SanDisk Extreme Pro CFexpress
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Razendsnel
  • Toekomstbestendig
CON
  • PC hardware haalt er niet het maximale uit
  • Nog zeer prijzig
  • Nieuwe kaartlezer nodig

De SanDisk Extreme Pro CFexpress kaarten van het Type B zorgen voor razendsnelle opslag in combinatie met de nieuwste camera’s van merken zoals Nikon en Canon.

SD-kaartjes zijn al vele jaren de standaard in fotografieland, maar aan die dominantie lijkt stilaan een einde te komen. Recente camera’s zoals de Nikon Z7 II hebben ruimte voor beide soorten opslag, maar de Canon EOS-1D X Mark III werkt enkel met CFexpress Type B-opslag. Andere merken, zoals Sony, verkiezen dan weer het compactere CFexpress Type A. Het verschil zit hem in het formaat en de maximumsnelheid van de kaartjes. CFexpress Type A kan tot 1.000 MB/s overdragen en is kleiner ( 20 x 28 x 2,8 mm), terwijl Type B tot 2.000 MB/s aankan en groter is (38,58 x 29,72 x 3,89 mm). Welke poorten je camera ook heeft, het is onvermijdelijk dat je in de toekomst snellere kaartjes nodig gaat hebben. Goed om weten is dat deze CFexpress Type B-kaart ook compatibel is met camera’s die XQD gebruiken en een CFexpress firmware-update hebben ontvangen, zoals bijvoorbeeld de originele Nikon Z6 en Z7. 

CFexpress Type B, CFexpress Type A en een klassieke SD-kaart.

Recent nog hebben we de SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II SD-kaart getest. Dat is op zich een prima kaart die een leessnelheid van 300 MB/s haalt, maar geen concurrent voor deze Extreme Pro CFexpress Type B-kaart die maar liefst 1.700 MB/s haalt en een schrijfsnelheid heeft van 1.400 MB/s. Het zal dus een pak langer duren voor je buffer is volgeschreven en het overzetten van foto’s en video naar je computer gaat razendsnel.  

PC hardware beent nog bij

Houd er wel rekening mee dat de overdrachtssnelheid op je systeem lager zal liggen dan de snelheid die in je camera gehaald kan worden. Dit komt doordat je afhankelijk bent van de snelheid van de kaartlezer. Wij gingen aan de slag met de SanDisk Extreme Pro CFexpress Card Reader die USB 3.1 Gen 2-overdrachtssnelheden biedt tot een maximum van 10 gigabit per seconde, omgerekend 1.250 MB/s. Wij sloten de kaartlezer aan op de Thunderbolt 4-poort van onze laptop en haalden zo een snelheid van 1061,5 MB/s. Dat is een prima resultaat dat dicht bij de theoretische maximumsnelheid van de kaartlezer ligt, maar is dus nog wel een eind verwijderd van de maximumsnelheid van de kaart. 

SanDisk kan hier echter weinig aan doen. Pc-hardware is immers nog niet bijgebeend met de innovaties die gebeuren op het vlak van opslag. We merkten dit ook al tijdens onze review van de WD Black P50 Game Drive SSD, waarvoor we een USB 3.2 Gen 2×2 PCIe-expansiekaart moesten aanschaffen om er het maximale uit te halen. 

Prijzig, maar toekomstbewust

Ga je echter aan de slag met RAW 4K video (of meer), dan doe je er zeker niet slecht aan om meteen de overstap te maken. Je moet dan wel rekening houden met de hoge prijs die je momenteel betaalt voor CFExpress Type B-kaartjes. 64 GB kost al snel 179,99 euro, 128 GB kost 269,99 euro, 256 GB kost 429,99 euro en voor 512 GB betaal je maar liefst 649,99 euro. Dat is dus een aardige investering die boven op die voor je nieuwe camera komt. De snelste SD-kaarten van het moment zijn echter ook al aardig prijzig, dus je kan de overweging maken om nu al te investeren in de toekomst. Daar pluk je later de vruchten van als je nieuwe hardware aanschaft. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in