Canon heeft de specificaties van zijn EOS-1D C onthuld. Maar het duurt nog even voordat de professionele filmer met deze reflexcamera aan de slag kan.

Canon heeft de specificaties van zijn EOS-1D C onthuld. Maar het duurt nog even voordat de professionele filmer met deze camera aan de slag kan. De lancering is pas over een halfjaar.

Met de EOS-1D C zet Canon opnieuw een stap richting video en de trend van filmen met je digitale reflexcamera. Nu zelfs in 4K-videokwaliteit (4.096 x 2.160 pixels), een primeur voor digitale spiegelreflexcamera's. Canon mikt dan ook vooral op filmproducenten.

De camera is gebaseerd op de specificaties van de EOS-1D X. Hij beschikt over een fullframe 18,1 megapixelsensor. Verder noteren we een ISO-bereik tot 25.600 en een 61-punts autofocussysteem.

De EOS-1D C registreert video tot en met 4K op CompactFlash-geheugenkaarten. Je hebt de mogelijkheid videobeelden via een HDMI-aansluiting ongecomprimeerd te versturen.

Log Gamma
Daarnaast beschikt de camera over Canon Log Gamma, een functie om videobeelden met maximale belichtingsvrijheid vast te leggen. Log Gamma biedt volgens Canon een dynamisch bereik dat vergelijkbaar is met film, waarbij detailverlies in schaduwpartijen en lichte delen wordt voorkomen. Dat moet filmeditors meer mogelijkheden bieden tijdens nabewerking.

Standaard wordt de EOS-1D C geleverd met software waarmee je de 4K/Motion JPEG- en Full HD/60p-videobeelden kunt weergeven op een extern beeldscherm.

Daar het toestel onderdeel is van het EOS-systeem, kan de gebruiker kiezen uit ruim zestig EF-objectieven. In de praktijk betekent dit dat er brandpuntsafstanden gebruikt kunnen worden van 8 tot en met 800 mm.

Wel is het nog even geduld hebben voor de gegadigde. De EOS-1D C is pas in oktober verkrijgbaar. Dan weten we ook de prijs, die er niet om zal liegen.

Met medewerking van Dennis Hissink

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.