X-T100
De X-T100 komt in een zwarte, zilveren of goud/champagne uitvoering.

Het doelpubliek van deze instapcamera met verwisselbare lenzen fotografeert en filmt vandaag nog vooral met een compact toestel of met een smartphone.

Het Fujifilm X-assortiment van spiegelloze systeemcamera’s met APS-C sensor loopt van instapmodellen tot (semi) pro-toestellen. Net als de eerder dit jaar gelanceerde X-A5 is de X-T100 een eenvoudiger basismodel, deze keer met een elektronische zoeker bovenaan de behuizing. Die DSLR-look heeft de X-T100 gemeen met grotere broer X-T20.
Binnenin vinden we weinig verschillen met de technologie in de X-A5. Er is dezelfde 24 megapixel CMOS-sensor zonder laagdoorlaatfilter, ook hier met een traditioneel Bayer-kleurfilter (i.p.v. Fujifilm ’s eigen X-Trans ontwerp). Er wordt gebruik gemaakt van een eerdere X-Processor-versie, met beperktere kracht en opties voor beeldverwerking. De resoluties van het LCD-beeldscherm met 7,6 cm diagonaal en van de OLED EVF met 0,62 x vergroting (resp. 1,04 en. 2,36 megapixel) blijven eveneens gelijk. Het aanraakscherm van de X-T100 kan niet alleen naar boven en naar onder kantelen, om zo het fotograferen in andere houdingen gemakkelijker te maken, maar draait ook 180 graden naar voren: ideaal voor fans van selfies en voor vloggers. Bovenaan zien we nog een kleine opklapbare flitser.

X-T100
Voor vloggen en selfies klapt het LCD-scherm van de X-T100 helemaal naar voren.

De camera is keurig afgewerkt voelt ondanks de gebruikte lichtere materialen stevig en degelijk aan, beter dan de X-A5. Een meegeleverde afneembare greepje levert extra houvast. Het toestel is niet spatwaterdicht. De standaard Fujifilm NP-W126S Li-Ion batterij (volgens CIPA-norm goed voor 430 opnames) kan worden bijgeladen in de camera, via een netstroomadapter en een micro-USB kabel, of via een optionele externe lader. Het toestel is verkrijgbaar in een zwarte, zilveren en goud/ champagne uitvoering.

Bediening

Met het oog op de minder ervaren fotograaf zijn de bedieningselementen van de X-T100 zijn eenvoudig gehouden. Ze omvatten vier draaiknoppen (waarvan drie met variabele functie), een 4-weg selectieknop en enkele druktoetsen. Er is geen joystick voor de keuze van het scherpstelpunt. Zowel de toetsen van de selectieknop als die achterop de camera hebben een vaste functie. Naast de ontspanknop ligt een opnameknop voor video. Het aanraakscherm biedt vier extra bedieningsfuncties, met aparte veegbewegingen voor foto-, video- en weergavemodus. We kunnen er ook het scherpstelpunt mee aanwijzen en zelfs afdrukken.

X-T100
Twee draaiknoppen bovenaan hebben een variabele functie.
X-T100
De bedieningselementen achteraan: drukknoppen en een aanraakscherm.

Een ruim bemeten standknop biedt een combinatie van klassieke opnamefuncties (programma, diafragma- of sluitertijd voorkeuze, handmatig) en functies gericht op minder ervaren gebruikers. We vinden de gebruikelijke onderwerpprogramma’s terug (portret, landschap, nacht…) en een aantal creatieve filtereffecten, maar ook instellingen voor dubbelbelichting en panorama’s. Telkens verschijnt kort duidelijke (maar helaas niet uit te schakelen) uitleg bij de gekozen optie in de zoeker of op het scherm. Daarnaast is er nog een intelligente SR+-opnamestand, die scènes en onderwerpen herkent en automatisch alle camera-instellingen optimaal aanpast: ideaal voor onervaren (of luie) fotografen.

X-T100
Ook in moeilijke situaties levert de automatische scèneherkenning bruikbare resultaten op.

