Photoshop iPad
Cropped shot of a young businesswoman working late on a digital tablet in an office

Na lang wachten is Photoshop eindelijk ook beschikbaar voor iPad. Er is nog werk aan de winkel voor Adobe, maar het is een goed begin.

Na lang wachten heeft Adobe eindelijk een mobiele versie van Photoshop gelanceerd. Voor fotografen en grafisch ontwerpers een echte verademing, maar ook voor minder professionele gebruikers is het een meerwaarde.

Wie tot enkele maanden geleden een mobiele workflow wilde opzetten met de Adobe Creative Cloud suite (de verzameling van Adobe-applicaties) kwam vrij bedrogen uit. Er zijn immers maar enkele van de belangrijke apps beschikbaar voor iPadOS. De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld Lightroom, dat fotografen toelaat om onderweg foto’s te bewerken. Een geweldige app op zich, al wil je soms gewoon wat extra bewerkingen doen. Ook wie al eens graag een collage maakt van foto’s of tekst wil toevoegen aan een beeld, kan daarvoor in Photoshop terecht.

Stap 1: Photoshop downloaden en installeren

We vermelden eerst en vooral dat Photoshop geen gratis applicatie is die je zomaar kan downloaden, zelfs niet voor iPad. Je hebt er immers een Creative Cloud-abonnement voor nodig. De goedkoopste variant zal je 12,09 euro per maand kosten. Hiervoor krijg je Photoshop, Lightroom én 20GB aan cloudopslag. Voor Lightroom is dat niet veel, maar voor Photoshop kan je daardoor wel heel wat bestanden kwijt in de cloud. Handig om te wisselen tussen desktop en iPad. Voor de installatie van de app ga je simpelweg naar de App Store en zoek je naar Photoshop. Klik op download, log in en wacht tot de installatie voltooid is.

Photoshop Ipad
Photoshop haal je makkelijk uit de App Store.

Stap 2: Een nieuw project beginnen

Eens je bent ingelogd, kan je in Photoshop beginnen met een nieuw project of het bewerken van een afbeelding naar keuze. Voor een nieuw project tik je onderaan op ‘Create new’, waarna je vervolgens alle instellingen van je project naar keuze kan aanpassen. Dit is de optie voor wie van nul wil beginnen. Wil je liever een bestaande afbeelding bewerken (of een Photoshop-bestand op je iPad) dan kan je op ‘Import and open’ tikken en een afbeelding uit je camera roll uploaden.

Photoshop Ipad
Synchroniseer je bestanden via de cloud en werk waar je wil.

Stap 3: bewerkingsopties

Eens je project geladen is kan je links kiezen uit een uitgebreide selectie van tools die je waarschijnlijk al kent van de desktopvariant. Zo is er de transformatie-tool die je de vorm van je je beeld laat aanpassen en zijn er verschillende lasso-tools om een selectie te maken. Je kan ook tekenen met een penseel en het gommetje gebruiken om delen van je afbeelding te doen verdwijnen. Tekst toevoegen kan uiteraard ook en je kan zelfs met lagen werken via de opties aan de rechterkant.

Photoshop Ipad
Links vind je een hoop vertrouwde tools.

Stap 4: De toekomst van Photoshop op de iPad

Wie gebruik maakt van de desktopvariant van Photoshop heeft misschien al gemerkt dat de iPad-versie nog veel functionaliteiten mist. Adobe is zich hiervan bewust en heeft beloofd om in de nabije toekomst met een pak meer functionaliteiten te komen. Afwachten dus als je nog functies mist.

Photoshop iPad
Er komen nog veel functies aan.

Zin in nog meer fotobewerking? Piet van den Eynde legt alle bewerkingstools in Lightroom uit en keek naar het verschil tussen Lightroom en Lightroom Classic.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in