RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • 8K video
  • Licht en compact
  • Hoogwaardige accessoires
CON
  • Geen RAW foto's
  • Vliegtijd van 16 minuten

De HoverAir X1 PROMAX is een geavanceerde selfiedrone met 8K video, maar fotograferen in RAW is helaas geen optie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

In het buitenland staan de drones van HoverAir al langer bekend dankzij hun creatieve mogelijkheden, gebruiksgemak en uitstekende bouwkwaliteit. Sinds kort zijn de HoverAir X1 PRO en PROMAX ook in België beschikbaar.

In 2023 bracht fabrikant ZeroZero Robotics de HoverAir X1 op de markt en introduceerde zo de selfiedrone bij het grote publiek. De drone was licht en tegelijk stevig, maar had heel wat functionaliteit aan boord die je toeliet om op een creatieve manier met foto en video aan de slag te gaan. Ideaal voor beginners dus, maar met het succes groeide ook de vraag naar meer geavanceerde modellen, wat in 2024 resulteerde in de HoverAir X1 Pro en HoverAir PROMAX. 

Specificaties HoverAir X1 PROMAX

  • Sensor: 1/1.3 inch CMOS
  • Lens: 16mm
  • Videoresolutie: Tot 8K
  • Frame rates: 8K tot 30p, 4K tot 120p, 10-bit HLG tot 60^p, FHD tot 120p
  • Videotransmissiebereik: 500m (App), 1km (Beacon)
  • Vluchtmodi: Handmatige vlucht en meerdere intelligente vluchtmodi
  • Batterij: 1920mAh 
  • Vliegtijd: tot 16 minuten
  • Oplaadtype: USB-C-kabel, oplaadhub, 65W-adapter
  • Gewicht: 192,5 g
  • Afmetingen: 105 x 149 x 34 mm (opgevouwen) – 173 x 149 x 39 mm (uitgevouwen)
HoverAir X1 PROMAX productbeeld

Bij Shoot kregen we de kans om de HoverAir PROMAX te testen, maar beide modellen zijn zeer vergelijkbaar. Het grootste verschil zit hem in de videomogelijkheden: de X1 PRO kan tot 4K 60p opnemen terwijl de X1 PROMAX maar liefst 8K 30p aan kan. Dit moet de X1 PROMAX aantrekkelijk maken bij content creators, terwijl de X1 PRO vooral sporters wil aantrekken. Op basis hiervan wordt ook de interne opslag van 32 of 64GB bepaald. De PROMAX heeft een grotere sensor waardoor een fotoresolutie van 8000×6000 mogelijk wordt, in vergelijking met de 4000×3000 pixels van de PRO. Beide beschikken over 2x zoom. Helaas ondersteunt geen van deze modellen de mogelijkheid om in RAW te fotograferen, wat voor fotografen een groot gemis is. 

Advertentie

Prijs en accessoires

ZeroZero Robotics was lange tijd de enige aanbieder van selfiedrones, maar met de introductie van de spotgoedkope DJI Neo (179 euro) vorig jaar en de DJI Flip (439 euro) eerder dit jaar, is er nu aardig wat concurrentie op de markt. Het wordt voor HoverAir dan ook moeilijk om het prijskaartje van de Pro (549 euro) en de PROMAX (759 euro) te verdedigen. Voor fotografie althans, want de videomogelijkheden die HoverAir aanbiedt worden door de concurrentie niet geëvenaard. 

Waar het wel even schrikken was, is bij de prijs van de accessoires. De PROMAX kan bijvoorbeeld aangekocht worden in een combobundel met extra accu en laadstation, lader en opberghoes voor 959 euro. Wil je hier de controller met beacon aan toevoegen voor betere tracking, dan komt er 248 euro bij. De handige oplaadcase die 2,5 laadbeurten bevat, kost je 179 euro. Er zijn ook specifieke bundels beschikbaar voor wielrennen of skiën met extra accessoires en al dan niet een thermische batterij. Afhankelijk van je eisen brengt dit de prijs van de drone in de buurt van uitstekende cameradrones zoals de DJI Air 3S, met een grotere 50 megapixel-sensor, HDR en RAW-mogelijkheden.

