Het beste portret van een Nederlander is gemaakt door een Belg. Stephan Vanfleteren wint in Den Haag de Nationale Portretprijs.

De prijs voor het beste portret van een Nederlander gaat dit jaar naar een Belg. Stephan Vanfleteren won zondag de Nationale Portretprijs bij de uitreiking van de Zilveren Camera in Den Haag.

Vanfleteren, bekend als fotograaf van De Morgen, maakte een portret van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas.

Dat portret zal een plekje krijgen in het Rijksmuseum in Amsterdam. De jury van de Nationale Portretprijs noemt het in zijn commentaar "een beeldhouwwerk, een buste van marmer".

Advertentie

De nog jonge onderscheiding werd pas twee keer eerder uitgereikt. In de jury zat fotograaf Koos Breukel, winnaar van vorig jaar.

De Nationale Portretprijs werd gisteren tegelijk uitgereikt met de Zilveren Camera 2012, de jaarlijkse prijs voor de beste nieuwsfoto in Nederland. Deze werd gewonnen door Eddy van Wessel, die de burgeroorlog in Syrië fotografeerde.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.