Fujifilm heeft de GFX100 II aangekondigd, de nieuwste en meteen ook krachtigste middenformaat camera van het merk.

Shoot was aanwezig tijdens de X Summit in Stockholm en mocht alvast even hands-on gaan met de 102 megapixel sensor, verbeterde autofocus, 8 stops IBIS en een snelheid van maar liefst 8 beelden per seconde.

Fujifilm GFX100 II kort samengevat

  • Een nieuw ontwikkelde 102MP high-speed beeldsensor “GFX 102MP CMOS II HS” en de high-speed beeldverwerkingsengine “X-Processor 5” om twee maal zo snel de beelden te verwerken in vergelijking met het huidige model. 
  • Superieure beeldkwaliteit dankzij het gebruik van de grootformaat sensor die een rijke tonale reproduceerbaarheid en sterke driedimensionale definities produceert.
  • De burstopnameprestaties zijn ook verbeterd van de huidige 5.0 beelden per seconde naar 8.0 beelden per seconde, ideaal om snelle opnames te maken bij mode-, commerciële en landschapsfotografie, sport- en persfotografie. 
  • Het gebruik van de nieuwe sensor heeft ook geleid tot een aanzienlijke verbetering van de video-opnameprestaties. 
  • De uitbreidbaarheid van het systeem zorgt ook voor betere prestaties. De behuizing van de GFX100 II is voorzien van een ethernetpoort en HDMI Type A en USB-C aansluitingen voor extra connectiviteit van externe apparaten. 
  • Nieuw zijn ook de ISO80-gevoeligheid en de filmsimulatiestand “REALA ACE”, goed voor prachtige beelden.

Eerste indrukken

Tijdens de X Summit kregen we de kans om de GFX100 II alvast even uit te proberen. Een volledige review kan je later lezer in Shoot, maar we willen je onze eerste indrukken niet onthouden.

Na een uurtje met de GFX100 was het duidelijk dat het hier om een enorm veelzijdige camera gaat, die voor veel meer dan landschap en portretfotografie gebruikt kan worden, zoals dat meestal het geval is bij medium-format. Dit was meteen ook de boodschap die Fujifilm wilde overbrengen en tijdens de presentatie werd dan ook de vergelijking GFX = (beeldkwaliteit + IBIS – volume) x snelheid als rode draad gebruikt. Snelheid moet deze generatie het verschil maken en men moet er deze keer geen beeldkwaliteit voor opofferen.

Advertentie

Centraal staat de 102MP-sensor. Dat is een herkenbare resolutie voor zij die eerder al gebruik maakten van de GFX100 en GFX100S. Geen extra megapixels dus, maar zoals we allemaal weten is dat verre van het belangrijkste. De nieuwe sensor heeft een snellere uitleessnelheid en maakt gebruik van de laatste nieuwe X Processor 5 om zo de best mogelijke prestaties neer te zetten. Dat merk je ook in de snelheid van de autofocus, die nu van hetzelfde niveau is als die van de Fujifilm X-T5.

De interne stabilisatie (IBIS) is ook verbeterd en voorziet nu 8 stops, twee meer dan de zes die de GFX100 biedt en dat komt altijd van pas bij een sensor van deze resolutie en dit formaat, die traditioneel gevoeliger zijn aan beweging. Langer vanuit de hand kunnen fotograferen is dan ook zeer welkom en draagt toe tot de eerder genoemde veelzijdigheid van de camera.

Ook de 8 beelden per seconde die je kan maken met continue autofocus zijn indrukwekkend te noemen en iets dat je bij een middenformaat camera niet snel zal zien. Bij gebruik van een CFExpresskaart zal je quasi ongelimiteerd foto’s in JPEG’s kunnen maken, terwijl dit in RAW beperkt is tot zo’n 75. Gebruik je een SD-kaart, dan ben je beperkt tot enkele honderden JPEGs. Kijken we naar de RAW-bestanden, dan zien we dat deze net niet de 100MB per stuk aantikken. De hoeveelheid opslag die je hebt zal dus van belang zijn.

Ontwerp

Op het vlak van design heeft de GFX100 II eerder het formaat van de GFX100S, maar kan er voor dit model wel een VG-GFX II verticale grip toegevoegd worden. De zoeker met 9,44 miljoen punten van de GFX100 II kan verwijderd worden en vervangen door een tilt-adapter, de EVF-TL1 die je toelaat om eenvoudig vanuit verschillende standpunten te fotograferen (Fujifilm raadt het accessoire ook aan om je model op zijn of haar gemak te stellen tijdens een shoot, omdat je hen niet rechtstreeks aankijkt). Videografen kunnen dan weer opteren voor de FAN-001 koelventilator. Het display achteraan meet 3,2-inch, heeft 2,36 miljoen punten en is kantelbaar in twee richtingen.

Nieuwe lenzen

Tijdens de X Summit kondigde Fujifilm ook enkele nieuwe lenzen aan, waaronder de Fujinon GF55mmF1.7 R WR prime lens. Deze lens bestaat uit 14 lenselementen in 10 groepen, waaronder twee ED-elementen en twee asferische elementen om hoge prestaties en een mooi rond bokeh te leveren.

De GF30mmF5.6 T/S en GF110mmF5.6 T/S Macro tilt-shift lenzen bieden dankzij de kantelfuncties om de optische as te kantelen en de verschuivingsfunctie om de optische as parallel te bewegen om de mogelijkheid om de scherpstelling en het scherpstellingsvlak aan te passen en bij te sturen. De tilt shift lenzen zijn voorzien van een optisch ontwerp dat een beeldcirkel van ongeveer 85 mm garandeert voor een instelbereik tot ±15 mm. De draaibare kantel- en verschuivingsrichting wordt gecombineerd met de T/S draaibare kantelfunctie, waarbij het kantelmechanisme wordt gedraaid om de kantel- en verschuivingsrichting aan te passen aan elke hoek van loodrecht tot parallel.

Prijs

De Fujifilm GFX100 II is eind september voor een prijs van 7999 euro. De Fujinon GF55mmF1.7 R WR zal 2599 euro kosten en verschijnt eveneens in september. De Fujinon GF30mm F5.6 T/S is beschikbaar in oktober en krijgt een prijskaartje van 4499 euro terwijl de GF110mm F5.6 T/S Macro 3999 zal kosten en in november verschijnt.

Om een eindoordeel te vellen over de Fujifilm GFX100 is het vooralsnog te vroeg, daar de camera’s die we kregen om te testen nog op oudere firmware draaiden, maar het is alvast duidelijke dat dit de middenformaatcamera is die iedereen zal willen, want de prestaties zijn van de bovenste plank. Echter zal niet iedereen het budget hebben voor deze krachtpatser en of hij diegene in het bezit van de GFX100 of GFX100S kan overtuigen, zal moeten blijken uit onze uitgebreide review.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in