Vorige week maakte de World Photography Organization zijn shortlist voor de studentcompetitie van de Sony World Photography Awards 2022 bekend. Tegelijkertijd verkondigde de organisatie ook welke fotografen kans maken op de titel Youth Photographer of the Year 2022. Dat zijn deze zeven jeugdige beeldmakers. Welke is jouw favoriet?

De fotografen op de shortlist zijn de winnaars van de maandcompetities die van juni tot en met december van het afgelopen jaar zijn georganiseerd. Voor deze deelwedstrijden konden fotografen die de leeftijd van twintig jaar nog niet hadden bereikt, foto’s rondom een specifiek thema insturen. Elke maand had zo zijn eigen thema.

Hideko Kataoka beoordeelt voor de World Photography Organization de beelden van de jeugdcompetitie van de SWPA 2022. Hij is hoofd fotografie van de Japanse editie van Newsweek. De winnaar ontvangt Sony-apparatuur waarmee die zijn of  haar fotografische visie tot uitdrukking kan brengen. Net als de winnaar van de studentencompetitie en de professionele winnaar, wordt de Youth Photographer of the Year 2022 op 12 april 2022 bekendgemaakt.

SWPA 2022: Kansmakers Youth Photographer of the Year

In juni was het de vijftienjarige Amerikaan Elijah Baptiste die bij het thema Compositie & Design het winnende beeld instuurde. Omdat hij zijn geblinddoekt model vanuit een lage positie en in zwart-wit fotografeerde, legde hij de nadruk op de elegantie van de pose.  Zijn foto kwam tot stand tijdens een conceptuele fotoshoot, het idee voor de blinddoek krijg hij nadat hij een foto had gezien die op een vergelijkbare manier was gemaakt.

De winnaar van juli was de Chinese Zinuo Shi. Voor het thema Straatfotografie legde de zeventienjarige fotograaf twee vrouwen die op een markt met elkaar praten vast. Het omgekeerde affiche van een model op de voorgrond geeft daarbij een surrealistisch tintje aan de foto.

De Canadees Emery Sanderson maakte het winnende beeld van de maand augustus. De negentienjarige stuurde voor het thema Landschap een verstild sneeuwlandschap met roze gloed in. Een uitgestrekte sneeuwvlakte wordt hierop verstoord door een eenzame figuur en de sporen die deze persoon heeft achtergelaten. Hij maakte het beeld tijdens een sneeuwschoenentocht in Strathcona Park, ghet grootste natuurpark op Vancouver Island.

Ook op de winnende foto van Cameron Borg prijkt een eenzame mens in de natuur. De zeventienjarige Australiër stuurde het beeld in voor het thema van september, Cultuur & Reizen. Hij fotografeerde een surfer in een woeste branding van bovenaf.

Voor het oktoberthema Wildlife & Natuur stuurde de vijftienjarige Rayhan Mundra zijn foto van een bruine beer in. De Amerikaanse fotograaf drukte af op het moment dat hij een zalm in een rivier vangt in het Katmai National Park te Alaska.

Tri Nguyen uit Vietnam stuurde DE winnende foto van november in, waarin het thema Portretfotografie centraal stond. De foto maakt deel uit van een serie waarin achttienjarige zelfreflectie en de neiging om buiten de gebaande paden te wandelen onderzoekt. Hij creëert daarin een wereld waarin niet alleen de perfecte dingen worden gewaardeerd; een viering van onvolmaaktheid. Door de spiegel zien we een dubbelportret van een jonge man voor een rommelige achtergrond. Hij koestert een kunstmatig maanlicht, dat volgens de maker staat voor zijn verlangen om zijn gebreken te accepteren.

De zeventienjarige Amerikaan Benjamin Joel stuurde voor de themaloze decembermaand (Open inzendingen) een portret van een nationale schermkampioen in.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in