Cameramateriaal is altijd zeer gewild bij dieven. Gelukkig bestaan er allerhande mogelijkheden om je kostbare spullen te beveiligen tegen diefstal.

Cameramateriaal is altijd zeer gewild bij dieven. Het is compact, draagbaar en dus makkelijk om mee te graaien. Gelukkig bestaan er allerhande mogelijkheden om je kostbare cameramateriaal beter te beveiligen tegen diefstal.

Enkele jaren geleden werden mijn camera’s, lenzen, harde schijven en laptop gestolen tijdens een woninginbraak. In één klap werd ik ontdaan van mijn meest dierbare spullen, waar ik lang voor gezwoegd had. Materiaal dat gestolen wordt, kan altijd vervangen worden, ook al is dat een serieuze streep door jouw rekening of (liefst) door die van je verzekeringsmaatschappij. Mijn grootste verlies tijdens die woninginbraak was niet mijn Nikon, maar wel mijn foto’s die plotsklaps weg waren. Ik had toen helaas nog geen back-up die ik op een andere locatie bewaarde. Dom, natuurlijk…

Gezond verstand
De meest waardevolle les uit deze bittere ervaring is inderdaad het belang van meerdere back-ups op externe schijven. Bewaar die schijven niet op één locatie, want de kans dat ze tijdens een woninginbraak gestolen worden is groot. Investeer dus eerst in een goed back-upsysteem.

Advertentie

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om je materiaal tegen diefstal te beveiligen. Dat hoeven geen James Bondgadgets te zijn; een aantal eenvoudige maatregelen en wat gezond verstand brengen je al een heel eind.

Val niet op
Gebruik een onopvallende cameratas, eentje die niet schreeuwt: “Ik bewaar een peperdure camera!” Ontdoe je camera van de opzichtige draagriemen met je cameramerk erop, en koop een onopvallende riem – liefst een die verstevigd is met een staalkabel die niet kan doorgesneden worden met een mes. Neem ook niet je hele lenzenarsenaal mee als je het niet nodig hebt. Het zal je bovendien rugklachten besparen. Kortom: wees discreet.

Berg je camera thuis goed op, stop hem eventueel in een kluis. Inbrekers gaan meestal snel te werk en graaien voornamelijk compacte spullen mee. Een kluis zal uiteraard de aandacht lokken als hij gevonden wordt, maar vraagt wel wat tijd om open te breken.

Wat ook kan helpen, vooral als je in ‘gevaarlijkere’ buurten gaat fotograferen, is het opzettelijk lelijk maken van je camera, zodat hij minder aantrekkelijk wordt voor dieven. Met behulp van plakband die geen lijmsporen nalaat, zoals gaffer taper, en een beetje creativiteit kan je jouw blinkende camera eruit laten zien als een waardeloze, oude filmcamera.

Registratie en serienummers

Registreer je fotomateriaal. Er bestaan verschillende mogelijkheden om dat te doen; de meest voor de hand liggende is een registratie bij de fabrikant van je fotomateriaal. Bij sommige cameramerken krijg je na registratie ook een betere service bij herstellingen.

Een registratie van je materiaal helpt je niet meteen om de dief op te sporen, maar het blijft handig omdat je dan naast je aankoopbewijs nog een extra bewijs hebt dat de camera van jou is. Bovendien duiken er steeds meer onlineplatformen op, zoals Lenstag (www.lenstag.com), waar je de inhoud van je hele cameratas kan registreren. Worden je waardevolle spullen gestolen, dan kan je ze in je Lenstagaccount rapporteren als gestolen of vermist.

Lenstag zal vervolgens een publieke pagina creëren met informatie over het gestolen product, die geïndexeerd wordt door zoekmachines. Als iemand dan het serienummer van het gestolen product googelt, dan zorgt Lenstag ervoor dat hun pagina bovenaan in de zoekresultaten staat met de boodschap dat die camera of lens gestolen is.

