Nikon krijgt ongebruikelijk veel klachten binnen over vlekjes op foto's die zijn genomen met de D600, de nieuwe kleine fullframe-spiegelreflex.

Nikon krijgt ongebruikelijk veel klachten binnen over vlekjes op foto’s die zijn genomen met de D600, de nieuwe kleine fullframe-spiegelreflex.

Bij de lancering van de D600, nog geen halfjaar geleden, viel een aantal testers al op dat foto’s vlekken vertonen. De Amerikaanse website dpreview.com schreef het in zijn review.

Op elke beeldsensor kan na verloop van tijd stof of vuil komen, maar bij de D600 is er nogal snel sprake van. Dat blijkt uit relatief veel klachten die Nikon binnen enkele maanden heeft ontvangen van consumenten.

Advertentie

Nikon reageert
De fabrikant bevestigt intussen officieel dat er een probleem kan zijn, zij het in summiere bewoordingen en zonder de precieze oorzaak aan te geven.

Nikon Europe (Duits) zegt dat de vlekken op de foto’s kunnen optreden door de schaduw van deeltjes die binnen in de camera ontstaan. Ook binnendringende stofdeeltjes die zich op het filter voor de sensor nestelen kunnen verantwoordelijk zijn. Door de manier waarop spiegelreflexcamera’s zijn gebouwd is dat zeer moeilijk uit te sluiten, zegt de fabrikant.

Nikon raadt aan om eerst de beeldsensor te reinigen, en verwijst daarvoor naar de handleiding. Daarin staat uitgelegd hoe je de ingebouwde sensorreiniging activeert en hoe je handmatig kunt schoonmaken met een blaasbalgje. Helpt dat niet of niet voldoende, ga dan naar de Nikondealer en laat de camera daar grondig onderzoeken.

Demonstratie in video
Het vuilprobleem wordt ook geïllustreerd in het onderstaande YouTube-filmpje. Deze video toont aan dat euvel niet ontstaat door het verwisselen van lenzen. Er wordt tweemaal een ononderbroken serie van 500 opnamen gemaakt, van een wit vel papier.

Onze eigen test van de Nikon D600 kun je hier lezen.
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/09/128851_shutterstock41156stof.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/09/128851_nikond600stof.jpg” caption=”© chippic||De redactie van de website dpreview.com maakte deze opname van de Nikon D600-beeldsensor, na een maand gebruik. De website meldde het euvel al in zijn test van de camera.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.