OnePlus brengt samen met Hasselblad een van de meest iconische camera's uit de jaren '90 naar de 9-serie smartphones in de vorm van XPan Mode.

Eerder dit jaar kondigde OnePlus de samenwerking aan met cameraproducent Hasselblad, goed voor een investering van 150 miljoen dollar en drie jaar focus op smartphonefotografie. De eerste resultaten zagen we al verschijnen in de OnePlus 9 en 9 Pro, die een nieuwe camera-app kregen in Hasselblad-stijl en verbeterde kleurweergave voor foto’s. Het partnership brengt nu ook de klassieke Hasselblad XPan foto-ervaring naar de mobiele toestellen van OnePlus.

OnePlus ontwierp de zogenaamde XPan Mode om de ervaring van het gebruik van Hasselblad’s XPan-camera na te bootsen. De toevoeging komt er in de vorm van een OTA (over-the-air) update aan de camera-app en is vanaf vandaag te installeren.

Hasselblad XPan: Dure klassieker

De XPan werd in 1998 geïntroduceerd en combineerde de voordelen van het 35millimeterformaat met de mogelijkheid om soepel over te schakelen naar volledig panoramaformaat, zonder de film te hoeven wisselen. Door zijn unieke perspectief en filmische beelden werd de camera een echte klassieker die zelfs vandaag de dag nog heel gewild is. Zoveel zelfs dat een tweedehands exemplaar makkelijk 3.000 euro kost, vaak zonder een van de drie beschikbare lenzen (30mm, 45mm en 90mm). 

Advertentie
Beeld: Hasselblad

Foto’s die zijn genomen met XPan Mode op OnePlus-smartphones hebben een uniek gezichtsveld en presenteren gebruikers nieuwe perspectieven en modi van storytelling. Dit gebeurt met twee brandpuntsafstanden van 30mm en 45mm om de originele look zo realistisch mogelijk na te bootsen. De camera-app van OnePlus doet hier dienst als zoeker en ziet er net zo uit als bij de originele camera, met een wit raster en zwart vignet aan de randen. Bij het afdrukken verschijnt de foto bovendien even als negatief op je scherm, wat het ontwikkelingsproces nabootst.

Unieke beeldverhouding

Foto’s gemaakt met XPan Mode hebben een beeldverhouding van 65:24, net zoals die van de Hasselblad XPan. De foto’s zijn bijgesneden uit de 48 megapixel-hoofdcamera en 50 megapixel-ultragroothoekcamera in plaats van de standaard 12 megapixel-modus. Het resultaat is een foto met hoge resolutie van meer dan 20 megapixel. XPan-foto’s hebben een resolutie van 7552 × 2798 op 30 millimeter en 7872 × 2916 op 45 millimeter. 

Hasselblad XPan op de OnePlus 9 Pro.

Gebruikers kunnen foto’s maken in kleur of zwart-wit, afhankelijk van hun voorkeur. Waar de eerste de focus legt op het benaderen van de look van klassieke zwart-wit film, is de kleurenmodus geoptimaliseerd voor een rijk en realistisch kleurenprofiel. 

Onze mening

Wij mochten de XPan Mode al een weekje uittesten. Met kennis van de geschiedenis van de Hasselblad Xpan vonden we het een leuke uitdaging om met deze unieke beeldverhoudingen aan de slag te gaan. Vandaag de dag zijn we door smartphonefotografie gewend aan heel veel verticale ruimte en beperkt worden in je mogelijkheden zorgt ervoor dat je creatief moet gaan zijn met je compositie. 

De XPan Mode is allereerst makkelijk toegankelijk via het menu van de camera-app. Als je weet waar ze te vinden is tenminste. Wat ons betreft mag de nieuwe modus zeker een plaatsje krijgen naast de panoramamodus, of als onderdeel ervan. 

Verder ziet de interface van de XPan Mode er goed uit en brengt ze de klassieke Hasselblad-ervaring goed over. Graag hadden we nog een derde kleurfilter gezien met een vintage Hasselblad XPan-look. De zwart-witfoto’s zijn namelijk vergelijkbaar met de beelden die zijn gemaakt met de monochrome camera van de 9-serie. De kleurenmodus levert dan weer foto’s af die er hetzelfde uitzien als exemplaren gemaakt met de standaard camera-instellingen. Verder is de kwaliteit van de foto’s prima en is de resolutie zeker hoog genoeg. Een extra voordeel daarvan is dat de gemaakte foto’s meteen ook dienst kunnen doen als wallpaper voor ultra-wide monitoren. 

Of je nu een fotografieliefhebber bent of niet, de XPan Mode is hoe dan ook een leuke toevoeging aan de OnePlus 9-serie. Uiteindelijk krijg je helemaal voor niets extra functionaliteit voor een zes maanden oude smartphone. Wie wil dat nu niet?  

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in