De a6400 is Sony’s nieuwste APS-C-systeemcamera voor de ambitieuze fotohobbyist. Het is de vervanger van de a6300 en wordt gepositioneerd onder de a6500. Hoe onderscheidt hij zich van deze modellen en hoe presteert de nieuweling in de praktijk?

De a6400 is Sony’s nieuwste APS-C-systeemcamera voor de ambitieuze fotohobbyist. Het is de vervanger van de a6300 en wordt gepositioneerd onder de a6500. Hoe onderscheidt hij zich van deze modellen en hoe presteert de nieuweling in de praktijk?

a6400
De kit met met het 18-135mm-objectief biedt veel meer kwaliteit voor een iets hogere prijs.

 
Sony heeft nauwelijks iets veranderd aan het design van de a6x00-reeks sinds de introductie van de a6000 in 2014. Ook de a6400 is weer een rechttoe-rechtaan camera in nagenoeg dezelfde rechthoekige behuizing als die van vijf jaar geleden. De plastic body verraadt dan ook nauwelijks dat er zoveel vernieuwende technologie in is gestopt. Toch heeft Sony in deze top-APS-C-camera functies geïntegreerd die rechtstreeks zijn overgenomen uit zijn professionele fullframecamera’s a7 iii en a9. Dankzij die technieken levert dit verborgen talentje indrukwekkende prestaties, vooral bij het volgen van onderwerpen bij continue autofocus.
Het gebrek aan beeldstabilisatie in de a6400 is het grootste verschil met de duurdere a6500. Daarom zul je bij de nieuweling eerder een statief moeten inzetten bij lange brandpuntsafstanden en sluitertijden.

Bouw en bediening

Het opvallendste uiterlijke verschil met voorganger a6300 is het lcd-scherm aan de achterkant, dat nu 180 graden naar boven kan kantelen en bovendien aanraakgevoelig is. Door de vergrote kantelvrijheid hoopt Sony ook vloggers te laten vallen voor de charmes van de camera: met volledig opgeklapt display kun je jezelf immers in de gaten houden tijdens het filmen. In deze positie komt het scherm net boven de body uit, maar als je het meegeleverde rubberen oculairdopje gebruikt, blokkeert dat een klein deel van het beeld. Die blokkade is een stuk hinderlijker als je een externe microfoon (of een externe flitser) op de hotshoe plaatst.
Aansluitingen voor microfoon, micro-USB en HDMI type D vind je netjes verborgen achter een klepje aan de linkerkant. Bovendien is de a6400 voorzien van de draadloze technieken WiFi, Bluetooth en NFC, zodat je de beelden zonder veel moeite met je telefoon of tablet kunt delen via de app Imaging Edge Mobile. Die app biedt ook basale functies om de camera op afstand te bedienen; helaas kun je er niet het focuspunt mee veranderen. Daarvoor moet je op het 3inch-scherm aan de achterkant zijn, dat naast volledig naar boven ook nog circa 74 graden naar beneden te kantelen is. Het scherm heeft een magere resolutie van 921.000 punten in 16:9-formaat, standaardfoto’s worden dus met zwarte balken ernaast getoond. Bij gemiddelde lichtomstandigheden is het goed afleesbaar, bij veel zon schakel je beter over op de heldere en scherpe elektronische zoeker die 2,4 megapixels bij een voldoende hoge refreshrate toont. Het scherm reageert bij het selecteren van het focuspunt snel op de input van je vinger. Daarmee houden de touchmogelijkheden van het scherm direct op, want om instellingen te veranderen of het menu te doorlopen ben je op de knoppen van de camera aangewezen.

a6400
Ideaal voor filmers is de hotshoe waarop je bijvoorbeeld een microfoon kunt aansluiten. Die blokkeert achter het zicht op een volledig opgeklapt scherm als je jezelf wilt filmen.

