Luminar AI

In Skylums Luminar AI helpen op AI gebaseerde tools de gebruiker om sneller tot betere fotobewerkingen te komen.

Het eerder dit jaar door Skylum aangekondigde Luminar AI is vanaf vandaag beschikbaar voor het publiek. Het fotobewerkingsprogramma richt zich op creatievelingen van alle niveaus. Daarvoor beschikt Luminar AI over zowel AI-aangedreven technologieën die helpen om foto’s snel te verbeteren als uitgebreide mogelijkheden om handmatig foto’s te bewerken.

Met een workflow die wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie wil de software een alternatief bieden voor traditionele foto-editors. De voostellen voor bewerkingen die Luminar AI doet zorgen voor meer gebruiksgemak en kennen nauwelijks een leercurve. Handmatige taken moeten daarom tot het verleden behoren. Volgens CEO Alex Tsepko heeft Skylum Luminar AI ontwikkeld om fotografen zich te laten concentreren op de resultaten en het fotograferen, en zich minder zorgen te maken over het bewerkingsproces.

Luminar AI heeft twee workflows

Luminar AI scant automatisch elke foto op onderwerp en probleemgebieden, en beveelt daarvoor vervolgens sjablonen met bewerkingsvoorstellen aan. De gebruiker kan zo’n sjabloon toepassen op de foto en deze eventueel verder finetunen. Maar het programma staat ook toe om dit proces geheel over te slaan en alle bewerkingen geheel handmatig uit te voeren.

Luminar AI

Tijdens het automatische proces weet Luminar AI waar elk effect moet worden toegepast. De ingebouwde AI herkent de relaties tussen alle elementen in een foto. De resulterende sjablonen zijn ontworpen met de hulp van vele professionele fotografen en foto-editors. Daardoor is de software in staat om zeer specifieke bewerkingen en verbeteringen aan individuele componenten van een afbeelding te realiseren.

Meerdere specifieke AI-functies

Luminar AI is voorzien van meerdere tools voor specifieke bewerkingen. Zo heeft het verschillende tools voor portretfoto’s. Met Body AI kunnen fotografen bijvoorbeeld het lichaam van een model aanpassen en Iris AI geeft suggesties voor het veranderen van de ogen. Met die laatste is het onder meer mogelijk de kleur van de iris te veranderen of een fonkelend lichtje toe te voegen. Face AI en Skin AI leggen daarnaast de nadruk op het verfijnen van de details van het gezicht en de huid van een model.

Voor landschappen is er Sky AI. Dat herkent de lucht in een beeld en biedt alternatieve luchten die een foto indrukwekkender kunnen maken. Atmosphere AI laat de gebruiker realistische effecten als mist en nevel aan een beeld toevoegen.

Alle foto’s kunnen profiteren van de Accent AI-tool in Luminar AI. Deze verbetert de algehele look van een foto met behulp van kunstmatige intelligentie. Composition AI kan helpen om de perfecte uitsnede voor een beeld te vinden. Het stelt een kadrering voor op basis van de bekende regels voor fotocomposities, zoals de regel van derden.

Luminar AI is voor prijzen vanaf 79 euro beschikbaar als een zelfstandige applicatie, als plug-in voor Lightroom Classic en Photoshop en als extensie voor Apple Photos.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in