Met het boek Opus One ’21 biedt BREEDBEELD net als andere jaren een selectie van de meest in het oog springende eindwerken fotografie. In de editie van dit jaar kijkt de organisator voor het eerst over de landsgrenzen heen. Naast de veertien Belgische zijn er nu ook vijf Finse eindwerken in de selectie opgenomen. Alle beelden zijn nu ook in de tentoonstelling in Concertgebouw Brugge te zien.

Elk jaar studeren er in Vlaanderen en Brussel enkele honderden fotografen af aan kunsthogescholen, deeltijds kunstonderwijs of volwassenenonderwijs. Hun eindwerken zijn de eerste ijkpunten in de carrières van deze beloftevolle fotografen. BREEDBEELD geeft een platform bij het brede publiek aan een selectie daarvan.

De Finse connectie

Voor de eerste internationale editie van Opus One viel de keuze op Finland als gastland. Naast de Belgische fotografen zijn ook vijf Finse kunstenaars geselecteerd om aan dit project deel te nemen. Met deze internationale dimensie wil BREEDBEELD het publiek nieuwsgierig maken naar andere perspectieven, onze blik verruimen en nieuwe, internationale connecties leggen tussen fotografen en organisaties.

“Finland was een ideaal gastland voor deze eerste internationale editie,” aldus BREEDBEELD-directeur Wouter Van Springel. “Het is een land waar mensen in België misschien niet al te veel over weten, dat de nieuwsgierigheid prikkelt, en waar tegelijk ook een grote diversiteit aan fotografie-opleidingen bestaat. Bovendien hadden we met Finncult, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, meteen een ideale en erg enthousiaste partner aan boord om de juiste connecties te leggen in Finland.”

Opus One ’21 is ontdekkingstocht

2021 bleek, in de nasleep van de coronacrisis, een jaar waarin fotografen de kunst van het kijken ten volle hebben omarmd. De projecten dit jaar voelen aan als één lange ontdekkingstocht waarin de fotografen op zoek gaan naar ongeziene details in hun eigen omgeving, naar kleuren, vormen en texturen, naar sporen van buitenaards leven en het kind in onszelf. Een enorme speelsheid en een verlangen om beter te observeren en te experimenteren vormen de rode draad doorheen deze editie.

Opus One ’21 toont het werk van deze fotografen: Dirk Bouwen, Wendy Coveliers, Barbara Debeuckelaere, Linda Dejonghe, Joëlle Dewinter, Jonne Heinonen, Jaime Korbee, Rasmus Mäkelä, Santtu Laine, Sofie Meysman, Veera Nivalainen, Iiri Poteri, Marie-Sol Sebrechts Gillain, Sandy Van Damme, Luc Van Den Bosch, Luka Van der Cruyssen, Floor Van Hoof, Seppe Vancraywinkel, Ilse Verstraete.

Alle werken van Opus One ’21 zijn tot 23 januari te ontdekken in Concertgebouw Brugge. De gedrukte editie kan je voor 25 euro aanschaffen op de website van BREEDBEELD. Het boek vind je ook in alle Confituur-boekhandels gespreid over Vlaanderen en Brussel, de shop van Concertgebouw Brugge en de bookshop van het FOMU in Antwerpen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in