 
Daarvan heeft de a6400 er genoeg voor de standaard bediening. Naast de afdrukknop (die tevens de aan-uitschakelaar is) vind je een programmeerbare knop, aan de achterkant een vierwegkanteltoets die je toegang geeft tot de transportmodus, de belichtingscompensatie, de ISO-gevoeligheid en verschillende manier om informatie op het display te tonen. Deze toets is ook het instellingswiel voor de sluitertijd in handmatige modus, het diafragma regel je dan met het instelwiel aan de rechterbovenkant. Naast knoppen voor het bekijken en verwijderen van beelden, het menu en de flitser, is er achterop nog plek voor een Fn-knop om snel belangrijke instellingen te wijzigen (deze knop stuurt in weergavemodus de beelden naar een ander apparaat) en een schakelbare knop die je of snel laat switchen tussen AF en MF, of inzet als belichtingsvergrendeling.
Gezien de geringe afmetingen van de a6400 (ongeveer 120 mm x 70 mm x 60 mm) zijn alle knoppen ergonomisch goed bereikbaar met je duim of wijsvinger terwijl je pink onder de behuizing rust. In de meeste gevallen moest ik de camera ook met m’n linkerhand ondersteunen om niet de grip te verliezen bij het veranderen van de settings. Wil je de knoppen liever van een andere functie voorzien? Geen probleem: acht knoppen zijn zelf te programmeren met maar liefst 89 functies.
Boven op de camera zijn er verder nog een hotshoe-aansluiting, de ingebouwde flitser en het programmakeuzewiel. Deze biedt een automatische stand, een configureerbare stand en de standaardvoorkeuzeprogramma’s (P, A, S en M), alsmede modi voor panorama’s, voor filmen, voor vertraagde en versnelde beelden, en voor specifieke scenes als portretten, nachtopnamen en macro’s. In de modus vertraagde en versnelde beelden maakt de a6400 met AF-tracking Full-HD-video’s op 120 fps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slow-motion videobestanden.
Het is verstandig om samen met de online handleiding het wat lastig te doorgronden menu door te nemen, om te ontdekken wat deze camera nog meer te bieden heeft. Zo vond ik een veelvoud aan pakkende foto-effecten, verstopt in een submenu.

Prestaties

De a6400 is voorzien van dezelfde 24,2 MP APS-C Exmor CMOS-sensor als zijn voorganger, en heeft ook hetzelfde ISO-bereik van 100 tot 32.000 dat voor stilstaande beelden is uit te breiden tot ISO 50 tot 102.400. De a6400 produceert dan ook vergelijkbare hogekwaliteitsbeelden zoals we die eerder van de a6300 hebben gezien. De foto’s laten veel scherpte details zien, en de kleuren komen natuurlijk en krachtig over. Het belichtingssysteem reageert goed in verschillende lichtomstandigheden en ook de automatische witbalans doet wat je ervan mag verwachten. De ruisonderdrukking levert voor een sensor op APS-C-formaat goede resultaten: je kunt gerust gevoeligheden tot ISO 1.600 instellen. Hogere waarden gaan logischerwijs ten koste van de scherpte, en vanaf ISO 12.800 wordt het echt storend omdat de details vervagen.

a6400
De kleuren op foto’s bij standaard beeldprofiel zijn realistisch en warm. (f/4.5, 1/50, ISO 1000, 42 mm kleinbeeldequivalent)

 
Het belangrijkste verschil ten opzichte van zijn voorganger zijn de verbeterde autofocusprestaties dankzij de geavanceerde technologieën die Sony heeft overgeheveld uit zijn fullframe line-up en de verbeterde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. De a6400 maakt gebruik van een hybride autofocussysteem van 425 contrastpunten en 425 fasedetectiepunten, die 84% van het beeld dekken. Sony claimt een automatische scherpstelling van 0,02 seconden, in de praktijk is dit inderdaad een van de snelst scherpstellende camera’s die ik in handen heb gehad. Dankzij de Real-time Eye AF en Real-time Tracking is de a6400 een stuk prettiger in gebruik dan zijn voorganger, met een indrukwekkende snelheid en nauwkeurigheid. Het is een kwestie van richten op een onderwerp, en zolang je de ontspanner half ingedrukt houdt, blijft het AF-systeem dit volgen. Is er een oog in beeld, dan merkt het dit automatisch op en stelt erop scherp. Verdwijnt dat oog uit beeld, dan schakelt het AF-systeem over op het hoofd of gezicht van het model, om terug op het oog te richten als dat weer in beeld terugkomt. Hetzelfde gaat op voor andere onderwerpen: auto’s, vogels of treinen, wat het onderwerp ook is, de a6400 houdt het in de meeste omstandigheden scherp in beeld. Alleen bij erg uitdagende bewegingen verliest de camera de focus op het onderwerp, om het later vaak toch weer terug te vinden. Bij deze functies maakt de camera gebruik van een nieuw algoritme dat gebaseerd is op objectherkenning met behulp van artificiële intelligentie. De processor in de camera verwerkt hierbij parameters als kleur, objectafstand (diepte), patronen (helderheid) en dergelijke als ruimtelijke informatie om bewegende objecten nauwkeurig te kunnen volgen.
Met zo’n volledige AF-tracking kan de a6400 continu fotograferen tot 11 beelden per seconde met de mechanische sluiter (8 foto’s per seconde met de geluidloze elektronische sluiter). Dit kan tot 116 frames in JPEG-kwaliteit of 46 in RAW.
 

