De World Photography Organization heeft de shortlist in de studentencompetitie van de Sony World Photography Awards 2022 bekendgemaakt. Op 12 april zal zij een van deze tien fotografen uitroepen tot Student Photographer of the Year. Dit jaar veroverde één fotograaf uit de lage landen, de Nederlandse student Ezra Bohm, een plekje op de lijst.

De shortlist voor studenten brengt het werk van tien leerlingen van toonaangevende internationale hoger onderwijsinstellingen onder de aandacht. Voor de wedstrijd van 2022 zijn de fotografiestudenten uitgenodigd om een reeks van vijf tot tien foto’s in te dienen rond het thema Connections. De opdracht was om anders te gaan nadenken over de manier waarop we verbinding maken. De tien genomineerden zijn uitgekozen vanwege hun genuanceerde en intelligente interpretatie van deze uitdaging.

Culturele identiteit

Ezra Bohm is daar één van en studeert aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Voor zijn serie The Identity of Holland fotografeerde hij de bewoners van het Nederlandse dorp Urk die nog traditionele kleding dragen. Met zijn werk wil hij de traditionele Nederlandse cultuur vieren. Hij legt de focus op wat wij volgens hem missen in de moderne samenleving: saamhorigheid, authenticiteit en gezamenlijke trots.

Bohm zegt hierover: “We leven in een tijd waarin individualisme, sociale druk en prestatie de overhand hebben gekregen. Veel burgers zijn losgekoppeld van hun culturele wortels en voelen zich niet verbonden. Door deze trotse gemeenschappen te fotograferen hoop ik dat mensen weer op zoek gaan naar hun eigen culturele identiteit.”

Ook andere projecten op de shortlist hebben culturele identiteit als onderwerp. Zo volgt de serie Becoming South African van Aidan Murgatroyd (student aan de Stellenbosch Academy of Design and Photography) de zoektocht van de Zuid-Afrikaanse fotograaf naar een beter begrip van en gevoel van verbinding met zijn thuisland na langdurige afwezigheid.

Theologians van de Rus Sergey Pronin (student aan de Docdocdoc School of Modern Photography) legt deelnemers van een zomerkamp vast. In het kamp dat is georganiseerd door de theologiefaculteit van de St. Tikhon’s Orthodox University, zijn de deelnemers op zoek naar spirituele verbinding.

De serie The Butcher van Zambiaan Dennis Mubanga Kabwe (Open Window University Zambia) legt de spotlight op een plaatselijke slager die werkt op een lokale markt.

Cariño van de Amerikaan Chris Rosas Vargas (Parsons) is een reeks van sentimentele portretten van publieke ruimtes in de Bronx en Harlem.

Samenzijn als thema SWAP 2022

In Tiramisu onderzoekt Alexander Komenda verbindingen via voorbeelden van samenzijn. De Canadees studeert aan de Finse Aalto University. Met zijn serie toont hij de speelse gezamenlijke activiteiten van hem en zijn medestudenten om de tijd tijdens de lockdowns te verdrijven.

Een vergelijkbaar thema vinden we In Disconnected van de Argentijn Oriel Naxhielly Martins (ENFO Escuela De Fotografía). Hierin focust de fotograaf op de momenten van fysieke intimiteit en de uitdaging om de isolatie tijdens de pandemie het hoofd te bieden.

(Familie)verleden

Andere genomineerde studenten zochten het dan weer in verbindingen met het verleden en familiegeschiedenis. Zo ook Sachi Deshmukh, een uit India afkomstige fotografe die studeert aan de Italiaanse Nuova Accademia di Belle Arti. In haar project Connections plaatst zij heden en verleden naast elkaar via de oude beelden van haar ouders toen ze pas getrouwd waren. Zij houden hun foto’s vast in hun nu verouderde handen, soms zijn die verbonden met rode draad.

In Memories of Family onderzoekt de Chinees Xu Han (Nanjing University of the Arts) zijn relatie met zijn familie. Dat doet hij aan de hand van abstracte close-upbeelden van verfdruppels en patronen.

In Even When We’re Breathing, We’re Moving van Angela Stoll (Australia, University of Wollongong) staat het verstrijken van tijd centraal. Haar zwart-witfoto’s van een danser in een verlaten ruimte maakte ze met lange belichtingtijden.

Al deze tien studenten maken kans op de titel Student Photographer of the Year 2022. Naast deze eretitel ligt er beeldapparatuur van Sony ter waarde van 30.000 euro voor de instelling waaraan de winnaar studeert in het verschiet.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in