Een LUT (Lookup Table) is een wiskundige tabel die wordt gebruikt om kleuren in een afbeelding of video te wijzigen of te corrigeren.
LUT’s worden veel gebruikt in fotografie, videografie en postproductie om snel kleurcorrecties toe te passen of specifieke stijlen te creëren. LUT’s bieden een manier om de kleurwaarden van een bronafbeelding (zoals een RAW- of LOG-bestand) om te zetten in een gewenste uitvoer, zoals de uiteindelijke weergave van kleuren op een monitor, tv of in film.
Anno 2024 zien we steeds meer camera’s LUT’s toevoegen. Fujifilm maakte LUT’s populair met dank aan de X100VI en de Panasonic LUMIX S9 heeft zelfs een speciale LUT-knop. Nikon introduceerde dan weer LUT’s voor camera’s zoals de Z8 en Z9 in samenwerking met dochteronderneming RED.
Hoe werkt een LUT?
Een LUT werkt door het koppelen van een ingangskleur aan een uitgangskleur. Stel je voor dat een LUT een soort “vertalingsgids” is voor kleuren. Het gaat om een vooraf gedefinieerde set kleurwaarden die bepaalt hoe de kleuren van het bronmateriaal moeten worden aangepast om een bepaald visueel effect te bereiken. De LUT zal elke pixel in een afbeelding lezen en de kleuren ervan aanpassen op basis van de informatie in de tabel.
Soorten LUT’s
Er zijn verschillende soorten LUT’s, waaronder:
- 1D LUT: Deze wijziging vindt plaats over een enkele kleurdimensie, bijvoorbeeld helderheid of contrast. Ze veranderen afzonderlijk de rode, groene of blauwe kanalen, wat resulteert in basiscorrecties.
- 3D LUT: Dit type LUT past kleuren in drie dimensies aan (RGB). Het kan complexere kleurtransformaties uitvoeren, waardoor het effect realistischer en nauwkeuriger is. Dit wordt vaak gebruikt voor het stylen van beelden, zoals het nabootsen van filmische looks.
- Viewing LUT: Wordt vaak toegepast op het moment van filmen om een voorbeeld te krijgen van hoe de uiteindelijke kleurgrading eruit zal zien.
Waar wordt een LUT voor gebruikt?
- Kleurcorrectie: LUT’s worden vaak gebruikt om kleurverschillen te corrigeren en beelden er natuurlijker uit te laten zien, vooral bij opnames in log- of RAW-formaten die een vlak en kleurarm beeld hebben.
- Kleurtiming: Tijdens het afstemmen van kleuren van verschillende shots in een film of video, worden LUT’s toegepast om ervoor te zorgen dat alle beelden consistent zijn.
- Kleurgradatie: LUT’s kunnen gebruikt worden om specifieke filmische looks te bereiken, zoals het creëren van een “cinematische” uitstraling, retro-stijlen, of zelfs een specifieke kleurtoon (zoals sepia of cyan).
- Monitorvoorinstellingen: Vaak worden LUT’s gebruikt op camera’s of monitoren om de “uiteindelijke” kleurweergave te simuleren tijdens de opname.
Hoe gebruik je een LUT?
- In de camera: Sommige camera’s kunnen tijdens de opname een LUT toepassen, zodat je een idee krijgt van hoe de kleuren eruit zullen zien na bewerking.
- In bewerkingssoftware: In programma’s zoals Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve, en Adobe Photoshop kun je LUT’s laden om kleurcorrecties en kleurgradatie toe te passen op foto’s of video’s.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.