Mocht je zelf een mooie deal op het oog hebben op een tweedehandssite, googel dan even het serienummer om te verifiëren of het product niet als gestolen gerapporteerd staat. Serienummers zijn dus niet zomaar nummers op je camera’s en lenzen. Het blijft nuttig om ze ergens apart te bewaren, je weet maar nooit.

 

De website Lenstag publiceert informatie over gestolen fotomateriaal.

Verzekeren

Verzekeringen zijn er in alle maten en kleuren en het is dus ook mogelijk om je cameraspullen te verzekeren tegen diefstal. Een groot deel van de diefstallen van cameraspullen gebeurt tijdens een woninginbraak. Controleer of je bij je woningverzekering ook verzekerd bent op de inboedel. Meestal zit dat niet standaard of slechts heel beperkt bij de woningverzekering, maar het is toch wel een must als je veel dure cameraspullen in huis bewaart.

Full-omnium
Omdat niet alle camera’s thuis worden gestolen, kan je ook een full-omnium cameraverzekering nemen. De informatie over zulke verzekeringen is schaars op het web. Een rondje bellen naar verschillende verzekeraars leverde dan diverse informatie en bedragen op. Ik vroeg telkens om mijn Fuji X-Pro1 met 35mm-lens te laten verzekeren (aankoopwaarde: 2.000 euro).

Bij Ethias kreeg ik te horen dat een full-omnium-verzekering alleen mogelijk is als ik minstens twee hoofdverzekeringen (bijvoorbeeld auto- en brandverzekering) bij hen afsluit. Voldoe ik aan die voorwaarden, dan kost een full-omnium verzekering voor mijn cameraspullen mij 18 euro per jaar per schijf van 1.000 euro . In mijn geval zou dat dus 36 euro per jaar kosten. Zowel diefstal als verlies valt onder deze verzekering, maar je cameramateriaal mag wel niet ouder dan vijf jaar zijn.

BNP Paribas Fortis biedt een ietwat andere verzekering aan onder de noemer Digital Protect. Onder die verzekering vallen alle mobiele apparaten gekocht in de EU. Net zoals bij Ethias dekt deze verzekering je apparaten wereldwijd, maar die dekking geldt alleen bij diefstal met agressie of braak. Word je camera dus gestolen in een café, zonder dat je het besefte, dan kan je geen beroep doen op de Digital Protect-verzekering. Voor 9,50 euro per maand lijkt mij dit de minst interessante verzekering. Gevraagd of er nog een andere mogelijkheid was om je camera te verzekeren tegen diefstal, informeerde de verzekeringsagent van BNP Paribas Fortis bij AG Insurance en Europe Assistance, maar zonder succes.

Professioneel gebruik
Over naar een onafhankelijke makelaar dus. Hij kon me uiteindelijk twee full-omnium cameraverzekeringen aanbieden. Bij Axa kon ik mijn apparatuur voor 125 euro per jaar laten verzekeren met een vrijstelling van 200 euro. Belangrijk hier is dat de verzekering niet geldt voor professioneel gebruik. Maak je dus een reportage in opdracht van een magazine of schiet je een huwelijksreportage en je camera valt op de grond, dan dekt deze Axa-polis dit niet.

Bij Vander Haeghen heb je die professionele dekking wel. Voor 339 euro per jaar en een vrijstelling van 230 euro zou mijn Fuji dus verzekerd zijn voor zowel professioneel als privé-gebruik. Zowel Axa als Vander Haeghen dekt je cameramateriaal wereldwijd, maar laat je camera beter niet op de trein achter, want dat wordt dan weer niet gedekt. Verder eist noch Axa noch Vander Haeghen dat je andere polissen bij hen afsluit.

Andere verzekering nodig
Ten slotte probeerde ik nog even bij KBC, maar aangezien ik geen brandverzekering heb bij KBC, wou de verzekeringsagent me geen prijs meegeven. Wel wist hij me te vertellen dat alle verzekeraars voor een dergelijke cameraverzekering zullen eisen dat je nog een andere verzekering neemt, wat dus niet helemaal klopt.

