De OnePlus 12 is het nieuwste vlaggenschip van OnePlus. Uitgerust met vierde generatie Hasselblad-camera’s, doet het merk nu al een gooi naar de beste camerasmartphone van 2024.
Ondertussen is de samenwerking tussen OnePlus en Hasselblad toe aan de vierde generatie. Doorheen de jaren hebben we de fotokwaliteit van OnePlus gevoelig zien stijgen tot op het punt waar OnePlus zich kan onderscheiden van de gemiddelde concurrent. Zo waren we hier bij Shoot al razend enthousiast over de prestaties van de camera van de OnePlus Open, voorzien van een 48 MP Sony LYT-T808 1/1.43-inch-sensor. De OnePlus 12 gebruikt de tweelingbroer van deze sensor, de 50 MP Sony LYT-808 1/1.4-inch-sensor.
Lytia staat bekend als een ‘pixel stacked’-sensor. De sensor stapelt pixels in twee lagen in plaats van één laag, zoals dat bij een Sony IMX-sensor het geval is. Er is dus meer ruimte voor pixels en de lichtgevoeligheid wordt flink verhoogd, waardoor fotograferen in weinig licht nog beter gaat. Dit heeft een beter dynamisch bereik en betere beeldkwaliteit tot gevolg, zonder dat er een grotere sensor nodig is.
Het verschil tussen de twee Lytia-sensoren is klein. Op het vlak van scherpte en detail merken we geen verschil tussen de OnePlus 12 en OnePlus Open. Wel lijken sommige foto’s gemaakt met de OnePlus 12 een warmere kleurtemperatuur te hebben, vooral bij indoorfoto’s. Afhankelijk van het onderwerp verkiezen we het ene resultaat boven het andere, maar er is geen duidelijke winnaar.
Voor de telefotocamera gebruiken beide telefoons de 64 MP OmniVision OV64B met 3 keer optische zoom en 6 keer in-sensor zoom. Het spreekt dan ook voor zich dat er zich hier geen noemenswaardige verschillen voordoen. Ook bij de 48 MP Sony IMX581-groothoekcamera (114 graden) merken we geen kwaliteitsverschillen op.
Portretmodus
De Hasselblad Portrait Mode zorgt voor een aangenaam wazige achtergrond die gebaseerd is op de Hasselblad XCD 30-, 65- en 90V-lenzen. Hoewel de bokeh artificieel is ziet deze er goed uit, al hangt het wat af van het contrast op de achtergrond of alles er ook perfect zal uitzien. In 95 procent van de gevallen was dit wel het geval. We zouden wel nog graag zien dat OnePlus de standaardlens aanpast van 3x naar 1x, want in het merendeel van de situaties hadden we zoveel zoom niet nodig en was het dus een extra actie die nodig was voor we een foto konden nemen.
Hasselblad Master Mode
Voor de OnePlus 12 introduceert OnePlus nog wel een nieuwigheid, namelijk de Hasselblad Master Mode. Deze manuele modus vervangt de Pro Mode en geeft gebruikers toegang tot extra instellingen die je nog voor het fotograferen op je foto’s kan toepassen.
Master Mode werd pas na de lancering van de OnePlus 12 actief, en vroeg dus om een aparte test. Een citytrip naar Madrid bleek een uitstekende gelegenheid te zijn. Voordien gebruikte ik de Pro Mode van de verschillende telefoons die ik het voorbije jaar getest heb eigenlijk zelden. Ze zijn handig in donkere omgevingen of om bijvoorbeeld een long exposure te maken, maar vaak is de gewone modus (of nachtmodus) meer dan prima. Na de trip is dat veranderd en is de Hasselblad Master Mode mijn standaard fotografiemodus geworden.
Nochtans voegt Master Mode geen ellenlange lijst van mogelijkheden toe. Tijdens het fotograferen kan je saturatie, contrast, scherpte en vignet aanpassen. Niet toevallig de instellingen die het meeste impact hebben op je foto’s. Als ik een foto maak met mijn smartphone zijn dat ook de instellingen die ik het vaakst aanpas, naast de schaduwen en hooglichten. Het feit dat je deze nu niet meer telkens moet gaan wijizgen, spaart je als fotograaf enorm veel tijd en het laat je toe om een consistente eigen stijl aan je foto’s te geven. Schiet je bijvoorbeeld graag in zwart-wit (saturatie -100) met sterke contrasten, dan krijg je het resultaat al te zien voor je afdrukt. Wel weer jammer is dat de vignet optie beperkt is tot aan of uit en de voorinstelling dus net binnen je smaak moet vallen.
Een andere toevoeging bij Master Mode is de automatisch Pro Mode. Deze maakt dat je bovenstaande instellingen kan aanpassen naar wens, maar het fotograferen toch nog automatisch gebeurt. Een leuke tussenstap voor zij die weten wat ze willen in een foto, maar de belichtingsdriehoek nog niet onder de knie hebben.
Wat nog meer?
Op het vlak van andere mogelijkheden mogen we ook niet klagen. Naast de gebruikelijke foto- en videomodus en de portret- en nachtmodus, vinden we in de camera-app een modus voor panorama’s, slow motion, long exposure en timelapses. Ook de Hasselblad Xpan-modus is nog steeds aanwezig voor foto’s in een andere verhouding. Dual view video, waarbij je met de voor- en achtercamera tegelijk opneemt, kan ook al eens handig zijn. In selfiemodus vind je ook nog tal van retouch mogelijkheden, voor het aanpassen van je huidtextuur, je neus of zelfs je ogen. Deze zullen niet door iedereen gebruikt worden, maar er is zeker een doelgroep voor.
Video
We vermelden de video-kwaliteiten van de OnePlus 12 hier ook even omdat deze op enkele vlakken sterk verschillen van de OnePlus Open. Het grootste verschil is dat de OnePlus 12 je de optie geeft om op te nemen in 8K 24p, wat mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-processor. Persoonlijk zijn we echter meer fan van 4K 60p en daar krijg je bij de OnePlus 12 wél Dolby Vision HDR en bij de OnePlus Open niet (enkel bij 4K 30p). Dit in combinatie met de Master Mode maakt dat we de OnePlus 12 uiteindelijk verkiezen boven de OnePlus Open voor al onze content creatie.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.