Ontwerp en vliegervaring

De HoverAir PROMAX weegt amper 192,5 gram en is daarom enorm makkelijk mee te nemen. Het ontwerp is zeer minimalistisch gehouden, met een enkele knop om de drone de lucht in te sturen en twee pijltjestoetsen. Op een klein OLED-schermpje zie je de batterij en welke vliegmodus momenteel actief is. Meer uitgebreide instellingen kan je vinden in de smartphone-app of in combinatie met de controller (zie verder).

Wat de drone zeer tof maakt voor beginners is dat de propellers beschermd worden door een frame gemaakt van HEM (Highly-Elastic Material). Het maakt de drone veiliger en je maakt minder kans op beschadigingen als je drone toch eens ergens tegenaan vliegt. De drone volgt zijn onderwerp heel goed, maar je weet nooit wanneer er plotseling iets onverwachts je pad kruist. De drone heeft geen 360 graden obstakeldetectie en vertrouwt voornamelijk op sensoren achteraan. 

Vliegen kan met de 1920mAh batterij zo’n 16 minuten lang. Dat is niet zoveel als de gemiddelde cameradrone, maar voldoende voor korte creatieve momenten. Wat hierbij helpt is dat je de drone in drie seconden kan laten opstijgen uit je hand. Zo kan je meteen creatief aan de slag en valt het voorbereidend werk bij grotere drones – zoals het uitvouwen en ze op de grond plaatsen – grotendeels weg. Ook landen kan door je hand onder de drone te plaatsen. 

De intelligente vluchtmodi zijn Hover, Zoom Out, Follow, Orbit, Bird’s Eye, Dolly Track en Side Track. Dat zijn heel wat creatieve mogelijkheden, waarvan je Follow en Dolly Track waarschijnlijk het vaakst zal gebruiken. Dolly Track stuurt de drone voor je uit zodat je een soort van vlogstijl video kan maken, wat niet veel moeite kost omdat je via het beacon ook audio kan opnemen en dat in combinatie met een AI-filter om het geluid van de propellers te verbergen. 

De tracking werkt over het algemeen prima en volgt jou of je onderwerp zeer goed. Wil je de drone combineren met fietsen of een andere sport zoals skiën, dan raden we de controller met beacon aan. Dit kleine apparaatje met scherm en twee joysticks laat je de drone besturen en heeft ook plaats voor je smartphone. Wanneer gekoppeld zal de drone het beacon volgen. Dit werkt uitstekend. Zo wandelden we met het beacon in de hand en gingen we even door onze knieën om aan een bloem te ruiken. De drone besloot meteen om ook wat lager te vliegen. Enkel een knop om de drone te lanceren leek te ontbreken, wat soms vervelend was. 

Beeld- en videokwaliteit HoverAir X1 PROMAX

Als een selfiedrone met slimme tracking is het ergens geen verrassing dat de videokwaliteit van zowel de PRO als de PROMAX ver boven die van de fotokwaliteit ligt. De HoverAir PRO heeft een ½ inch CMOS sensor met een brandpuntsafstand van 17mmn terwijl de PROMAX een 1/1.3 inch CMOS sensor heeft met een brandpuntsafstand van 16mm en 14 stops dynamisch bereik. De beeldkwaliteit is prima bij daglicht, maar begint het wat te schemeren, dan zal je in de schaduwen al snel heel wat details kwijtspelen. De mogelijkheid om RAW te fotograferen zou hier kunnen helpen, maar uiteindelijk heeft de drone gewoon een grotere sensor nodig. 

De drone is daarom ook vooral geschikt voor diegene die het allemaal doen: de content creator. Maakt video deel uit van jouw werk, dan biedt de PROMAX een ongeziene mogelijkheid om in 8K op te nemen voor een relatief lage prijs. 4K 120p is ook mogelijk voor slow-motion opnamen. Let wel op dat bestanden enorm zijn bij het opnemen in 8K en de interne opslag snel vol zal staan. Gelukkig is de X1 PROMAX nog uit te breiden met een geheugenkaartje tot 1TB. Voor de social media content creator is er ook de optie om in 2,7K op te nemen. Het beeld wordt in dat geval simpelweg bijgesneden en de camera wordt dus niet verticaal gedraaid. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in