar de manier waarop de onscherpe delen van de foto, meer bepaald de achtergrond, weergegeven worden.

Als die onscherpte mooi overkomt, spreekt men van een 'mooi bokeh'. Anders dan scherptediepte is de kwaliteit van bokeh niet meetbaar; het is een subjectief gegeven. Bokeh wordt bepaald door het optisch ontwerp van de lens, maar vooral ook het diafragma.

De verstelbare mechanische 'iris' van het diafragma bestaat uit een aantal overlappende metalen plaatjes die samen een min of meer cirkelvormige opening vormen. Hoe meer plaatjes, hoe beter de opening een perfecte cirkelvorm benadert.

Bestaat de iris slechts uit vijf of zes plaatjes, dan krijgt het diafragma de vorm van een vijf- of zeshoek. Daarmee is het moeilijker om een mooi bokeh te krijgen dan met een rond diafragma, zoals de voorbeeldfoto aantoont.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.