EOS-1D X Mark III

Canon kondigt vandaag aan dat het werkt aan zijn nieuwste vlaggenschip, de EOS-1D X Mark III. Het topmodel van de spiegelreflexreeks van het bedrijf zou perfect zijn voor sport- en wildlifefotografie. De camera wordt ontwikkeld op basis van feedback van huidige professionele fotografen van eerdere 1D X-modellen. Net als Nikon over zijn aankomende nieuwe top-DSLR, […]

Canon kondigt vandaag aan dat het werkt aan zijn nieuwste vlaggenschip, de EOS-1D X Mark III. Het topmodel van de spiegelreflexreeks van het bedrijf zou perfect zijn voor sport- en wildlifefotografie. De camera wordt ontwikkeld op basis van feedback van huidige professionele fotografen van eerdere 1D X-modellen. Net als Nikon over zijn aankomende nieuwe top-DSLR, geeft Canon nog niet veel specificaties vrij over de nieuwe professionele camera. Wel meldt het dat de Mark III grote verbeteringen zal brengen op het gebied van autofocus, beeldkwaliteit, video en communicatieopties. De camera moet professionals in staat stellen ‘het shot’ te maken en die ‘sneller dan ooit tevoren’ aan te leveren.

EOS-1D X Mark III krijgt verbeterd AF-systeem

Volgens het persbericht kan de EOS-1D X Mark III razendsnel en precies automatisch scherpstellen en onderwerpen nauwkeurig volgen. Het autofocusalgoritme van de camera is ten opzichte van voorgangers vernieuwd met behulp van deep learning-technologie om de stabiliteit en trackingeigenschappen te verbeteren. Dit is zowel met de optische zoeker als in de Live View-modus merkbaar. Bij het werken met de optische zoeker maakt de 1D X Mark III gebruik van een nieuwe autofocussensor die in het midden van de sensor ongeveer 28x de resolutie van de 1D X Mark II biedt.

De EOS-1D X Mark III biedt naast een groter AF-helderheidsbereik met meer precisie, ook een reeks autofocusfuncties. In Live View beschikken gebruikers dankzij het Dual Pixel CMOS AF-systeem over 525 AF-gebieden die ongeveer 90 x 100 procent van de beeldsensor beslaan. Door hetzelfde AF-algoritme te gebruiken als bij het fotograferen met de optische zoeker is er meer flexibiliteit bij het kiezen van de compositie, of het nu een racewagen op een circuit of een vogel in de lucht is.

De EOS-1D X Mark III kan met de optische zoeker en mechanische sluiter tot 16 beelden per seconde vastleggen met volledig AF en AE. In Live View-modus zijn dat er maximaal 20, zowel met mechanische als elektronische sluiter. Omdat de camera is voorzien van CFexpress-kaartsleuven kan er vergeleken met het voorgaande model vijfmaal de RAW-reeks worden opgeslagen.

EOS-1D X Mark III
De Canon EOS-1D X Mark III brengt grote verbeteringen op het gebied van autofocus, beeldkwaliteit, video en communicatieopties.

Nieuwe sensor van Canon

Het hart van de EOS-1D X Mark III wordt gevormd door een geheel nieuwe, door Canon zelf ontwikkelde CMOS-sensor en DIGIC-processor. Die combinatie levert een hogere beeldkwaliteit bij hoge ISO-waarden. Ook kan de camera naast jpeg’s en RAW-bestanden ook foto’s met 10-bits vastleggen in het HEIF-bestandstype. Filmen kan met het nieuwe topmodel in 4K 60p met 10-bits Log interne beeldregistratie.

Omdat het snel kunnen aanleveren van content voor professionals steeds belangrijker is geworden, heeft Canon ook de communicatiemogelijkheden verbeterd. Wifi, Bluetoothplus en gps zijn natuurlijk aanwezig. Met de ingebouwde ethernetaansluiting of de optionele wireless file transmitter WFT-E9 verzendt de camera beeldgegevens zelfs twee keer zo snel als de EOS-1D X Mark II. Een netwerkconfigurator zorgt daarbij voor een verbetering van professionele workflow.

Vertrouwde body en ergonomie

De body is in dezelfde stijl als de huidige EOS-1D-modellen vormgeven en biedt de vertrouwde ergonomie en navigatie. De behuizing is gemaakt van een magnesiumlegering en is net als de voorgangers bestand tegen zware omgevingscondities, zoals wind, regen en vocht. Met verlichte toetsen en knoppen kan de EOS-1D X Mark III ook in slecht verlichte omgevingen makkelijk bediend worden.

De camera heeft een nieuwe, extra bedieningsmogelijkheid voor het selecteren van AF-punten. Deze is ingebouwd in de AF-ON-knop en laat fotografen in een fractie van een seconde van AF-punt wisselen. De Mark III maakt gebruik van dezelfde LP-E19-batterij als eerdere 1D-X’en, maar heeft een sterk verbeterde gebruiksduur.

Canon heeft nog geen prijs of beschikbaarheid van de EOS 1D X Mark III bekendgemaakt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in