We kiezen verdere parameters met de hoofdinstelschijf rechtsboven en een verticaal geplaatste secundaire instelschijf achterop. Deze laatste is klikbaar, en vervult de taak van ontspanknop zodra het LCD-scherm ongeveer 180° naar voren wijst. De functie-instelschijf links bovenaan laat verdere selecties toe aangepast aan de opnamestand of krijgt een door de gebruiker toegewezen vaste rol (niet minder dan 18 opties!).
De opbouw van de cameramenu’s volgt de stijl en indeling van wat oudere modellen, met weinig pagina’s maar talrijke submenu’s. Het bij Fujifilm klassieke Q-menu voor snelle instellingen is uiteraard aanwezig, via een druktoets achteraan.

Video

De X-T100 pocht voor video met een 4K-opnamemodus, maar die is door de beperking tot 15 frames per seconde niet direct geschikt voor ‘actievere’ onderwerpen. De mogelijkheden bij Full HD (24/50/60 fps, opnameduur tot 30 minuten) zijn wel ruim toereikend voor het alledaagse werk. Bij ‘gewone’ HD kunnen daarenboven tot 4x vertraagde opnames vastgelegd worden. Er is een 2,5mm-aansluiting voor een externe microfoon, maar niet voor een hoofdtelefoon.
De 4K-mogelijkheden geven wel toegang tot een aantal interessante functies voor foto’s. Zo kunnen we een stilstaand beeld kiezen uit een ‘burst’ opgenomen aan 15 fps, handig om zeker dat perfecte moment mee te pikken. We kunnen ook een foto laten samenstellen uit een serie opnames met verschillende scherpstelafstanden, om de scherptediepte te verhogen bij bv. close-up foto’s. Daarbij worden best een statief en sluitertijden sneller dan 1/15 s. Met beide 4K-gebaseerde opties is de resolutie van de uiteindelijke foto wel beperkt tot 3240 x 2160 pixels (bij 3:2 beeldverhouding).

X-T100
De multi-focusfunctie maakt je close-ups automatisch scherp van voor tot achter.

Prestaties

De algemene prestaties van de X-T100 zijn zeker op het niveau van het beoogde doelpubliek. Wie andere, meer recente Fujifilm camera’s gebruikt of kent merkt wel meteen dat de X-T100 gebaseerd is op een iets oudere X-processor generatie, en dus reageert zoals bv. een X-E2(s) of X-T10. Dat blijkt onder meer wanneer we door de menukeuzes lopen. Toch blijkt de automatische scherpstelling best snedig (iets minder bij slechte lichtomstandigheden), omdat de meest recente software- algoritmes gebruikt worden. Er staan in totaal 91 scherpstelpunten met contrastdetectie ter beschikking, verdeeld over het gehele beeldoppervlak. De 35 zones in het midden ondersteunen bovendien fasedetectie. Als het scherpstelpunt wisselt, moet je wel met een minieme vertraging bij het afdrukken rekening houden.
De beeldkwaliteit is uitstekend, met mooie scherpte en kleurweergave. Fujifilm staat bekend voor zijn uitstekende filmsimulaties, die de gebruiker zonder enige vereiste voorkennis een breed spectrum aan weergavestijlen bieden. Conform de gebruikte hardware vinden we daarbij wel de populaire Classic Chrome, maar niet de gegeerde Acros zwart-witsimulatie.

X-T100
Bij vele functies krijgt de gebruiker duidelijke uitleg over de gekozen optie.

