Of je nu binnen of buiten fotografeert, met deze tips uit de praktijk maak je sterkere beelden van je huisdier. In dit artikel leer je de do’s en don’ts voor de omgang met dieren, de scherpstelling en de belichting bij het fotograferen van je kameraden.

Je hebt een moderne fotouitrusting met alles erop en eraan, en met je huisdier een fotomodel bij de hand dat eigenlijk altijd voor je klaarstaat. Hoe pak je dat aan, hoe ga je daarbij te werk? Er wordt wel eens gezegd dat het fotograferen van huisdieren nog moeilijker is dan het fotograferen van kinderen. Kinderen kun je tenslotte vertellen wat je graag zou willen en waar ze moeten staan of zitten. Hoe zorg je ervoor dat een dier op de foto staat zoals jij het wilt? Op deze pagina’s geef ik je een aantal praktische handvatten.

Foto’s maken van huisdieren, hoe pak je dat aan? f/5.4, 1/800, ISO 800, 152 mm

Het is je misschien al opgevallen dat je veel meer foto’s van honden dan van katten ziet, dat geldt ook voor de beelden in dit boek. De reden is dat je een hond kunt leren commando’s op te volgen, zoals zit, lig en blijf. Daarom is het ook belangrijk dat het baasje bij de opnamen aanwezig is, want hij of zij weet waar de hond op reageert en hoe je de aandacht van de hond krijgt en vasthoudt. Als jij als fotograaf dezelfde commando’s gebruikt, merk je misschien dat de hond er nauwelijks of zelfs helemaal niet op reageert. De wisselwerking tussen de eigenaar en de hond is dan ook heel belangrijk. Op de fotomomenten blijkt hoe goed de hond opgevoed is, hoewel het karakter en de eventuele voorgeschiedenis (asiel, mishandeling enzovoort) van de hond ook een belangrijke rol kan spelen.

Leer het gedrag

Het is ten eerste een goed idee dat je je verdiept in het gedrag van dieren. Dieren zijn geobsedeerd door voedsel, tenminste de dieren die ik ken. Een bekend motto bij het opvoeden van huisdieren is: ‘Slecht gedrag negeren en goed gedrag belonen’. De eigenaar kan een hond daarmee gedrag aanleren door hem steeds een traktatie te geven als de hond doet wat er van hem wordt verwacht, zoals (ergens blijven) zitten of liggen. Ideaal als een hond op een bepaalde plaats – met een mooie achtergrond en precies de goede lichtval – moet blijven zitten of staan. Jonge honden zijn vaak nog onstuimig zodat ze naar hun baasje toe rennen als dat de aandacht trekt, wat natuurlijk niet de bedoeling is. (Als je wat meer ervaring hebt kun je overigens fantastische foto’s van rennende honden maken, daarover later meer.)

Vaak is het gewenst dat de hond in de camera kijkt en daarom zul je de aandacht van de hond moeten trekken. Gaat het om je eigen hond, dan kun je bijvoorbeeld piepgeluidjes maken of een zogeheten klikker of een fluitje gebruiken. Je kunt het dier een beloning zoals een hondenkoekje geven na elke geslaagde actie. Omdat je de camera in je handen hebt, zijn je mogelijkheden beperkt. Fotografeer je een hond van iemand anders, dan neemt die de taak van het aandacht trekken en vasthouden op zich. De eigenaar weet vaak het best wat werkt, zoals een klikker, fluitje of bijvoorbeeld het knisperen van een voerzakje.

Let er wel op dat de oren van een hond van stand veranderen als hij iets (interessants) hoort. Dit kan negatief maar ook positief uitpakken. Als de hond zijn kop schuin houdt en de oren spitst kan dat een mooie foto opleveren, maar het is misschien geen natuurlijk voorkomen van de hond. Overleg hier met de eigenaar over. Het baasje moet wel een positie vlakbij de camera kiezen; als jij op de grond zit en de eigenaar staat rechtop krijg je een hond die onnatuurlijk in de lucht kijkt.

Probeer je altijd eerst vertrouwd te maken met de hond en hem indien nodig te kalmeren. Werk je in de studio, laat de hond dan eerst rustig het terrein verkennen. Laat in de tussentijd de flits een paar keer afgaan en kijk hoe de hond erop reageert. Als een hond gestrest raakt door het flitslicht in de studio, kun je beter in de natuur fotograferen.

Maak bij buitenfotografie eventueel eerst een wandeling met baas en hond, dan raakt de hond wat energie kwijt en misschien zie je dan ook nog extra opnamelocaties. Wil je ook actiefoto’s maken, plan die dan eerst zodat de hond wat rustiger is bij de geposeerde foto’s. Zorg ervoor dat je altijd wat kleine hondenkoekjes bij je hebt om het ijs te breken.

Houd de duur van elke aparte fotosessie beperkt tot bijvoorbeeld tien minuten en bij jonge dieren misschien nog korter. Je onderwerp raakt snel verveeld (steeds op dezelfde plaats zitten of staan) en als het te lang duurt wil hij de volgende keer misschien minder goed meewerken.

Maak na elke sessie een korte wandeling met de hond en de eigenaar, daarna kun je het nog eens proberen. Geduld is belangrijk: terwijl de eigenaar van de jonge hond het misschien al na drie pogingen op wil geven, wacht jij op het moment dat het hondje op de juiste plaats blijft zitten of staan. Dat moment kan heel kort zijn en daarom moet je technisch voorbereid zijn om die ene mooie foto te kunnen maken. Zorg dat je camera goed ingesteld staat wat betreft belichting en scherpstelling, schakel desgewenst de seriemodus in en houd je vinger op de ontspanknop.

Twee honden tegelijk fotograferen is soms al een hele opgave. f/5.4, 1/100, ISO 400, 135 mm

Het goed fotograferen van een enkele hond kan al een hele uitdaging zijn, maar stel dat iemand, bijvoorbeeld een hondenfokker, je vraagt om meerdere honden uit hetzelfde nest tegelijk vast te leggen? Dan is de uitdaging nog groter en als het dan mooie foto’s oplevert is de voldoening des te groter. Het komt op heel veel geduld en alertheid aan. De honden zullen niet alleen op jou en de eigenaar letten, maar ook afgeleid worden door elkaar. Zorg als het kan voor een locatie met weinig prikkels zoals andere honden of langskomende fietsers en joggers.

Gemakkelijk is het niet en er zijn daarom fotografen die de honden los fotograferen om de aparte beelden daarna bij elkaar te Photoshoppen. Dat is geen valsspelen, want beroemde fotografen als Erwin Olaf gebruiken deze methode ook vaak bij complexe opstellingen.

Lees verder:

1
2
3
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in