Alleen bij erg uitdagende bewegingen verliest de camera de focus op het onderwerp, om hem later vaak toch weer terug te vinden.

 
De a6400 filmt maximaal in 4K-kwaliteit met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Daarbij gebruik je de enige minder comfortabel geplaatste button (op de rechter achterhoek) om de video’s te starten en stoppen. Voor de juiste focus gebruik je dan de AF/MF/AEL-knop. Ook tijdens het filmen merk je dat het vernieuwde Fast Hybrid AF-systeem supersnel reageert en garant staat voor een accurate focus op het gewenste onderwerp. Filmliefhebbers zullen bovendien het geïntegreerde Hybrid Log-Gamma-beeldprofiel waarderen, zodat de beelden met een levensecht dynamisch bereik op compatibele tv’s kunnen worden afgespeeld (de a6400 is de eerste APS-C-camera die dit ondersteunt), en de ondersteuning van zowel S-Log2 als S-Log3 waarmee je kleuren in de nabewerking kunt optimaliseren.

a6400
Bij ISO 6400 zijn de details door de ruisonderdrukking minder scherp, maar de opnamen zijn nog best bruikbaar voor kleinere afdrukken. (f/5.6, 1/10, ISO 6400, 30 mm kleinbeeldequivalent)

 

Conclusie

Met de a6400 brengt Sony een deel van de state-of-the-art technologie van zijn fullframecamera’s in een weinig opvallende, compacte behuizing met APS-C-sensor. Dat maakt vooral het trefzeker fotograferen van bewegende onderwerpen een stuk makkelijker. De camera volgt ogen, gezichten of wat je maar wilt, zonder enige vertraging en verliest daarbij nauwelijks de focus. Bovendien zijn de foto’s van sublieme kwaliteit voor een camera met APS-C-sensor. Neem vooral de tijd om de knoppen zo te configureren als jij dat wilt, zodat alle door jou vaak gebruikte features direct tot je beschikking staan. Daarmee wordt deze Sony een heerlijke camera om mee te fotograferen.
Overweeg je de a6400 aan te schaffen in een kit, ga dan vooral voor de 300 euro duurdere versie met 18-135mm-objectief. Daarmee haal je niet alleen een groter bereik, maar bovenal een betere kwaliteit in huis.

a6400
De combinatie a6400 en FE f/1.8 50mm-objectief staat garant voor sfeerbeelden met een mooi bokeh. (f/5.6, 1/400, ISO 100, 202 mm kleinbeeldequivalent)

 
Specificaties Sony a6400
Prijs: 1.050 euro (body)
Resolutie: 6.000 x 4.000 pixels
Sensor: CMOS-sensor, 23,5 x 16 mm
Lensvatting: E-mount
Gevoeligheid: ISO 100-32.000 (uitbreidbaar tot 102.400 bij foto’s)
Opnamestand: P/S/A/M/MR/Auto/Video/S&Q/Panorama/Scene
Lichtmeting: Multi, centraal gewogen gemiddelde, spot, spot standaard/groot, volledig scherm gemiddelde, highlight
Scherpstelling: 425 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten
Burstmodus: 11 fps met continue AF
Geheugen: 1x SD
Afmetingen: 120 mm x 70 mm x 60 mm
Gewicht: 403 g (inclusief batterij en SD-kaart)

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.