Air Direct

Zolang het gaat om het draadloos versturen van niet te grote fotobestanden is Air Direct van Tether Tools een waardevolle hulp.

Wie tethered fotografeert, weet hoe hinderlijk de aansluitkabel naar de computer kan zijn. Eerdere draadloze oplossingen ondersteunen met eigen software maar enkele cameratypes. De nieuwkomer Air Direct belooft evenwel eenieders vriend te zijn.

Bij tethered fotograferen verbind je de camera direct met een computer, laptop of tablet, om nog tijdens de opnames beelden door te sturen. Je kan het toestel dat ook vanop afstand bedienen. Traditioneel gebeurt dat via een lange usb-kabel, die instaat voor een snelle en stabiele connectie. Dat blijkt in de praktijk niet altijd zo eenvoudig te zijn, door de drukte op de set, of de afstand of obstakels tussen fotograaf en onderwerp. Sommige camera’s kunnen zelf direct foto’s delen via wifi, maar meestal met een beperkte snelheid en bereik.

Zo simpel werkt Air Direct

Voor het ‘echte werk’ bestaan er al enige tijd externe apparaten, die als mobiele hotspot fungeren. De camera wordt dan aangesloten via een korte usb-kabel. De computer of ander toestel pikt het wifi-signaal op en zorgt voor de verdere verwerking van de beeldinformatie.

Meestal is daarvoor specifieke software vereist, vooraleer de foto’s in het bewerkingsprogramma binnenlopen. En die software is vaak enkel compatibel met de meest voorkomende modellen van de grote cameramerken – in de eerste plaats die van Canon of Nikon.

De aanpak van Tether Tools – bekend om de oranje aansluitkabels – met de Air Direct is zowel eenvoudig als veelzijdig: camera en computer geloven beide dat er een ‘gewone’ bekabelde USB-verbinding aanwezig is. Alle functies die beschikbaar zijn via zo’n kabel blijven integraal en onveranderd behouden. Mogelijkheden om JPG- respectievelijk RAW-bestanden op de geheugenkaart te bewaren en/of naar de computer door te sturen, op afstand afdrukken en parameters in te stellen, een liveview-beeld te ontvangen en dergelijke, worden met de Air Direct dus uitsluitend bepaald door de specifieke combinatie van de gebruikte camera en fotosoftware.

De Air Direct creëert een eigen 802.11AC-wifi-netwerk in de 2.4- of 5GHz-band, met maximale datasnelheden van 220 respectievelijk 443 Mbps. De verbinding reikt tot circa 60 m ver, afhankelijk van de locatie. De 5GHz-optie is sneller, maar beperkter in afstand en gevoeliger voor stoorsignalen. Dat signaal gaat ook moeilijker door muren heen.

Voor bijna elke camera

De Air Direct werkt met alle camera’s van Canon, Fujifilm, Hasselblad, Leica, Nikon, Olympus, Sony, Panasonic en Phase One die USB-tethering bieden. In totaal krijg je vijf korte kabels meegeleverd, met connectoren voor USB 2.0 Mini-B 5-pin en 8-pin, USB 2.0 en USB 3.0 Micro-B, en USB-C.

Aan de computerzijde werkt de Air Direct prima met MacOS- én Windowsversies van onder andere Adobe Lightroom Classsic, Capture One, Darkroom. Wie geen tethering software heeft, kan terecht bij Tether Tools’ eigen pakket Smart Shooter. Je moet verder enkel een kleine Air Direct Utility (ADU) installeren. Dit hulpprogramma draait in de achtergrond en laat de wifi-link eruitzien als een gewone PTP-verbinding. Indien de ontvangende computer nog een ander wifi-netwerk moet kunnen bereiken, kan de ADU als ‘bridge’ dienen.

Een gratis Air Remote Tethering-app laat toe om rechtstreeks foto’s te ontvangen op toestellen met iOS of Android. Ook op die mobiele apparaten kan je de camera dan op afstand bedienen (met functies als live view, bracketing en dergelijk). Voorlopig werkt deze app enkel met toestellen van Canon, Nikon en Sony, andere merken zouden later volgen.

