Toegegeven: niet veel mensen zullen er op misgrijpen, maar er blijken steeds meer analoge fotografen te zijn. Voor hen komt de mededeling van Fujifilm, dat hun befaamde 35mm rolletjes schaars zullen zijn, rauw op het dak.

Echt hoge nood is er nog niet, maar het Japanse bedrijf heeft 22 november bekendgemaakt dat zij de vraag van de markt niet meer aankunnen – en dat klanten rekening moeten houden met eventuele tekorten in het winkelschap. Ze melden: “Vanwege het tekort aan grondstoffen zullen vraag en aanbod van de kleurnegatieffilm 135 formaat en de omkeerfilm 135 formaat naar verwachting voorlopig krap zijn”, schrijft Fujifilm. “Onze oprechte excuses voor het eventuele ongemak voor onze klanten.”

Welke rolletjes komen in het nauw?

Heel concreet zijn er vijf producten waarbij leveringsproblemen zijn aangekondigd. Het gaat specifiek om de Fujifilm 35 mm-kleurennegatieffilms van de types Fujicolor FUJICOLOR 100 en Fujicolor SUPERIA PREMIUM 400, maar ook de Fujifilm 35 mm-diafilms als de Fujichrome Velvia 50 en Fujichrome Velvia 100 en Fujichrome PROVIA 100F.

Eerdere problemen

Het is niet de eerste keer dat Fujifilm aan de bel trekt. Begin april 2022 gaf Fujifilm aan dat er leveringsproblemen kwamen met zijn 120 films, eveneens door een tekort aan grondstoffen. Hier werden ook de Velvia- en PROVIA-lijnen getroffen. Waarschijnlijk heeft Fujifilm de grondstoftoevoer een ​​half jaar toegespitst op de reguliere productie van zijn 35 mm-lijnen, maar dat komt nu dus tot een halt.

Advertentie

Als je een analoge fotograaf bent die deze filmrolletjes gebruikt, is het verstandig om snel contact op te nemen met je favoriete verkooppunt om een aantal rolletjes in te slaan. Het is namelijk nog niet bekend wanneer de aanhoudende bevoorradingscrisis zal ophouden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in