90D

De EOS 90D is Canons topspiegelreflex met APS-C-formaat sensor. Scoort hij net zo goed als zijn spiegelloze tegenhanger M6 Mark II?

Een tijd geleden testte ik de Canon EOS M6 II. Die systeemcamera introduceerde Canon tegelijkertijd met de spiegelreflex EOS 90D. De twee delen meerdere onderdelen, maar weet deze dslr net zo te overtuigen als zijn spiegelloze tweelingbroer?

Beide camera’s zijn gemaakt voor gevorderde amateurfotografen die op hoge snelheid en met hoge resolutie willen fotograferen. Zoals we vaker zien bij fabrikanten die zowel spiegelreflexen als spiegelloze camera’s maken, is de 90D eigenlijk een M6 II verpakt in de ergonomische behuizing van een dslr. Ze hebben dezelfde processor en beeldsensor, maar de 90D heeft een spiegelhuis met optische zoeker als praktische extra. Waar de M6 II ideaal is voor het fotograferen onderweg, is zijn bespiegelde broer met oerdegelijke body nog meer geschikt voor sport- en natuurfotografie.

De 90D is vanbinnen geheel vernieuwd …

De belangrijkste overeenkomst tussen de twee nieuwelingen is direct wat de 90D van zijn voorganger onderscheidt: het geheel nieuwe beeldverwerkingssysteem. Dankzij de 32,5megapixel-sensor met APS-C-afmetingen heb je met de 90D ruim een derde meer pixels tot je beschikking. De sensor presteert ook beter in omgevingen met weinig licht. Je kan nu ISO-waarden van 100 tot 25.600 instellen, terwijl het maximum bij de voorganger ISO 16.000 is. Canon is erin geslaagd de ruis op hetzelfde hoge niveau te houden, ondanks dat er veel meer pixels op de chip zitten.

Om de grotere datastromen van de sensor te kunnen verwerken heeft de 90D een geüpgradede beeldprocessor, versie DIGIC 8. Die rekent en reageert veel sneller, waardoor het ook mogelijk is om met een hogere burstrate te schieten. Waar je met de 80D bleef steken op 7 frames per seconde, kan je de actie met zijn opvolger tegen 11 fps registreren. Dat is in liveviewmodus – met de optische zoeker zijn het er 10 – en zonder continue autofocus. Mét continue scherpstelling blijft ook de 90D in liveviewmodus steken op een max van 7 foto’s per seconde, bij het fotograferen door de zoeker haalt hij er dan nog steeds tien.

… en vanbuiten heel herkenbaar

De EOS 90D heeft het vertrouwde spiegelreflexdesign van Canon, waardoor ook deze camera weer heel comfortabel in de hand ligt. De ruim bemeten grip biedt een goede handling en balans, waardoor het ook met zwaardere lenzen geen probleem is om lang te fotograferen. Zeker als je vaak sport of natuur fotografeert, is dat ideaal. Op een aantal millimeters na heeft de spiegelreflex dezelfde afmetingen als de 80D. Toch heeft Canon het voor elkaar gekregen de camera zo’n 30 gram lichter én tegelijk beter waterbestendig te maken.

Wat betreft bediening is er één positieve, grotere verandering: de 90D heeft de joystick overgenomen van de professionele toestellen van Canon. Daarmee kan je sneller en gerichter het scherpstelpunt bepalen. Verder zorgen de twee multifunctionele draaiknoppen en de gebruikelijk toetsen van de EOS-serie voor een geraffineerde bediening.

Het 3inch-scherm is weer te manoeuvreren in elke positie en reageert snel op touch-input. Je kan de helderheid ervan zo instellen dat je ook op zonnige dagen goed zicht op je compositie hebt. Ideaal is dat je de camera-instellingen snel kan aflezen op een extra displaytje boven op de body.

Prestaties

De 90D bouwt voort op de kwaliteit waar de topmodellen in de APS-C-reeks van Canon om bekend staan. Ook de 90D levert beelden met een groot dynamisch bereik en scherpe details – zowel in de lichte als donkere delen is veel tekening aanwezig. Ook wat betreft ruisgevoeligheid presteert de camera zoals je van een top-APS-C mag verwachten. Verder heeft deze Canon weer een sterke en natuurlijke kleurregistratie.

De 90D heeft twee autofocussystemen. Bij het fotograferen met de zoeker zijn 45 fasedetectiepunten op een aparte sensor actief, in liveview gebeurt de scherpstelling direct op de beeldsensor. Dat laatste systeem gebruikt zowel fase- als contrastdetectie en is actief over een groter deel van het beeld, waardoor het net wat trefzekerder is – zeker bij bewegende onderwerpen. Het herkennen en volgen van gezichten werkt in beide situaties naar behoren.

Net als de M6 Mark II kan de 90D nu filmen in 4K-kwaliteit zonder crop van het beeld. Slowmotionbeelden zijn mogelijk dankzij de 120fps-registratie, dat maximaal op Full HD-kwaliteit kan. Ook bij het filmen werkt het liveview AF-systeem goed, inclusief het volgen van onderwerpen en het herkennen van ogen en gezichten.

Conclusie

Canon heeft zijn topspiegelreflex met APS-C-sensor voorzien van technieken die het verschil maken in systeemcamera’s. Net als andere fabrikanten heeft het daarmee een camera gemaakt die het beste van de twee systemen combineert. Dat geeft je veel flexibiliteit en extra mogelijkheden tijdens het fotograferen. De ene situatie vraagt om fotograferen door de zoeker, de andere is beter geschikt voor de liveview. De Canon EOS 90D staat in elke omstandigheid zijn mannetje.

Adviesprijs: 1320 euro (enkel de body)

www.canon.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in