Canon EOS 80D
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • 24MP sensor
  • Snelle autofocus
  • Goed scherm
CON
  • Menu niet aanpasbaar

De Canon EOS 80D heeft een hogere resolutie, een beter autofocussysteem en nog een pak kleine verbeteringen.

Deze EOS 80D ‘middenklasse’ spiegelreflexcamera volgt de EOS 70D uit 2013 op, en is bedoeld voor de creatieve fotograaf en videomaker die meer wil dan de instapmodellen EOS 750D/760D kunnen bieden. De EOS 80D bevat in de eerste plaats een nieuwe sensor in APS-C-formaat met een hogere resolutie dan de EOS 70D (24 in plaats van 20 megapixel), een krachtigere Digic 6-beeldprocessor en een nieuw autofocussysteem met 45 AF-punten. Het verschil met de EOS 7D Mark II, het topmodel bij Canons reflexcamera’s met cropsensor, zit hem vooral in de hogere reekssnelheid (10 frames per seconde, tegen 7 voor de EOS 80D) en het nog betere AF-systeem met meer autofocuspunten van de EOS 7D MII. 

Canon EOS 80D met lens

Bouw en bediening

Uiterlijk zijn er nauwelijks verschillen met de EOS 70D. De 80D zit in een stevige, weerbestendige body die prima in de hand ligt. Bovenaan links zit het instelwiel voor de opnamestand, dat vergrendeld is door een knop die je moet indrukken om de positie te veranderen. We vinden er de gebruikelijke volautomatische stand, programmastand, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze, manuele modus, bulbmodus voor lange sluitertijden, en 10 scènepresets (selecteerbaar via het menu). Extra tegenover de 70D zijn een opnamestand voor digitale filters zoals softfocus en fisheye, en twee aanpasbare gebruikersinstellingen (C1 en C2).

knoppen

Rechts van het zoekerhuis zit een monochroom statusscherm waarop je de belangrijkste opnameparameters kunt controleren. Aparte knopjes geven snel toegang tot instellingen voor autofocus, transportmodus, gevoeligheid en lichtmeting. Instellen van sluitertijd en/of diafragma gaat via de twee instelwielen – eentje bovenaan net achter de ontspanknop en eentje op de achterkant van de body.

Net als de EOS 70D bevat de 80D een uitklapbaar en draaibaar 3 inch-lcd-scherm. Dat maakt het makkelijk om te fotograferen en te filmen vanuit verschillende posities. Het scherm is aanraakgevoelig: je kunt het menu instellen, door gemaakte opnames bladeren, het scherpstelpunt kiezen (in liveviewmodus) en als je wilt zelfs via ‘Touch Shutter’ meteen een foto maken als je op het scherm drukt.

Canon EOS 80D scherm

De optische zoeker kreeg een upgrade: hij dekt nu 100% van het beeld, tegenover slechts 98% op de 70D. Dat maakt het eenvoudiger om een opname exact zo te kadreren als je wilt. Als overlay op de heldere zoeker zie je de opname-info, de autofocuspunten en indien gewenst een raster om je compositie te bepalen of een waterpas om te controleren of de camera perfect horizontaal staat.

Er zijn geen verrassingen op videogebied: de EOS 80D filmt in full HD-resolutie (1080p) met een respectabele 50 frames per seconde. De ultrahoge 4K-resolutie blijft bij Canon voorbehouden voor de full-frame 1D X Mark II en de EOS Cinema-camera’s. De 80D kreeg geen ingebouwde gps-ontvanger zoals de 7D MII, maar heeft wel wifi aan boord. En in tegenstelling tot de 7D MII kreeg de 80D geen snelle USB 3.0-aansluiting. Om snel foto’s te importeren gebruik je dus beter een externe kaartlezer die wel USB 3.0 heeft.

Autofocus

Tijdens het gewone fotograferen gebruikt de EOS 80D een fasegebaseerd autofocussysteem met 45 autofocuspunten. Bij gebruik van lenzen met maximaal diafragma f/5.6 functioneren alle punten als kruissensoren, die gevoelig zijn voor details in zowel horizontale als verticale richting en daardoor voor een betrouwbare scherpstelling zorgen. Gebruik je een telelens in combinatie met een extender, dan hou je bij maximaal diafragma f/8 nog 27 AF-punten over. Door de focusselectieknop te drukken wissel je tussen enkelvoudig AF-punt, zone (een blokje van negen AF-punten), grote zone (de linkse, centrale of rechts AF-punten) of alle 44 AF-punten.

flitser

Voor fotograferen in live view en voor filmen biedt de EOS 80D de ‘Dual Pixel CMOS AF’-technologie, die debuteerde in de EOS 70D. Elke pixel op de sensor is gesplitst in twee fotodiodes die apart van elkaar worden uitgelezen voor fasedetectie-autofocus. In de 80D is deze focusmethode nog sneller geworden, wat je het best merkt bij touch-autofocus: zodra je op het scherm tikt, stelt de camera scherp op het aangeraakte punt. Dual Pixel CMOS AF werkt nu met alle EF- en EF-S-lenzen en kan ook gebruikt worden bij reeksopnamen.

Prestaties

De 24 megapixelsensor van de 80D levert beelden vol detail, met natuurlijke kleuren. Bij de hoge gevoeligheden laat de nieuwe Digic 6-processor zich gelden: hij zorgt voor een zeer goede ruisonderdrukking. Daardoor zijn opnames tot aan ISO 3.200 prima bruikbaar; vanaf ISO 6.400 gaat de scherpte echter fors achteruit. Het nieuwe autofocussysteem is snel en accuraat. Ook bij reeksopnames met bewegende onderwerpen weet het de scherpstelling te behouden. De 80D is een prima keuze voor wie een reflexcamera in het middensegment zoekt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.