Met de FE 24-70mm F2.8 GM II kondigt Sony alweer zijn 67e lens voor zijn systeemcamera’s met E-mount aan. Het objectief is ontwikkeld voor zowel fotografen als filmmakers en een sterk verbeterde opvolger van de in 2016 geïntroduceerde standaardzoom. Bovendien is de nieuweling met 695 gram zo’n 20 procent lichter dan zijn voorganger.

Sony heeft de lens voorzien van een nieuw ontwikkeld optisch systeem. Het interne glaswerk van de 24-70mm F2.8 GM II bestaat uit in totaal twintig lenselementen die zijn verdeeld over vijftien groepen. Het optisch design bevat vijf asferische glaselementen, waaronder twee uiterst precieze XA (extreem asferische) elementen. Het objectief heeft ook twee ED (extra-low dispersion)-glaselementen en twee Super ED glaselementen.

In combinatie met een nieuw zwevend focusmechanisme controleert het glaswerk in de lens effectief chromatische aberratie, astigmatisme en beeldvervorming. Dit garandeert een hoge resolutie bij alle zoominstellingen en diafragma-openingen. Ook in moeilijke lichtomstandigheden moet de FE 24-70mm F2.8 GM II heldere beelden leveren door lichtvlekken en ghosting te reduceren. Een uniforme antireflectie-coating maakt dit mogelijk.

Advertentie

Ook het diafragma van de standaardzoom heeft een upgrade gekregen. Dat bestaat uit elf afgeronde lamellen, die een bijna perfect cirkelvormige bokeh produceren. De lens heeft een minimale scherpstelafstand van 21 centimeter in de 24mm-stand. Ingezoomd naar 70mm kan de 24-70mm vanaf 30 centimeter scherpstellen bij 70 mm. De maximale vergroting is 0.32x.

Autofocus FE 24-70mm F2.8 GM II

Het zoomobjectief gebruikt van vier XD (extreme dynamic) lineaire motoren om scherp te stellen. Die zijn snel genoeg om snel bewegende objecten in burstrates tot 30 fps (met Sony’s topmodel a1) en 4K 120p video met continue autofocus vast te leggen. Volgens Sony zijn de trackingprestaties ongeveer twee keer sneller dan bij het vorige lensmodel.

Filmers kunnen bij de 24-70mm genieten van een stille AF omdat de motoren nagenoeg geluidloos werken. De zoom vermindert dankzij het optisch ontwerp ook veelvoorkomende problemen bij het filmen, zoals focus breathing en focus shift. Voor een nauwkeurige handmatige focus biedt de lens Linear Response MF, dat de focusring onmiddellijk, betrouwbaar en accuraat laat reageren.

De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is vanaf juni verkrijgbaar voor een adviesprijs van 2400 euro.

FE 24-70 F2.8
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in