Praktisch

De Air Direct meet zowat 40 x 90 x 70 mm en weegt inclusief  batterij 170 g. Onderaan zit een contactloos flitsvoetje met een 1/4inch-schroefaansluiting. Het apparaatje past dan ook best in de flitsschoen van de camera. Moet die vrij blijven voor een flitstrigger, dan komt een dubbele-flits-adapter met behoud van alle contacten van pas. (Die is ook erg handig om twee aparte flitssystemen aan te sturen). Als alternatief biedt Tether Tools een kleine montagebeugel met cold shoe, die bevestigd kan worden aan elke Arca-compatibele rail (statiefplaat of L-bracket).

De Air Direct behoeft geen stroom uit de camera, voeding haalt hij uit een verwisselbare Lithiumbatterij. Die klik je bovenop vast en is goed voor drie tot vijf uur werken. Het type is compatibel met een Canon LP-E6N, extra’s zijn dus makkelijk en goedkoop te vinden. Een DC-ingang laat toe om een externe USB-voedingsbron (zoals een powerbank) te gebruiken, permanent of tijdelijk bij het wisselen van een batterij.

Opgelet: camera’s die via de usb-aansluiting kunnen worden gevoed of bijgeladen onttrekken ook stroom aan de batterij van de Air Direct. Zo halveren ze de autonomie ervan. Gelukkig kregen recente types (zoals de Fujifilm X-T4) een optie om dit uit te schakelen.

Prestaties

Mijn oorspronkelijke plan was om de Air Direct drie dagen lang in de praktijk te testen op een evenement in de Belgiumdigital-studio’s. Dus in een omgeving met druk wifi-verkeer, veel flitstriggers en andere draadloze verbindingen. In de plaats daarvan lukte enkel nog een korte studioshoot, net vóór de lockdown. Tijdens deze sessie stuurde de Air Direct de RAW- en JPG-files van mijn Fujifilm X-T3 vlot en zonder problemen door naar een laptop met Capture One.

Later verifieerde ik verder in detail de goede werking met zowel Lightroom Classic als Capture One, inclusief het gebruik van live view en bediening op afstand. Ik kon geen enkel probleem qua compatibiliteit vaststellen. Zelfs mijn X-T4 draadloos als webcam gebruiken (met Fujifilms gratis tooltje) ging perfect.

De praktische bruikbaarheid van het systeem hangt uiteraard in grote mate af van de snelheid waarmee beelden worden overgedragen. Daarom deed ik een reeks metingen op basis van een realistisch scenario. Ik fotografeerde steeds dezelfde scène met een Fujifilm X-T4, en bewaarde alvast de RAW-data op de SD-kaart. Tegelijk stuurde ik de foto als RAW en/of JPG door naar een desktop-PC, zowel via een usb-kabel als met de Air Direct in 2.4GHz- en in 5GHz-modus.

Op de computer luisterde Fujifilm’s X-Acquire, een gratis tooltje dat de binnenlopende foto’s gewoon in een folder plaatst. Dankzij dat maakte het niet uit hoe lang een bewerkingsprogramma erover zou doen om het beeld te importeren. Ik noteerde de totale tijd vanaf het afdrukken tot het moment waarop de bestanden volledig ontvangen waren. De tabel toont voor een aantal situaties het gemiddelde resultaat over telkens tien identieke tests.

De tijd tussen het afdrukken en het volledig op de computer ontvangen van een bestand, in functie van het type verbinding.

Conclusie

Niemand zal ontkennen dat een bekabelde USB-verbinding, indien mogelijk, de snelste en meest betrouwbare manier is om tethered te fotograferen. Of draadloos werken een alternatief is, hangt vooral af van de beeldgrootte en de werksituatie. Bij gebruik van camera’s met 40 megapixels of meer wordt het overdragen van volledige RAW-files – zelfs met compressie – al gauw onwerkbaar traag.

In de meeste gevallen gaat het in de eerste plaats om het onmiddellijk kunnen beoordelen van een correcte belichting en scherpte. Of om een opdrachtgever en de rest van het team te laten meekijken. Daarvoor volstaat vaak het versturen van (al dan niet kleinere) JPG-versies, en blijven de RAW- bestanden op de geheugenkaart. Ook bij workshops en tijdens publieke demonstraties is deze manier van werken het meest aangewezen. Een draadloos gestuurde JPG-foto neemt slechts een enkele seconde meer de tijd dan een gecomprimeerd RAW-bestand over de kabel.

Adviesprijs: 395 euro

www.tethertools.eu

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in