De Canon EOS R5 C is een opgevoerde versie van de R5 met een ingebouwd actief koelsysteem dat onbeperkt filmen mogelijk maakt.

Met de EOS R5 C introduceert Canon een hybride camera voor beroepsbeeldmakers. De camera combineert de professionele filmfuncties van de Cinema EOS serie met de fotomogelijkheden van het EOS R-systeem. De camera kan met 20 frames per seconde 45megapixelfoto’s vastleggen fotograferen én filmen in 8K.

R5 C is opgevoerde R5

De fullframe deelt veel specificaties met de EOS R5. Hij ziet er ook grotendeels hetzelfde uit, maar heeft een aantal duidelijke verschillen. De opvallendste daarvan is de grote uitstulping aan de achterkant, waarop het display is bevestigd. Deze biedt plaats aan de ventilator, die nodig is om de bij het filmen gegenereerde warmte af te voeren. Ook de rode afdrukknop die aangeeft dat je hiermee ook de filmregistratie start springt in het oog. Verder heeft de C-variant een andere aan-uitknop dan de originele R5. Deze geeft op de hybride camera ook aan of de camera is ingeschakeld in de video- of in de fotomodus.

R5 C

Intern zijn er, naast de actieve koeling, ook wat verschillen. Zo heeft de nieuweling geen ingebouwde beeldstabilisatie. Wel maken beide camera’s gebruik van dezelfde hoofdcomponenten. Zo zijn in beide body’s een 45megapixelsensor en de Digic X processor ingebouwd, en maakt ook de R5 C gebruik van een geavanceerd AF-systeem. Ook de batterij die de camera van stroom voorziet is in de twee camera’s dezelfde.  

Onbegrensd filmen

Als fotocamera mag je verwachten dat de R5 C op een vergelijkbaar niveau presteert als de R5. De belangrijkste prestatieverschillen komen naar voren in de videomodus, waarbij de nieuwe camera zijn overeenkomsten met het Cinema EOS systeem toont. Dankzij het actieve koelsysteem heeft de camera geen beperkingen in filmopnametijd, dat geldt voor elke kwaliteit met als maximum 8K tegen 60 p. In 4K-kwaliteit kan de camera hoge framerates tot 120p zonder crop en met alle AF-functies registreren. De beelden worden vastgelegd in 4:2:2 10-bit formaat. De R5 C biedt HDR-ondersteuning via PQ en HLG, en is voorzien van Canon Log 3 gamma om filmbeelden in de nabewerking te optimaliseren.

De Canon EOS R5 C is vanaf maart beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van circa 5030 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in