Bij optische filters die je voor je lens schuift denk je wellicht automatisch aan spiegelreflexcamera's. Maar ook voor compacte toestellen is er nu een speciaal systeem.

Bij optische filters die je voor je lens schuift denk je wellicht automatisch aan spiegelreflexcamera’s. Maar ook voor compacte toestellen is er nu een apart systeem.

De snel aan populariteit winnende systeemcamera’s hebben verwisselbare lenzen met een veel kleinere diameter. De bekende, bestaande filterhouders passen daar niet op.

Fabrikant Lee Filters komt nu met een nieuw filtersysteem genaamd Seven5. Je schroeft een adapterring op je lens, waarop je de Seven5-filterhouder kunt bevestigen. In deze houder passen de bestaande filters uit de 75x90mm-reeks van Lee.

Deze reeks bevat onder meer een polarisatiefilter, meerdere grijsfilters (ND, hard en zacht) en de Big Stopper, die tien stops licht tegenhoudt voor fotograferen met zeer lange sluitertijden.

Het systeem heeft ook een eigen polarisatiefilter. Deze clip je vast op de voorkant van de houder en kun je afzonderlijk roteren, zonder dat de verloopfilter die je eventueel tegelijk wilt gebruiken meedraait. Tot slot is er nog een aparte zonnekap leverbaar.

De adapterring is er in veertien varianten met verschillende diameter, vanaf 37 mm. Dus de kans is groot dat er een exemplaar tussen zit dat op de lenzen van jouw systeemcamera past.

Voor meer informatie ga je naar de website van Lee.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.