De sensorgevoeligheid is instelbaar van ISO 200 -12,800, met (software) uitbreiding tot ISO 100 resp. ISO 51.200. Tot ISO 1.600 is de ruis vrijwel onzichtbaar; die blijft verder beperkt tot ISO 6.400. Daarboven kan wat nabewerking het verschil maken. Bij keuze van elk van de drie automatische ISO-opties zijn telkens basisgevoeligheid, maximale gevoeligheid en minimale sluitertijd instelbaar.
De mechanische sluiter biedt snelheden van 30 sec tot 1/4000 sec. Een elektronische sluiter breidt dat bereik uit tot 1/32000 sec en is bovendien geheel geruisloos (voor zover de optionele piepjes uitgeschakeld blijven). Desgewenst kiest het toestel automatisch welke sluiter gebruikt wordt. Serie-opnames zijn mogelijk aan 6 beelden per seconde. Er kunnen ook lange-tijdsopnames gemaakt worden, tot 60 minuten.
Beelden worden opgeslagen als JPEG- of (niet-gecomprimeerde) RAW-bestanden, of als beide: dan krijgen we zowel een onmiddellijk beschikbare foto als een veelzijdiger versie voor eventuele latere nabewerking. Videobestanden volgen de H.264-norm. Voor draadloze communicatie met iOS en Android smartphones voorziet de X-T100 zowel in een WiFi als een energiezuinige Bluetooth LE verbinding, in samenwerking met de Camera Remote app. De eerste wordt gebruikt voor het overzetten van fotobestanden, de tweede voor onder meer afstandsbediening en het uitwisselen van datum/tijd en locatie-informatie (geotagging).

X-T100
Een gekoppelde smartphone zorgt voor exacte tijds- en locatie-informatie.

Objectieven

De X-T100 is beschikbaar als kit samen met het XC 15-45 mm f/3.5-5.6 objectief voor slechts 70 euro extra. Deze 135 g lichte, compacte en (3-stop) optisch gestabiliseerde zoomlens is prima geschikt voor alledaags gebruik, van ruime groothoek tot matige tele. Er kan tot op 13 cm van het onderwerp scherp gesteld worden. De voorste instelring verzorgt een continue zoomfunctie, dan wel handmatige scherpstelling. Met de achterste ring kunnen we in of uitzoomen met twee snelheden, ideaal bij het filmen. Er is geen diafragmaring. Het objectief levert een behoorlijke beeldkwaliteit, zeker gelet op de prijs. De beste resultaten worden bereikt rond f/5.6-11.

X-T100
De X-T100 komt in kit met de XC 15-45 mm zoomlens.

Verder is de X-T100 geheel compatibel met alle objectieven uit Fujifilm’s XC- en XF-reeksen, en met de eerder zeldzame lenzen met X-vatting van andere aanbieders.

Conclusie

De Fujifilm X-T100 zet flinke prestaties neer voor een aantrekkelijke prijs, zeker in combinatie met de XC 15-45-kitlens, en moet qua prestaties niet onderdoen voor gelijkaardige modellen van andere leveranciers. Wie hogere fotografische ambities koestert dan wat met een smartphone of een eenvoudig compactje mogelijk is, vindt hier zeker zijn gading. En het toestel opent meteen de weg naar verwisselbare objectieven, al dan niet met vaste brandpuntsafstand, die een mooie investering vormen bij latere doorgroei.

X-T100
De X-T100 is een ideale metgezel op stadswandelingen.

Wie nu al veeleisender is (of een tweede X-camera zoekt, voor eigen of partnergebruik) verkiest wellicht een snellere autofocus, een meer vertrouwde menu-opbouw en meer uitgebreide 4K-videofuncties. Dan komen mogelijks de X-T20 en X-E3 in beeld, waarvoor je wel 250 tot 300 euro extra moet neertellen.

Specificaties

Fujifilm X-T100
Prijs: 529 euro (body – bij lancering)
Resolutie: 6.000 x 4.000 pixels
Sensor: CMOS 23,5 x 15,7 mm
Lensvatting: Fujifilm X
Gevoeligheid: ISO 100-51.200
Opnamestand: P/S/A/M/SP/SR+
Lichtmeting Multi, integraal, spot
Scherpstelling: 91-punts AF of manueel
Burstmodus: 6 fps
Geheugen: SD/SDHC/SDXC UHS-I
Afmetingen: 121 x 83 x 48 mm
Gewicht: 448 g
www.fujifilm.eu/benl

Deze review verscheen eerder in Shoot 67 (november 2018).

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.