Diefstalpreventie

Je cameraspullen vrijwaren van diefstal is onmogelijk. Met je dure cameraspullen rondlopen blijft ook een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Laat je cameratas nooit onbewaakt achter, draag je toestel om je hals en hou het bij je op het vliegtuig. Maar dan nog is diefstal niet helemaal uit te sluiten. 

Gelukkig bestaan er vernuftige gadgets op de markt die diefstal kunnen voorkomen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Toch gestolen

En dan is het toch gebeurd. Al je voorzorgsmaatregelen ten spijt worden je cameraspullen toch gestolen. Wat doe je?

Geef de diefstal altijd aan bij de politie. Een cameradief achterna gaan zal niet bovenaan op hun prioriteitenlijst staan, maar mocht je camera ooit teruggevonden worden, bewijst de aangifte dat hij van je gestolen werd. Bezorg de politie zo veel mogelijk informatie over je cameraspullen, zoals serienummers, aankoopbewijzen, beschadigingen en andere zaken die erop wijzen dat de camera van jou is.

Check tweedehandssites
Hoe dom het ook mag klinken, dieven maken graag gebruik van tweedehandssites, zoals Kapaza, 2dehands.be of eBay. Hou die sites dus nauwlettend in de gaten. De kans dat je gestolen goederen zeer snel op dergelijke websites opduiken, is immers reëel.

Geert De Landtsheer vond een dag na de diefstal zijn gestolen radio/gps terug op 2dehands.be. “Ik had al een aangifte gedaan op de dag van de diefstal. Toen ik de advertentie op de tweedehandssite zag, heb ik een screenshot genomen en aan de politie gegeven. Die konden helaas weinig doen. Ze geven alles door aan de recherche van de zone waar de verdachte zich bevindt”, vertelt Geert. “Hoewel de verdachte bekend was bij de politie, duurde het toch een paar dagen vooraleer hij opgespoord kon worden, en toen was het gestolen waar weer weg.”

Mocht je je gestolen goederen online terugvinden, zou ik toch naar de politie stappen, zodat zij de zaak verder kunnen uitklaren. Afspreken met de dief of heler en het recht zelf in handen nemen, is nooit een goede optie. Rapporteer ook aan de tweedehandssite dat er een advertentie online staat met jouw gestolen goederen. De aangifte die je eerder bij de politie hebt gedaan, geldt dan als bewijs. Zo kunnen ze de advertentie verwijderen.

Stolencamerafinder
Vang je toch bot bij de politie en tweedehandswebsites, dan kan je via de website stolencamerafinder.com een foto gemaakt met je gestolen camera opladen. Het serienummer van de camera zit namelijk mee opgeslagen in de exifdata van een foto.

Stolencamerafinder.com speurt na het opladen van een originele foto dan het web af naar een foto met datzelfde serienummer. Een nadeel hier is wel dat sommige beeldbewerkingssoftware de exifdata van een foto aanpast. Bovendien kan stolencamerafinder.com niet zoeken in Facebook, omdat de exifdata worden verwijderd uit een beeld bij het opladen op Facebook.

Camera’s die gestolen worden, het blijft nasmaken als een zure appel. Mijn gestolen Nikon is ondertussen al lang vergeten en vervangen. Mijn gestolen foto’s helaas niet.

 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/31/138251_webcameradief.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/31/138251_lenstag-stolen-page.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/31/138251_webcamera1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/31/138251_webpocketfinder.jpg” caption=”Tegen diefstal van je cameramateriaal, thuis of op vakantie, kun je van alles doen.||De website Lenstag publiceert informatie over gestolen fotomateriaal.||Met een QR-code zoals deze van Spotty kan een eerlijke vinder je opsporen. Tegen dieven beschermt zo’n code echter niet.||Met trackers zoals de Pocketfinder kan je via gps de locatie van je materiaal achterhalen.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.